Junts per Montblanc: «Hi ha hagut transfuguisme i Núria Besora haurà de tornar 20.000 euros»

El Jutjat de Tarragona ha resolt que el decret d’Alcaldia mitjançant el qual es nomenava la regidora Núria Besora, com a Tinent d’Alcalde, i membre de la Junta de Govern, queda anul·lat

Imatge de la roda de premsa d'aquest matí
Imatge de la roda de premsa d'aquest matí | Cedida
18 de maig del 2023
Actualitzat a les 12:47h
Mala maror en el tram final de la campanya electoral a Montblanc. Tal com va avançar ahir TarragonaDigital, el Jutjat de Tarragona ha resolt que el decret d’Alcaldia, signat per Josep Andreu, mitjançant el qual es nomenava la regidora Núria Besora, com a Tinent d’Alcalde, i membre de la Junta de Govern, queda anul·lat. Avui dijous al matí, Marc Vinya, l'alcaldable de Junts per Montblanc, acompanyat d'alguns regidors que van interposar el recurs contra el decret, ha celebrat la resolució en una roda de premsa que ha comptat amb l'assistència de diferents mitjans de comunicació del territori.

 
A les eleccions municipals de 2019, la candidatura Junts per Montblanc va obtenir cinc regidors, convertint-se com el principal grup de l’oposició. Núria Besora va formar part del grup municipal fins el setembre de 2020. En aquell moment, quan va abandonar el grup, Besora va passar a ser regidora no adscrita, a l’oposició.
 

Un sou de 17.875 euros

Unes poques setmanes després, l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, incorpora al govern a Besora, delegant-li diverses regidories i assignant-li una dedicació i un sou de 17.875 euros. El seu antic grup municipal va presentar un recurs de reposició indicant que el nomenament no s’ajustava a la legalitat ja que, com a regidora de l’oposició només percebia indemnitzacions per assistències a les comissions informatives i als plens; i el fet de abandonar el grup no li permetia tenir més ingressos.  L’alcalde va desestimar el recurs, ratificant així el seu nomenament i sou.

 
Poc després, per fer compatible el sou que Núria Besora va començar a percebre, com a càrrec de confiança del seu grup polític al Parlament de Catalunya, un nou decret d’alcaldia, nomena Besora Tercera tinent d’Alcalde i membre de la Junta de Govern, fixant les seves retribucions en concepte d’indemnització per assistències. De nou, el Grup Municipal Junts per Montblanc, assenyala la il·legalitat del nomenament i presenta un nou recurs de reposició. És a dir un recurs que es resol, com en el cas del primer,  dins del mateix Ajuntament de Montblanc. Novament l’alcalde desestima el recurs.
 
Després d’aquests fets, havent esgotat les vies de tramitació administrativa interna del mateix Ajuntament de Montblanc, finalment Junts per Montblanc presenta un recurs contenciós administratiu al Jutjat número 2 de Tarragona, demanant la nul·litat dels decrets dictats per Josep Andreu.

Els candidats a les eleccions municipals del 28-M a Montblanc d'esquerra a dreta: Oriol Pallissó (ERC); Marc Vinya (Junts); Juanma Cabello (PSC); Josep Andreu (MP); i Ramon de Domingo Iborra ( DESPERTEM, POBLE!- FIC). Foto: Mar Rovira/ACN

«Hi ha hagut transfuguisme»

La sentència indica textualment que «els drets econòmics i polítics dels membres no adscrits no podran ser superiors als que els haguessin correspost de romandre al grup de procedència». Aquest precepte legal va ser en el que es van basar els dos recursos de reposició que el Grup Municipal Junts per Montblanc va fer a l’ajuntament.

Junts per Montblanc també exposa que fa als arguments expressats per la part demandada, «la sentència els rebat clarament indicant que el transfuguisme implica que el regidor, amb el seu vot incompleix la promesa electoral del partit amb què va concórrer a les eleccions, mitjançant la fallida de la disciplina de vot. Cosa que passa encara que el vot no hagi alterat majories».
 

Besora haurà de tornar uns 20.000 euros

El fallo de la sentència insta a l’Ajuntament de Montblanc a quantificar els ingressos que Besora ha rebut de forma indeguda i assenyala que la regidora els haurà de retornar. Des de Junts per Montblanc exposen que «tenint en compte que cada sessió de la Junta de Govern Local, de periodicitat setmanal, es retribueix amb una indemnització de 220 euros, la xifra que hauria de retornar, calculen que ascendiria a més de 20.000 euros». La sentència condemna, també, a l’Ajuntament a fer front a les costes judicials dels demandants, que ascendeixen a 500 euros.

Finalment, el portaveu de Junts per Montblanc i candidat a l’alcaldia, Marc Vinya, assenyala que aquesta sentència representa «el final de la impunitat amb què l’alcalde ha gestionat l’ajuntament des de fa setze anys”». El polític considera que la sentència, a més d’anul·lar un Decret d’alcaldia és una mostra de mala praxi i que «unes persones que actuen al marge de la llei i que es mouen pels seus propis interessos, com ha quedat demostrat, no tenen legitimitat per presentar-se a unes eleccions».