Del 28-A al 10-N, tot un món

De les eleccions generals del passat 28 d’abril a les que es faran el pròxim 10 de novembre només hauran passat poc més de sis mesos, però la sensació és que hi ha tot un món de diferència. Almenys, vistes des de la perspectiva catalana. Els comicis de finals d’abril van arribar en un context de treva a la convulsa situació que es viu a Catalunya i amb la por del que podia passar si hi havia una victòria de l’anomenat ‘trifachito’ (PP-Cs-Vox).

 

El PSOE va alimentar aquesta por, presentant-se com el principal antídot, i el partit que podia desencallar el conflicte entre Espanya i Catalunya. En va treure rèdits d’una manera clara, imposant-se amb claredat als seus rivals, i tenint a l’abast l’opció de governar amb Unides Podem i el suport extern de diversos partits, entre ells, els catalans.

 

Però sis mesos després, la situació ha fet un gir. En primer lloc, el sonor fracàs en les negociacions entre el PSOE i Unides Podem va enervar bona part de l’electorat d’esquerres, fart de la divisió i la incapacitat de sumar esforços, inclús en les situacions més delicades.

 

Després, la sentència del Tribunal Suprem pel referèndum ha crispat l’ambient a Catalunya, i Pedro Sánchez no ha contribuït a rebaixar el foc amb el seu rebuig a reunir-se amb Quim Torra, posant per davant el tacticisme polític. La recepta de Sánchez en aquest assumpte, de moment, no està massa allunyada de la que va emprar Mariano Rajoy.

 

Així, caldrà veure si la tendència del 28-A a Catalunya es manté o hi ha un canvi brusc. Al Baix Penedès, fa sis mesos el PSC va guanyar en deu dels catorze municipis, entre els quals el Vendrell, Calafell i Cunit, recollint un vot que podia anar de l’esperança a la por a la dreta. De la mateixa manera, també planegen dubtes sobre si ERC i JxCAT es veuen afectats per la irrupció de la CUP i l’enuig d’una part de l’independentisme cap a la manera com estan gestionant la resposta al TS.
Comentaris

envia el comentari