PSC i CUP s'ofereixen al govern de Reus i proposen mesures per pal·liar la crisi

Els grups de l'oposició consideren que cal treballar a una en moments com els actuals

L'actualitat política municipal de Reus, com a tot arreu, ha quedat paralitzada. Tot i això, tant govern com oposició mantenen l'activitat que permet la situació actual. JxC, ERC i Ara Reus han anunciat, aquest dimarts, les primeres mesures econòmiques per fer front a la crisi actual. Des de l'oposició, PSC i CUP també han fet les seves propostes per reaccionar davant dels efectes de la pandèmia del coronavirus.

 

Les mesures de la CUP davant la crisi del coronavirus

Els cupaires s'oferien, aquest dilluns, «per treballar amb el govern mentre duri la crisi i que s'aprovi una modificació de crèdit per sufragar les despeses de persones i famílies en situació de risc». Una de les mesures que proposa la formació és «que l’Hospital Sant Joan faci ús del 100% de les habitacions i llits disponibles, així com que es compti amb la plantilla necessària per fer front a l’emergència».

 

Encara en aquesta línia, reclamen que «les clíniques privades estiguin sota el comandament públic així com que els hotels ofereixin les seves habitacions a les autoritats sanitàries». En l'àmbit social, apunten, volen pal·liar l'efecte econòmic que aquesta situació pot tenir sobre les famílies reusenques. Per fer-ho, consideren que Aigües de Reus no hauria d'emetre factures mentre duri la crisi, i que sigui l'Ajuntament qui assumeixi «les factures de subministrament energètic de les famílies que ho necessitin».

 

Imatge d'arxiu d'una roda de premsa de la CUP de Reus | Jordi Olària Gras

 

Igual que les entitats municipalistes de Catalunya reclamaven fa uns dies al govern estatal i de la Generalitat, la CUP de Reus «exigeix als Jutjats de Reus una moratòria de desnonaments a fi d’evitar deixar sense habitatge a persones vulnerables». Precisament per a les famílies vulnerables, reclamen que es garanteixi que aquelles que comptin amb una beca escolar i de menjador cobrin les ajudes tot i no haver-hi classe, de la mateixa manera que la gent gran que tingui les necessitats cobertes habitualment per mitjà dels serveis socials municipals.

 

També apunten que caldria que l'Ajuntament oferís els recursos necessaris a les xarxes de suport ciutadà que s'organitzin, com que garanteixi els recursos necessaris per mantenir el Servei d'Atenció a la Dona de Reus atès que «durant els períodes de vacances es disparen les denúncies per agressions masclistes i els feminicidis». Pel que fa a l'àmbit laboral, la CUP vol que l'Ajuntament garanteixi que les empreses subcontractades pel consistori paguin les nòmines i que, en el cas de projectes petits, «les assumeixi el mateix consistori assumint-ne també la gestió».

 

Imatge d'arxiu d'una roda de premsa del grup municipal del PSC de Reus | Jordi Olària Gras

 

El decàleg del PSC de Reus

Igual que la CUP, el PSC de Reus també allarga la mà al govern per treballar plegats per resoldre la crisi actual i per «contribuir a protegir la salut de la població i minimitzar l’impacte econòmic de la pandèmia». Es posen a disposició de l'executiu reusenc, i és precisament amb aquest objectiu, apunten, que han proposat deu mesures a prendre per part del govern municipal.

 

En l'àmbit fiscal, els socialistes reclamen «aturar el cobrament de tots els impostos i taxes fins a l’1 de juny, flexibilitzar els períodes de pagament dels impostos, potenciar els canals d’informació dels juts a les Pimes i treballadors autònoms, anul·lar la taxa de recollida de brossa i de terrasses als establiments comercials, donar prioritat al pagament a les empreses proveïdores de l’Ajuntament per tal de garantir la seva liquiditat i el manteniment de llocs de treball, i suspendre el pagament del lloguer a les empreses que utilitzen les instal·lacions de Redessa per realitzar la seva activitat».

 

La línia de treball en l'àmbit social que proposa la formació es concreta en «vetllar perquè les mesures adoptades per tal de garantir un àpat al dia i tots els serveis socials necessaris als col·lectius més vulnerables arribin a tothom durant mentre duri l’estat d’alarma». A més, consideren necessari «establir un sistema de localització i ajut a persones grans que viuen soles per poder facilitar-los l’accés a la compra».

 

Proposen «estudiar la viabilitat d’emprendre iniciatives per fer viables ajuts al lloguer d’habitatges i ampliar els mitjans per garantir que l’Ajuntament pugui actuar de mediador perquè les empreses de serveis d’aigua, llum i electricitat flexibilitzin el pagament dels rebuts». El paquet de mesures anunciat pel govern local contempla algunes d'aquestes propostes concretes, o alguna línia de treball similar.

Més notícies de la categoria Reus