Qui és qui: Els 6 diputats de Tarragona que aniran al Congrés

Clara victòria del PSC a la demarcació de Tarragona aquest 23-J, però amb diputats de 5 partits polítics diferents que aniran al Congrés espanyol

Aquests són els diputats tarragonins després de les eleccions generals del 2023.
Aquests són els diputats tarragonins després de les eleccions generals del 2023. | Martí Albesa
24 de juliol del 2023
Actualitzat a les 10:09h
Els ciutadans i ciutadanes de l'Estat espanyol han tingut aquest diumenge 23-J una nova cita a les urnes. En una jornada marcada per la intensa calor, els col·legis electorals han estat rebent un degoteig de votants que han conformat el llistat dels 6 nous diputats que la demarcació de Tarragona enviarà al Congrés.

Malgrat la davallada notable de la participació a la demarcació de Tarragona —62,37% (-5,13 punts respecte a les últimes eleccions)—, l'electorat tarragoní ha confiat en la gestió del partit socialista, concentrant el votvermell i donant-li el triomf a la demarcació.

Així doncs, el PSC ha rebut el 32,90% dels vots, un resultat que li ha atorgat 2 diputats. ERC ha estat la segona força més votada, amb un 15,07% i enviarà 1 diputat al Congrès, igual que el PartitPopular, formació que segueix el partit independentista amb el 13,87% dels vots. Sumar també tindrà representaciótarragonina al Congrés després de rebre l'11,33% dels vot i, finalment, Junts tanca la llista amb unrepresentant gràcies a l'11,08% dels vots.

Qui són els diputats tarragonins al Congrés


Repassem els noms dels nous diputats per Tarragona al Congrés de Diputats.

PSC

Valle Mellado: (Tarragona, 1977), l'única cap de llista nova que el PSC presentava a Catalunya. Va ser la coordinadora del Pla estratègic de ciutat Tarragona 2022 presentat l’any 2011 i està vinculada a l’Ajuntament de Tarragona des del 2007, des d’on ha impulsat programes d’emprenedoria, empresa i desenvolupament local. És llicenciada en Ciències Polítiques per la UAB i té un Màster en direcció de micropimes per la UOC.

Andreu Martín: (Reus, 1965) ocupa la segona plaça del PSC a Tarragona. Passa del món local a la política estatal. És primer secretari de l’agrupació local del PSC de Reus i des del 2011 és regidor de l’Ajuntament de la capital del Baix Camp. És físic per la UAB. En l’àmbit de la recerca ha col·laborat en el grup d’innovació educativa en Eficiència Energètica i Sostenibilitat de la URV. Està afiliat a la FETE-UGT.

ERC

— Jordi Salvador Duch: (Tarragona, 1964) és el cap de llista d'ERC per Tarragona al Congrés. Des del 2015 és diputat del Congrés, on ha treballat en l'àmbit social i laboral i ha lluitat per la dignificació de les pensions com a membre del Pacte de Toledo o la derogació de les reformes laborals del PP, que ERC no va aconseguir. En l'àmbit territorial ha treballat qüestions com ara la seguretat nuclear, la denúncia del cas Castor o l'impuls a les xarxes energètiques tancades.

PARTIT POPULAR

— Pere Lluís Huguet Tous: (Reus, 1962) entra com a cap de llista del PP per Tarragona al Congrés i es prefigura com un dels nous homes forts del partit. El número u ja va ser diputat a Madrid entre el 2011 i el 2015, quan Mariano Rajoy era president del govern central. Fins al febrer d'aquest any va ser portaveu de Ciutadans a l'Ajuntament de Salou, càrrec que va abandonar per motius personals, per després tornar al PP.

SUMAR-ECP

— Félix Alonso Cantorné: (Barcelona, 1959) torna al Congrés com a cap de llista de Sumar. Havia estat diputat al Congrés fins al 2019 després d’entrar-hi el 2016 provinent del món local: del 2011 al 2015 havia estat alcalde d’Altafulla, on va traslladar-se a viure-hi el 1999. Va ser el responsable d’acció sindical del Sindicat de Periodistes de Catalunya. De fet, abans de ser diputat, va ser durant més de 30 anys maquetador i periodista del diari Sport. Alonso és llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona.

JUNTS

— Josep Maria Cruset Domènech: (Riudoms, 1975) És cap d’unitat de projectes corporatius de la Diputació de Tarragona, i fins aquest juny havia estat el president del Port de Tarragona designat pel Govern.