d

Protecci贸 Civil activa un av铆s preventiu d'alta contaminaci贸 a tot el Camp de Tarragona

L'av铆s es a causa d'uns nivells d'oz贸 troposf猫ric per sobre del llindar que estableix l'OMS

Protecció civil ha declarat aquest matí de dilluns un avís per episodi d'alta contaminacióper partícules d'Ozó troposfèric a tot el Camp de Tarragona. L'episodi s'ha declarat després de detectar uns alts nivells d'aquestes partícules registrats per diferents estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) i davant la previsió que la calor d'estiu que els està provocant persisteixi en els propers dies. Des de Territori es recomana moderar l’activitat física a l’aire lliure, sobretot la de persones amb malalties respiratòries i cardiovasculars, i desplaçar-se a peu o amb bicicleta o fent ús del transport públic. És a dir, reduir els desplaçaments amb vehicle privat. 

Qu猫 茅s l'oz贸 troposf猫ric?

L'oz贸 茅s un contaminant secundari, 茅s a dir, no em猫s directament a l'atmosfera per una font, sin贸 format a partir de reaccions fotoqu铆miques (activades per la llum solar) entre contaminants primaris. Concretament, es forma oz贸 quan coexisteixen els 貌xids de nitrogen (NOx), els compostos org脿nics vol脿tils (COV) i una radiaci贸 solar intensa al llarg d'un per铆ode de temps prou llarg (un m铆nim de diverses hores). Aix铆, l'猫poca t铆pica dels m脿xims d'oz贸 coincideix amb la primavera i l'estiu.

Els principals precursors de l'oz贸 (NOx i COV) s'emeten de manera natural o a conseq眉猫ncia de les activitats humanes. L'oz贸 troposf猫ric d'origen natural es forma a partir dels 貌xids de nitrogen (NOx) presents de manera natural a l'atmosfera i dels compostos org脿nics vol脿tils (COV) biog猫nics, per貌 tamb茅 per intrusions d'oz贸 estratosf猫ric o per desc脿rregues el猫ctriques d'una tempesta.


Comentaris