Espectacular erupció del volcà Popocatépetl, a Mèxic

És un dels volcans més perillosos del món i més controlats, ja que amenaça més de 26 milions de persones. Actiu des de 1997, el matí de divendres va esclatar de manera violenta
Fotografia de la violenta explosió d'aquest volcà mexicà, durant la matinada del dijous a divendres | webcamsdemexico.com

 

Una de joies geològiques de Mèxic, el volcà Popocatépetl, localitzat al sud del país, a uns 72 km al sud-oest de la Ciutat de Mèxic i a 43 km de Puebla, va originar una violenta i breu erupció ahir divendres. Segons informen els mitjans locals, l’explosió va emetre una flamarada espectacular i va expulsar gasos, cendra i material incandescent, que es va elevar alguns centenars de metres o va lliscar pel vessant de la muntanya.

 

 

La fotogènica erupció va quedar enregistrada per una càmera de la xarxa WebCamsdeMexico.com, que fa seguiment a temps real del volcà. A més, es van reproduir 5 explosions més de gasos i cendres al llarg de la jornada, però la més sorprenent va tenir lloc a les 3:34 de la matinada local, a mig matí a les terres catalanes.

 

 

 

 

Un volcà molt vigilat

El volcà Popocatépetl és observat i visitat pels aficionats a la vulcanologia, pels turistes i per molts professionals dels riscos naturals. Completament monitoritzat a l’actualitat, té una llarga història de violentes erupcions. Presenta una alta activitat volcànica i molt sovint es produeixen explosions com la d’aquest divendres. Una anterior, més impressionant, havia estat el 23 de gener.

 

 

Des que es va reactivar el 1997, les erupcions més perilloses foren la de l’any 2000 i la matinada del 18 d’abril de 2016, que van fer necessàries algunes evacuacions. El volcà compta amb diversos plans d’emergències perquè amenaça la vida de més de 26 milions de persones.

 

Respecte a aquesta última erupció, la Coordinació General de Protecció Civil de l'estat de Puebla ha informat que el semàfor d'alerta volcànica està en nivell Groc Fase 2, amb activitat explosiva de nivell baix o mitjà, i suposa el risc de pluges dèbils de cendra.

 

Les autoritats recomanen a la població tapar-se el nas i la boca en cas de caiguda de cendra, i mantenir un radi de seguretat de 12 quilòmetres, amb trànsit restringit. També es recomana evitar activitats a l'aire lliure.