Endesa incorpora drons per prevenir els incendis forestals

La companyia inverteix 17,3 MEUR a Catalunya per la campanya d'estiu contra focs

Imatge del dron d'Endesa per supervisar les línies elèctriques de la companyia.
Imatge del dron d'Endesa per supervisar les línies elèctriques de la companyia. | Arnau Martínez/ACN
30 de maig del 2023
Actualitzat a la 13:34h
Endesa ha equipat un dron de la companyia amb la tecnologia LIDAR (Light Detection And Ranging) per estudiar el creixement de la massa forestal al voltant de les línies elèctriques i prevenir així els incendis forestals. L'empresa té previst invertir un total de 17,3 milions d'euros en la campanya de boscos d'estiu.

En aquest sentit, mobilitzarà 350 operaris per desbrossar l'entorn de les línies, a més d'un helicòpter i un parell de drons per fer tasques de manteniment. Malgrat tot, Endesa no ha quantificat el nombre d'incendis a l'any provocats per la xarxa de distribució de la companyia.

El pla d'Endesa consisteix, en primer lloc, en la neteja de la massa forestal que hi ha al voltant de la xarxa elèctrica. I, en segon lloc, en l'ús d'helicòpters i drons per fer termografies i vídeos HD per estudiar l'estat de les línies i fer tasques de manteniment posteriorment.
 

Escaneig làser de les línies aèries d'alta tensió

Enguany, la companyia ha incorporat la tecnologia LIDAR en un dron. Es tracta d'un escaneig làser de les línies aèries d'alta tensió amb GPS i sensors làser. "Podem fer mesures molt concretes i precises", ha comentat el responsable d'alta tensió d'Endesa Catalunya, Francesc López.

Després, des d'una aplicació i mitjançant un sistema de punts georeferenciats, poden mesurar quines són les distàncies entre els cables i la vegetació. D'aquesta manera, els tècnics poden fer estudis de creixement de la massa forestal per, posteriorment, fer un desbrossament selectiu.

López ha insistit que les administracions "marquen un perímetre d'atenció preferent" en els boscos i la companyia "prioritza" aquestes zones a l'hora d'esporgar i talar.
 

Gairebé 100.000 quilòmetres de línies

Endesa té 99.443 quilòmetres de línies elèctriques a Catalunya, el 53% de les quals són aèries (52.946 quilòmetres). Tota aquesta xarxa se sobrevola amb un helicòpter dotat d'una càmera de raigs infrarojos per tal de realitzar una termografia.

D'aquesta manera es detecten punts calents en cables que puguin estar deteriorats i la companyia activa un equip d'operaris per fer el manteniment corresponent.