La reforma urbanística del barri del Carme de Reus fa un pas més

La Generalitat i l'Ajuntament han signat el conveni que ha de permetre planificar i construir habitatges, un aparcament subterrani i un CAP

El Govern ha desembarcat, aquest dimecres, a la regió de Tarragona per presentar diversos projectes
El Govern ha desembarcat, aquest dimecres, a la regió de Tarragona per presentar diversos projectes | Laia Solanellas
29 de març del 2023
Actualitzat a les 18:02h
El projecte urbanístic del barri del Carme de Reus ha fet, aquesta setmana, un nou pas endavant. La Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Reus han signat el conveni —que el consistori va aprovar el mes de gener— per a la construcció del pàrquing, els habitatges i el CAP. El president Pere Aragonès i els consellers de Territori, Juli Fernández, i de Salut, Manel Balcells, han presentat l'acord juntament amb l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, i la vicealcaldessa, Noemí Llauradó.

El govern de la Generalitat ha dedicat la jornada d'aquest dimarts a presentar projectes a la regió de Tarragona. Aquest matí ha sigut el torn del tramvia que ha de connectar la Costa Daurada, Tarragona i Reus i de la inauguració de les instal·lacions del servei d'atenció a menors d'edat víctimes d'abusos sexuals. A la tarda, el protagonisme l'ha pres la reforma del barri del Carme de la capital del Baix Camp amb una presentació pública del projecte feta des dels rentadors del Casal de la Dona, a la plaça de la Patacada.
 

El president Pere Aragonès ha presentat el projecte des del Casal de les Dones Foto: Laia Solanellas


Es tracta, precisament de l'equipament que va néixer amb el Pla de Barris de principis dels 2000, i que va ser pràcticament l'únic element de tota la planificació que va veure la llum. Segons ha subratllat aquesta tarda Pellicer, el projecte que es presenta ara dona continuïtat a aquella Llei de Barris. Els terminis que es van apuntar el mes de gener marcaven el 2027 com la data de culminació de totes les obres. Serà l'Incasòl —Institut Català del Sòl— qui les contracti de manera unitària, tot i que cada administració assumirà la part acordada.

Amb la firma del conveni d'aquesta setmana començarà el procés de modificació del Pla General d'Ordenació Urbana que cal per executar el projecte. Quan s'hagi aprovat definitivament aquesta modificació, l'Incasòl tindrà tres mesos de termini per licitar la redacció dels projectes. Una altra clàusula del conveni marca que, la redacció del projecte bàsic, haurà d'estar enllestida, com a molt, un any i mig després de l'aprovació de la modificació urbanística.

Els següents tràmits seran demanar el permís d'obres, licitar-les, adjudicar-les i executar-les, sense cap calendari previst més enllà de calcular que l'execució es faci durant dos anys. Durant la presentació s'ha fet especial incís en el potencial del projecte urbanístic per regenerar el barri, principalment per l'esponjament que pot suposar l'obertura dels nous vials previstos.
 

Pisos, aparcament municipal i un CAP

El projecte es manté segons es va presentar a principis d'any, amb uns 70 pisos, un aparcament municipal subterrani de 100 places i un CAP que acollirà el desdoblament del CAP Sant Pere. La Generalitat, a través de l'Incasòl, invertirà 5,6 milions d'euros, mentre que l'Ajuntament aportarà 3,5 milions d'euros per fer el pàrquing i urbanitzar els vials. Pel que fa als habitatges, n'hi haurà 43 de lliure mercat i 27 de protecció oficial.

Dels 43 pisos de lliure mercat n'hi haurà 16 que els promourà directament l'Incasòl, i els 27 restants podrien deixar-se a càrrec d'un privat. De la mateixa manera, 21 dels de protecció oficial es programaran coordinadament amb l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i els promourà directament l'Incasòl. Els sis restants també seran de protecció oficial, però podien quedar a càrrec d'un promotor privat.

Es consolidarà la connexió entre el carrer de Sant Jaume i el de Closa de Freixa que es va obrir arran dels enderrocs, donant lloc a un nou vial. A l'espai central del que ara és un aparcament de zona blava s'hi construirà una nova plaça del Bisbe Grau i el carrer de Sant Benet s'eixamplarà. També quedarà unit al tomb de ravals amb un altre nou vial a través de la zona blava que queda més a prop del raval de Martí Folguera.

Les places d'aparcament en superfície actuals quedaran substituïdes, segons el parer del govern, per la nova oferta de pàrquing municipal subterrani. Igual que passarà al projecte de la Hispània, els habitatges no tindran cap mena de vinculació ni d'accés directe a aquests aparcaments, ni tindran pàrquings propis.