ÚLTIMA HORA

Els dos possibles casos de coronavirus al Baix Penedès donen negatiu

Un Pacte de Berà pel Penedès Marítim

Acabem l’any amb una molt mala notícia per les comarques del Baix Penedès i del Garraf. La Generalitat de Catalunya apujarà els preus dels peatges de les seves autopistes, i aquí al territori ens afecta amb l’autopista de la C-32. Anar i tornar a Barcelona i la seva Àrea Metropolitana costarà a cada baixpenedesenc 22,14 euros. L’alternativa a pagar això és fer servir la urbanitzada C-31, que passa per molts dels nuclis del Penedès Marítim, i després l’aventura d’agafar la carretera de les Costes, que presenta una accidentalitat i una manca de seguretat destacable. Les polítiques de mobilitat ens penalitzen en aquestes dues comarques des de fa molts anys.

 

L’alternativa seria agafar un transport públic, que no és gens competitiu, en termes de costos, la zonificació de l’ATM de Barcelona ens penalitza igual o més que el preu de les autopistes, i les freqüències no són les desitjades per la gent del territori, i que puguin ser una alternativa a agafar el vehicle privat. El Baix Penedès és el paradigma d'externalitat negativa en termes de mobilitat. Teníem dos problemes a la comarca, un era l'N-340 gestionada per Madrid, i l’altra la C-31 gestionada des de la plaça de Sant Jaume de Barcelona.

 

Des del territori es va voler afrontar el problema de l'N-340 anant tots junts, creant el Pacte de Berà, sumant esforços entre administracions, i aconseguint una carretera més segura, sense camions, i una mobilitat pels residents gratuïta fent servir el Teletac per l’Autopista AP-7. Després de més de quatre anys, Madrid va donar una solució al territori. Pel que fa a la C-31 i a les polítiques de mobilitat de la Generalitat de Catalunya, aquest territori encara no té cap mena de proposta a sobre de la taula. Cal advertir que des del territori del Baix Penedès i del Garraf s’ha fet, i continuem fent, costat al Govern en les seves propostes de la Vinyeta i de la TMobilitat. Sempre estarem al costat de polítiques que proposen democratitzar la mobilitat, però el territori no pot esperar més.

 

Caldria trobar una alternativa als problemes de mobilitat al territori mentre no es puguin implementar els projectes de la Vinyeta i la TMobilitat. Una possibilitat seria la de plantejar una solució com la de Madrid a l'N-340, per la C-31. La Generalitat podria implementar les mateixes polítiques en part o en la seva totalitat. Des del territori podria sorgir un pacte entre els municipis del Penedès Marítim i els consells comarcals del Garraf i del Baix Penedès, igual que es va fer el Pacte de Berà que canalitzi aquestes demandes. La unitat del territori és essencial per aconseguir fruits que beneficien a tota la ciutadania, el Pacte de Berà n’és un bon exemple.
Comentaris

envia el comentari