Novetats al ball de Vells de Valls: No sortirà al seguici i estrena el 'Correvells'

Les dames estrenaran nous pentinats, amb unes perruques que han estat posades a punt per l’ocasió a la històrica botiga Damaret de Barcelona

Imatge d'una edició anterior del ball de Vells
Imatge d'una edició anterior del ball de Vells | Cedida
07 de juny del 2023
Actualitzat a les 12:15h
El Grup del Teatre Principal de Valls fa setmanes que es troba immers en els preparatius del ball de Vells, el ball parlat satíric característic del Camp de Tarragona i el Penedès que, a través d’uns matrimonis desavinguts, unes autoritats fingides i els dimonis burlescos, fa un repàs de tota l’actualitat local, nacional i mundial utilitzant un llenguatge groller i malsonant com a bandera, que desperta les rialles del públic.

Aquest any el Ball de Vells ve carregat de novetats. La principal és el “Correvells”. L’acte, que servirà de presentació i tret de sortida a la venda dels nous ventalls del Ball de Vells, tindrà lloc aquest dissabte 10 de juny i pretén utilitzar el mateix format de ball parlat itinerant on parelles, dimonis, autoritats i músics ompliran els carrers i places del Centre Històric amb els seus irònics parlaments i amb la manera de fer tant característica i genuïna.

La cercavila festiva, que s’iniciarà a les 10.50 h des del Teatre Principal, recorrerà els diferents establiments vallencs col·laboradors amb la venda dels nous ventalls d’aquesta edició, en farà l’entrega i els obsequiarà amb uns parlaments inèdits per a l’ocasió i exclusius per a cada un dels establiments amb l’humor i la sàtira tant característics del Ball de Vells.

Després de les pertinents parades a Moments, Ca Roca, Perfumeria Pijuan, Antic Cafè, La Pèrgola, Munta-t’ho bé, Llibreria Tram, Llibreria Roca, Pluvinet, Lluïsa Vives, Bar Bruch, El Safareig i el Magatzem del Vermut, l’acte té previst acabar sobre les 14.15 h a la Providència, on es podrà gaudir d’un vermut animat amb la música i gresca de les dames i els vells.
 

Nou model de ventall

Una de les novetats d’enguany, és l’inici d’una nova col·lecció i un nou model de ventall del Ball de Vells. Fins l’any prepandèmic, el GTP, cada any havia editat un model de ventall del Ball de Vells més auster i enfocat, principalment, a sufragar la calor els dies de Festa Major. El nou model de ventall que presenta el GTP, és de fusta i per tant, més resistent i més sostenible. L’objectiu de l’entitat és que vallenques, vallencs i seguidors del Ball, puguin conservar el ventall i fer-ne la col·lecció més enllà d’utilitzar-lo en moments puntuals. El primer ventall d’aquesta nova col·lecció és de color lila, color corporatiu del ball i cada any es podrà adquirir amb un color diferent, però amb les mateixes característiques d’aquesta edició. A més, el Grup del Teatre Principal, mantindrà el mateix preu popular de 3 euros per ventall. 

No sortirà al seguici

El ball de Vells està ultimant els detalls d’aquesta edició, on les dames estrenaran nous pentinats, amb unes perruques que han estat posades a punt per l’ocasió a la històrica botiga Damaret de Barcelona, ja que es trobaven bastant malmeses pel pas dels anys. L’entremès recupera la normalitat al 100% amb les tradicionals funcions les tardes del 22 i 23 de juny, sense formar part de les sortides del Seguici Cerimonial, per tal d’ajustar al màxim el Ball de Vells al seu sentit: les representacions del ball parlat per les places i carrers del centre històric els dies centrals de la festa