L'Escola dels Oficis de Reus es projecta al Vapor Vell

Es preveu que entri en funcionament entre el 2025 i el 2026 | No es preveu que impiqui el trasllat del magatzem del Seguici Festiu

L'arribada de l'Escola dels Oficis no ha d'implicar el trasllat del Seguici Festiu
L'arribada de l'Escola dels Oficis no ha d'implicar el trasllat del Seguici Festiu | Jordi Olària Gras
27 de març del 2023
Actualitzat a les 14:36h
Reus tindrà una Escola dels Oficis al Vapor Vell, previsiblement, entre 2025 i 2026. Així ho ha anunciat el govern de la ciutat juntament amb la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya. El pressupost del projecte és d'uns 575.000 euros dels quals 400.000 els aportarà la Diputació i, els 175.000 euros restants, l'Ajuntament.

Malgrat l'anunci d'aquests dilluns, el que es licitarà ara és la redacció del projecte, que es preveu que estigui enllestit el segon trimestre del 2024. L'Ajuntament no el tindrà abans que acabi el mandat i, per tant, correspondrà al pròxim govern municipal decidir si l'executa. Tot i això, el regidor d'Empresa i Ocupació, Carles Prats, assegura que "això ja té un full de ruta, és un compromís que agafa el govern actual i queda sotmès a l'obligat compliment".

Ha insistit que, el pròxim govern municipal, haurà d'executar aquest projecte "tant sí com no", tot i que aquest mitjà no ha pogut confirmar que existeixi cap clàusula vinculant extraordinària que així ho plantegi de manera tan taxativa. Tenint en compte que hi ha una subvenció de la Diputació associada, tampoc es contempla que el pròxim govern, siguin quin sigui, pugui plantejar-se prescindir del projecte. En cas que ho fes —com ha passat altres vegades en diverses administracions—, el que segur que comportaria és la pèrdua de la subvenció.

L'edifici està catalogat dins de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. S'hi actuarà per fases, començant per la façana, les cobertes i per una reforma parcial de la planta baixa, on anirà l'Escola dels Oficis. Les fases posteriors consistirien a adequar la resta de l'immoble per acollir altres equipaments municipals.
 

L'Escola dels Oficis de Reus se centrarà en els sectors amb més demanda

Per posar en marxa aquesta Escola dels Oficis de Reus es compta amb la implicació de diferents gremis professionals. Seran els que acabaran dictant, indirectament, quina formació s'ofereix al centre. L'objectiu de totes les administracions implicades és, precisament, "que els estudis siguin flexibles i adaptats al mercat de treball en cada moment", com ha subratllat Prats.

"Vol ser una escola dinàmica al servei de les demandes del teixit productiu", ha insistit. La directora dels Serveis Territorials d'Empresa i Treball a Tarragona, Sofia Moya, hi suma encara un altre objectiu. La Generalitat, ha apuntat, vol que aquesta mena de centres es converteixin en "referents que siguin punts de trobada entre tots els agents que participen en l'estratègia d'elevar la formació i el teixit empresarial i social".

Moya afirma que la creació del centre formatiu "és molt rellevant per millorar els circuits entre la formació reglada i la formació contínua". Ha destacat especialment el model de Formació Professional Dual, que dona molt de pes formatiu a les pràctiques i la feina pràctica en empreses. De fet, l'Escola dels Oficis no es planteja com un centre on s'ofereixin exclusivament cicles formatius de dos anys.

"Cada vegada anem a buscar cicles més curts perquè bona part de la formació la faran a l'empresa", ha explicat Prats. Afegeix que "necessitem que agafin un nivell entre bàsic i mitjà i acabin l'especialització a les pròpies empreses". Aquesta oferta de cursos i cicles podria posar-se en marxa inicialment en un altre espai mentre no estigui enllestit el del carrer del Vapor Vell. Quan estigui operatiu podrà acollir entre quinze i vint alumnes, amb la idea que passin diferents grups al llarg del dia i que, durant un curs escolar s'hi imparteixin diferents cicles.
 

El Vapor Vell havia d'acollir una Casa de la Cultura

Ara fa quatre anys, durant l'anterior campanya de les eleccions municipals, dos dels tres socis del govern (Junts i Ara Reus) plantejaven convertir el Vapor Vell en una Casa de la Cultura. Per Junts havia de ser peça clau d'un anunciat eix urbanístic que connectés la zona dels passejos i el barri de Mare Molas amb el nucli antic. Per Ara Reus, un equipament que inclogués una Escola Superior de Teatre i Arts Escèniques.

El govern assegura que sí que s'ha conservat la filosofia de "potenciar una nova zona al voltant del passeig del Prim, Mare Molas i barri del Carme; és un altre dels impactes que creiem important", ha apuntat Prats. El que queda en dubte és que s'hi plantegi una Casa de la Cultura en el format que sigui. Més enllà del centre formatiu, a l'edifici s'hi preveuen "nous usos que vagin en benefici de noves oportunitats de negoci i usos quotidians".

Carles Prats ha apuntat que, en fases d'obres posteriors, es rehabilitaria la resta de l'edifici per acollir "més dependències municipals, altres equipaments municipals o d'alguna altra administració". No se'n coneix l'objectiu concret, i en tot cas serà el govern que hi hagi quan s'hagin fet les fases d'obres posteriors qui ho decideixi.

Dels més de 4.000 metres quadrats que té l'immoble, entre la planta baixa i tres alçades diferents, està previst que l'escola ocupi una part de la planta baixa d'uns 200 metres quadrats. Actualment, una altra zona de la mateixa planta serveix de magatzem per al Seguici Festiu de la ciutat i, segons el regidor d'Empresa i Ocupació, Carles Prats, no està previst que es traslladi arran de l'obertura de l'Escola dels Oficis.