1 de 10
Patrimoni

Diversos elements del Carrilet, declarats Bé Cultural d'Interès Nacional

El reconeixement forma part del projecte de protecció d’exemplars més singulars del transport vial del país

Les peces protegides són propietat de l'Ajuntament de Salou. | TarragonaDigital
per TarragonaDigital, Reus | 23 de maig de 2023 a les 16:56 |
El Govern ha declarat com a Cultural d’Interès Nacional (BCIN) trenta elements emblemàtics del patrimoni ferroviari català, entre ells el cotxe 2 del tramvia Montgat-Tiana, la locomotora de vapor del cremallera MM4 o diverses peces de la locomotora del carrilet entre Reus i Salou.

Aquesta distinció s’inclou dins el projecte de protecció dels exemplars més singulars del transport vial del país nascut al 2015 de la mà de Jordi Sasplugas. L’any 2018 es va reprendre el projecte amb la incorporació de dos enginyers industrials i al 2020 es va presentar la llista de quaranta-u béns mobles que calia protegir. En el marc d’aquest reconeixement, el Govern ja va declarar BCIN quatre elements ferroviaris inscrits dins al Catàleg del Patrimoni Cultural de béns mobles de Catalunya.


La locomotora de vapor, el cotxe de viatgers de segona classe A-2 i la placa giratòria, propietat de l’Ajuntament de Salou, també estan entre els elements protegits. La locomotora de vapor va ser construïda el 1887 per donar servei al carrilet que feia el recorregut entre la ciutat de Reus i Salou.

El cotxe de viatgers, del 1886, és un exemplar de vagó de viatgers de segona classe i la plataforma giratòria és una instal·lació fixa situada a l’extrem de la via principal que s’utilitzava per maniobrar vagons de mercaderies i situar-los als molls de càrrega.
Participació