1 de 10
Agricultura

La prova pilot feta a Tarragona per protegir les vinyes dels cabirols ja té resultats

El sistema s'ha provat en tres parcel·les del Baix Penedès, l'Alt Camp i el Priorat on habitualment hi ha danys de cabirol

La prova es va realitzar a tres finques tarragonines. | TarragonaDigital
per TarragonaDigital, Tarragona | 22 de maig de 2023 a les 18:51 |
El Departament d'Acció Climàtica ha confirmat l'efectivitat del producte natural que s'aplica a la vinya per protegir-la dels danys dels cabirols. Els resultats de la prova pilot s'han presentat aquest dilluns a la Taula de Cogestió per al Control de Danys Cinegètics a la Vinya, que ha tingut lloc a Barcelona.

La prova es va dur a terme en un moment en què els agricultors estan contra les cordes per la gran població de cabirols que hi ha, un fet que sumat a la sequera, ha empès els animals als camps en cerca de menjar, causant grans destrosses i pèrdues.


En aquesta trobada, els responsables d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural han explicat que les tres finques on s'ha provat aquest mètode no han patit danys en els darrers mesos. Alhora, durant la reunió els representants de l'executiu català han recordat als membres del sector que hi ha oberta una ordre d'ajuts que subvenciona la instal·lació de tanques per evitar danys de fauna a la vinya.

La directora general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitja, ha recomanat als viticultors l'ús d'aquest "producte natural" per aïllar cabirols de les vinyes, un producte que s'aplica directament als ceps.


Segons explica Acció Rural, aquest producte està autoritzat en agricultura ecològica i actua sobre els sentits olfactiu i gustatiu, és a dir, amb una olor i un gust que no agrada als cèrvids i, per tant, fa que no busquin l'aliment en aquest conreu.

El sistema s'ha provat en tres parcel·les del Baix Penedès, l'Alt Camp i el Priorat on habitualment hi ha danys de cabirol. Un mes després de la primera aplicació s'ha repetit el procés i la valoració ha estat "positiva". El producte s'utilitza a França des de fa anys amb bons resultats com a mètode de control biològic, apunta el departament.

Convocatòria d'ajuts per protegir les finques


D'altra banda, Sanitja ha recordat que el Departament de Millora de la Competitivitat de les Explotacions Agràries té oberta fins al 15 de juny una convocatòria d'ajuts a la qual es poden acollir les finques de vinya perquè subvenciona tanques per protegir els cultius. La subvenció pot ser de fins al 60% del cost de la instal·lació. L'any passat hi va haver 25 sol·licituds.

La Taula de Cogestió s'emmarca en el Pla estratègic de prevenció de danys i control sanitari d'espècies cinegètiques 2025 d'Acció Climàtica, un pla que pretén reduir en tres anys les poblacions de senglar i altres animals salvatges i els efectes i conflictes que produeix a Catalunya.
Participació