Arrenca la 19a edició de la FIM de Vila-seca: enguany s'allarga un dia més

La cita, que es pot gaudir fins diumenge, combina mig centenar de concerts amb diverses activitats professionals

Sara Terraza, durant un dels primers concerts de la dinovena edició de la FIM de Vila-seca.
Sara Terraza, durant un dels primers concerts de la dinovena edició de la FIM de Vila-seca. | Ariadna Escoda/ACN
04 de maig del 2023
Actualitzat a la 13:53h
La Fira de Música Emergent i Familiar de Vila-seca (FIM) ha encetat aquest dijous la dinovena edició amb un programa que s'allargarà un dia més de l'habitual, coincidint amb un moment "dolç" de la creativitat de l'escena musical emergent. El cartell combina mig centenar de concerts i activitats professionals.

L'organització preveu igualar els 9.000 espectadors de l'any passat. Segons el director del certamen, Martí Marfà, el tret diferencial de la FIM és que són "capaços d'identificar grups que tenen potencial de trajectòria".

En aquesta edició, la FIM s'ha avançat un dia amb la incorporació d'una quarta jornada de programa amb concerts i activitats professionals. Així, Vila-seca s'omplirà de música emergent i familiar des d'aquest dijous fins aquest diumenge.

La majoria d'escenaris de les actuacions repeteixen, com és el cas del Castell de Vila-seca, el Parc de la Formiga o l'Auditori Josep Carreras, però enguany també s'hi afegeix el recent recuperat edifici del celler.
 

La FIM és un gran aparador

La voluntat de l'organització és doble: d'una banda, donar a conèixer nous talents emergents que comencen a despuntar a l'escena musical i que tenen "potencial de trajectòria" i de l'altra, potenciar les interaccions entre els programadors, mànagers i altres professionals per dinamitzar el sector.

De fet, la previsió és la d'igualar o fins i tot superar els 9.000 espectadors de l'anterior edició i pel que fa als professionals, ja se n'han registrat 500, el que representa un 35% més que l'any passat.

Al llarg de quatre dies, està previst que professionals del món de la música puguin veure nous talents damunt de l'escenari i a la vegada, es reuneixin i facin contactes en 'speed meetings' o 'pitchings'.

En aquest sentit, Gemma Massagué, tècnica de cultura a l'Ajuntament de Cambrils, remarca la importància de fires que esdevenen "aparadors" de les propostes musicals. A l'altra cara de la moneda, artistes com Queralt Albinyana veuen com una "oportunitat" la possibilitat d'actuar davant no només del públic infantil, sinó també de professionals.
 

Mig centenar de concerts en quatre dies

Pel que fa al cartell de concerts, durant quatre dies es podran veure 42 bandes en 53 actuacions als diferents espais del certamen. La tria d'aquests grups musicals, entre les més de 600 propostes que s'han presentat, no ha estat fàcil, tal com ha apuntat el director del certamen Martí Marfà.

"Cada any és dolorós perquè la creativitat emergent a Catalunya viu un moment molt dolç i per tant, de manera inevitable hem de deixar fora propostes que són interessants", ha afirmat. Precisament amb la voluntat d'oferir varietat musical en el cartell, s'han programat diferents gèneres que sovint queden invisibilitzats en altres festivals.

Així, es podran veure propostes de blues, música llatina i flamenc, entre altres. En la mateixa línia, l'organització ha refermat la seva defensa per donar a conèixer bandes impulsades i liderades per dones, persones no binàries i racialitzades.