1 de 10
opinió

Avancem cap a la independència sense deixar ningú enrere

per Juli Fernàndez, 3 de febrer de 2021 a les 16:00 |

«No ens faran triar entre lluitar per fer realitat la República i ajudar les persones d'aquest país. Són dues cares de la mateixa moneda»

Vivim en un món canviant i accelerat on tot passa molt de pressa i els esdeveniments se succeeixen molt ràpidament. Però encara podem identificar algunes certeses. En l’àmbit polític, podem afirmar sense por d'errar la predicció que els propers anys estaran marcats principalment per dos temes essencials: la reconstrucció del país després del gran impacte que ha suposat la pandèmia de la Covid-19 i la recerca de la resolució del conflicte entre Catalunya i l'estat espanyol. Sobre aquest últim punt, no ens cansarem mai de repetir que la solució passa per l'amnistia que ha de donar lloc a un nou escenari, culminant amb un referèndum d'autodeterminació amb totes les garanties.
 

Davant d'aquest doble repte, Esquerra Republicana farem el que fem des de la nostra fundació ara fa 90 anys: ser els socis més fidels del poble de Catalunya, mirant de ser tan útils a la societat catalana com sigui possible. Perquè som els que fem créixer l'independentisme a les zones tradicionalment menys permeables al discurs sobiranista, els que aconseguim i posem més recursos al servei de la ciutadania en moments de màxima dificultat, els que impedim que la dreta espanyola més reaccionària i antisocial condicioni els pressupostos de l'Estat, o els que aconseguim que es derogui la llei Wert, que posava en perill el model d'immersió lingüística a les escoles catalanes.
 

Per tot això, i també perquè som la primera força municipalista del país i, per tant els qui coneixem millor els nostres municipis i la seva gent, som l'opció política més útil per al conjunt dels ciutadans. Aquesta inequívoca vocació de servei, des de la generositat i la voluntat d'establir grans consensos, és la que guia la nostra acció política des del poble més petit fins a la Generalitat de Catalunya. I així ho continuarem fent.
 

La nostra raó de ser és ajudar la gent d'aquest país i oferir-li un futur millor, i tenim el convenciment que la millor manera de fer-ho és a través d’una República Catalana independent al servei del benestar de tothom. Hi insistirem tantes vegades com calgui: la independència no és un fi per ella mateixa, sinó una eina que ens ha de servir per millorar la vida dels nostres conciutadans. Per aquest motiu, mentre treballem per culminar el procés d’independència, no renunciarem a cap instrument que ens permeti ajudar la gent d’aquest país, i menys encara en un context de pandèmia global, amb totes les conseqüències que aquest fet implica.
 

No ens faran triar entre lluitar per fer realitat la República i ajudar les persones d'aquest país. Són dues cares de la mateixa moneda, i, per molt que d’altres hagin decidit renunciar a ser un instrument útil per a la societat, nosaltres no abandonarem mai cap d'aquestes dues lluites.
 
Esdevenir un instrument útil avui dia comporta lluitar contra la corrupció, ser capaços de teixir aliances per tirar endavant grans consensos de país, o afrontar la crisi actual amb més inversió social i no des de les retallades, tal com es va fer ara fa una dècada. I aquesta utilitat es demostra en el dia a dia, en la nostra feina allà on governem, implementant el nostre model de governança republicana, treballant amb responsabilitat i transparència, i comptant amb la participació d'una ciutadania implicada. I allà on no governem també hem demostrat que som capaços de liderar i acompanyar grans reivindicacions i aportacions per al municipi, des de l'oposició, treballant braç a braç amb el teixit associatiu.
 
Ser al costat de la gent és, a Sabadell, fer realitat l'ambiciosa ampliació de l'Hospital Parc Taulí que el vicepresident Pere Aragonès i la consellera Alba Vergés han anunciat recentment, amb una inversió de 40 milions d'euros. Preveiem que sigui una realitat la tardor d'aquest 2021. El govern hi construirà un nou edifici de tres plantes, que afegeix 105 llits a l'hospital de Sabadell: 35 de polivalents i 70 d'Urgències. A més, l'edifici Frontal Gran Via del complex hospitalari, construït per iniciativa del Govern de Transformació 2015-2019 de Sabadell, es reorientarà: la primera planta passarà de 17 a 48 llits de crítics; la segona, de 10 a 16 quiròfans.
 
Ser al costat de la gent és, a Sabadell, que l’escola Virolet i l’institut Arraona del barri de Can Llong siguin una realitat ben aviat. També recentment, el govern ha anunciat l'inici de les obres del Virolet, que serà un institut escola, i la licitació del l'Arraona. El nou pas endavant en la construcció dels dos centres és possible gràcies a l'acord del Govern de Transformació 2015-2019 amb la Generalitat, i suposa el compliment del compromís del govern.
 
Ser al costat de la gent és, a Sabadell, que el nostre grup municipal, el principal de l’oposició a l’Ajuntament de Sabadell, es constitueixi en Govern Republicà per incidir en el benestar dels sabadellencs, atendre personalment tots els veïns i totes les entitats que ho vulguin, i, també, fiscalitzar l’actual govern PSC-Podemos, del qual som l’alternativa. Cadascun dels set districtes de la ciutat té el seu regidor republicà de referència, i cada edil, a més, centra la seva activitat en les àrees específiques en les quals és expert.
 
Som en una cruïlla. El dia 14, les eleccions al Parlament de Catalunya determinaran com el país encara la reconstrucció post Covid-19 i la resolució del conflicte polític. Esquerra Republicana arribem a aquests comicis amb una proposta clara, que hem anomenat com Via Àmplia a la Independència. Perquè hem après dels errors i tenim clar, com el conjunt de l'independentisme, que ens cal ser més i enfortir-nos en tots els àmbits per afrontar l'embat definitiu contra l'estat espanyol. I el primer que cal és superar el llindar del 50% de suport a la causa independentista i fer-ho, a més, de forma continuada.
 
Som conscients que només amb això no n'hi haurà prou, però també sabem que és un pas imprescindible si volem guanyar. La nostra és una aposta ferma, inclusiva i generosa, adreçada a aquesta gran majoria de la societat catalana que considera que els catalans hem de poder decidir el nostre futur a través d’un referèndum d’autodeterminació i que la millor recepta per afrontar la crisi social i econòmica és aplicar polítiques progressistes per evitar que ningú quedi enrere. És l’hora de l’independentisme d’esquerres, d’un nou lideratge per al país i per al procés cap a la independència. És l’hora d’Esquerra Republicana.
Participació