Veïns de Calafell veuen tracte de favor de l'Ajuntament «a una única empresa de circ»

La plataforma 'Salvem el Parc de la Sínia' porta a Antifrau el projecte del museu i l'escola de circ

La plataforma contrària a fer un museu del circ al Parc de la Sínia ha fet una roda de premsa al mateix parc.
La plataforma contrària a fer un museu del circ al Parc de la Sínia ha fet una roda de premsa al mateix parc. | TGNDigital
18 d'abril del 2023
Actualitzat a la 13:57h
La plataforma cívica 'Salvem el Parc de la Sínia' de Calafell considera que l'Ajuntament del municipi està "afavorint a una única empresa del món del circ" i "vetant l'entrada d'altres companyies" al municipi. En una roda de premsa celebrada aquest dimarts 18 d'abril, la plataforma ha anunciat que ha portat a l'Oficina Antifrau de Catalunya el projecte per fer un museu i una escola de circ.

Segons els integrants de la plataforma, que impulsen les associacions veïnals Calafell Residencial i Parc de la Pau de Segur, l'Ajuntament està fent un tracte de favor cap al Circ Raluy Legacy, que és el que ha de desenvolupar el projecte. Al dossier que han adjuntat a la denúncia, apunten que els últims anys el consistori "ha negat sistemàticament qualsevol opció" de portar una altra companyia al municipi.

En aquest sentit, inclouen instàncies d'altres companyies de circ que demanaven portar el seu espectacle a Calafell. En totes se'ls nega la llicència, adduint al fet que ja hi ha "un conveni de col·laboració amb una empresa de circ" per cobrir aquest servei. Des de la plataforma asseguren que des del 2017, només el Circ Raluy Legacy ha pogut fer el seu espectacle al municipi.

A l'expedient inclouen una carta del gestor cultural Xavier Miralpeix, que representa diverses companyies de circ a les quals se'ls ha denegat les llicències per instal·lar-se al municipi. "Com és possible voler ser la referència d'aquesta activitat quan els darrers anys l'Ajuntament està denegant llicències a les altres companyies? Així és com es vol fomentar el circ?", es pregunta Miralpeix en el seu escrit.

Jordi Príncep, president de l'Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC) apunta al seu torn que veu "amb preocupació" com el consistori calafellenc "limita al municipi una única empresa de circ amb carpa". També el Circ Històric Raluy es mostra "disconforme" amb l'actual administració, lamentant una "greu falta de transparència".

Conveni directe o procediment per competència

Pel que fa al fet que el museu i l'escola del circ s'hagin encarregat directament al Circ Raluy Legacy mitjançant un conveni, la plataforma cívica inclou un informe de l'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) en què s'apunta a una manca "dels principis de publicitat, igualtat de tracte, concurrència i competència".

L'ACCO creu que s'hauria d'optar per procediments "basats en la publicitat i el mèrit empresarial", si bé reconeix que la via usada pel consistori "no pot ser qualificada de conducta restrictiva de la competència considerada il·lícita". De fet, això és el que remarquen des del govern local. En declaracions a TarragonaDigital, l'alcalde, Ramon Ferré, assenyala que l'informe de l'ACCO dona validesa al procediment empleat per l'Ajuntament.

"No hem fet res il·legal i estem molt tranquils", afegeix Ferré, que recorda que aquest procediment és el que es fa servir per contractar orquestres o espectacles a la Festa Major. Amb tot, 'Salvem el Parc de la Sínia' avança que, depenent de la resposta d'Antifrau, portaran el tema a la justícia. La plataforma s'oposa també al fet que el museu del circ es faci al parc, ja que creuen que no s'ha de fer una ocupació permanent d'un espai públic com aquest.
 
El Parc de la Sínia de Calafell.

El Parc de la Sínia de Calafell. Foto: TGNDigital