Més control: nous punts per mesurar les emissions de la petroquímica de TGN

El Departament d'Acció Climàtica ha explicat el nou pla als alcaldes del Camp de Tarragona

Imatge aèria de la refineria a prop del Morell.
Imatge aèria de la refineria a prop del Morell. | ACN
31 de març del 2023
Actualitzat a les 18:17h
El Departament d'Acció Climàtica ampliarà els tipus de contaminants atmosfèrics que mesura a través de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica, instal·lada al voltant del complex petroquímic de Tarragona. Ho ha explicat el Departament als alcaldes del Camp de Tarragona en una trobada aquest divendres a la tarda.

En aquest sentit, Acció Climàtic s'ha compromès, en un termini inferior a un any, a posar més punts per monitorar les partícules contaminants, incloent compostos orgànics volàtils (COV) que emet la indústria química tarragonina. També disposarà de dos punts de vigilància mòbils.

La secretària d'Acció Climàtica, Anna Barnadas, ha dit que es tracta d'un exercici per "restablir la seguretat" i de "transparència i control". A més, Acció Climàtica instal·larà un sistema per mesurar els sorolls que emet la indústria i ho analitzarà amb el Departament de Salut en una prova pilot.

Des del Departament, s'ha recordat que amb aquesta proposta es dona resposta a les inquietuds relatives a la vigilància i al control, encara més exhaustius, de la qualitat de l’aire.
 

Els nous punts de vigilància

En relació amb el Pla de vigilància de la qualitat de l’aire, el Departament d’Acció Climàtica proposa instal·lar nous punts de mesurament a la Pobla de Mafumet i a Vilallonga del Camp. S’hi afegirien 11 equips de mesurament automàtic d’òxid d’etilè i 1,3-butadiè al Morell, Constantí, Puigdelfí, la Pobla de Mafumet, Vilallonga del Camp, Sant Salvador), la Canonja, Vila-seca, la Pineda, Universitat Laboral i Bonavista.

Així mateix, nou equips més mesuraran automàticament el benzè al Morell, Sant Salvador, la Pobla de Mafumet, Vilallonga del Camp, la Canonja, Vila-seca, la Pineda), Universitat Laboral i Bonavista. A més, es preveu incorporar dues unitats mòbils amb equipament de laboratori per mesurar els compostos orgànics volàtils.

Totes les dades obtingudes serviran per elaborar un estudi sobre els efectes dels contaminants sobre la salut. El pressupost previst per executar totes aquestes actuacions el primer any estarà al voltant dels 3 milions d'euros corresponents a l'any 2023 i 2024, i tindrà una despesa recurrent d’uns 700.000 euros.
 

Atenció especial al Camp de Tarragona

El Departament d'Acció Climàtica ha explicat que "la qualitat de l’aire al Camp de Tarragona és objecte d’una atenció especial, i s’hi destina una gran part dels recursos". En aquest sentit, independentment d’aquest Pla, continuarà la vigilància de la qualitat de l’aire que es duu a terme mitjançant la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA).

Aquesta vetlla per al compliment de les directives de qualitat de l’aire i el Camp de Tarragona té una dimensió molt per sobre del que estableix la normativa europea, amb 13 punts de mesurament (7 automàtics i manuals, 2 automàtics, 4 manuals).