1 de 10
L'HOSPITALET DE L'INFANT

Cinc visites guiades per descobrir el patrimoni de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

S'ofereixen entre l'1 i el 30 d'abril

Imatge d'arxiu d'una visita guiada al Molí de Vandellòs | Cedida
per TarragonaDigital, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant | 30 de març de 2023 a les 14:15 |
Les regidories de Cultura i Turisme de l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant organitzen cinc visites guiades per donar a conèixer el patrimoni històric i cultural del municipi. Es duran a terme entre l'1 i el 30 d'abril, que inclou les vacances de Setmana Santa.

En aquest sentit, quatre de les visites s'adrecen al públic general —a l'Hospital del Coll de Balaguer, al Petit Museu Escola Àster Antonio Bonet, a les fortificacions de la Guerra Civil al Coll de Balaguer i al Molí de l'Oli de Vandellòs—; i una està dirigida a les famílies —la gimcana a l’Hospital del Coll de Balaguer—.


Per participar en qualsevol de les visites guiades, caldrà fer-ne la reserva prèvia i comprar les entrades per internet, a través del web www.culturaalabast.cat; o a l’Oficina de Turisme de l’Hospitalet de l’Infant (telèfon: 977 823 328).
 

Visites a l'Hospital del Coll de Balaguer

En les visites guiades a l'Hospital del Coll de Balaguer per al públic general, programades per als diumenges 2, 9, 16, 23 i 30 d'abril, a les 12 hores, es mostrarà el centre de visitants, situat dins dels murs de l'antic hospital fortalesa, fundat per l'infant Pere d’Aragó, l'any 1344, per defensar, assegurar i poblar el territori i el pas pel Coll.


En aquest espai museogràfic s'expliquen les característiques i la història d’aquest conjunt monumental, origen del poble de l’Hospitalet de l’Infant, que està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

La visita guiada a aquest bé patrimonial adreçada a les famílies, que tindrà lloc el dissabte 8 d’abril a les 12 hores, està pensada perquè els pares i els fills aprenguin jugant, d’una manera divertida i amb explicacions adaptades a l’edat dels nens i nenes, mitjançant una gimcana.


Segons ha explicat l'Ajuntament, està recomanada per als nens i nenes que tenen entre 6 i 12 anys, ja que és convenient que sàpiguen llegir i escriure.
 

Visites al Petit Museu Escola Àster Antonio Bonet

En les visites guiades al Petit Museu Escola Àster Antonio Bonet, previstes per als dies 7 i 8 d'abril a les 17.30 hores, es podrà veure una rèplica d’una aula de l'antiga Escola Àster i fer un recorregut a peu pel Poblat HIFRENSA, darrera colònia industrial de Catalunya, construïda a principis dels anys 70 per acollir les famílies dels treballadors de la central nuclear Vandellòs I.


El valor del conjunt d’equipaments col·lectius i habitatges rau en una concepció modular i integrada en el paisatge, exemple únic al nostre país de l’obra de l’arquitecte racionalista.
 

Les fortificacions de la Guerra Civil

La visita guiada 'L'última línia de defensa, les fortificacions de la Guerra Civil al Coll de Balaguer', programada per al diumenge 9 d’abril, a les 10 hores, permetrà a les persones participants veure trinxeres, nius de metralladora, refugis o polvorins que van construir els soldats de l’exèrcit republicà.

El nombre i diversitat d’elements fortificats que s’hi troben conformen un dels conjunts històrics fortificats més importants d’aquest període. A més, els participants podran conèixer l’experiència de la construcció pels presoners nacionals del Camp de Treball de l’Hospitalet de l’Infant; i dels soldats republicans de l’última línia de defensa.
 

L'antic Molí d'Oli de Vandellòs

Una experiència diferent es brindarà en la visita guiada al Molí de Vandellòs, prevista per als dies 1, 2, 6, 7, 8 i 9 d’abril, a les 11 hores. Es tracta d’una visita guiada a l’antic molí, convertit ara un centre d’interpretació de l’oli de Vandellòs, on es mostra el procés d’elaboració de l’oli, des de la recollida de les olives fins al seu consum.

A l'espai, també es conserva la maquinària original i diverses eines que es feien servir.
Participació