1 de 10
SUCCESSOS

Condemnen l'ICS per la mort d'un veí de Tarragona pel tancament de la unitat cardíaca de Joan XXIII

Els fets van tenir lloc el 25 de desembre de l'any 2014, quan el farmacèutic de Torreforta, Enrique Gheron, va morir durant el trasllat a l'Hospital de Bellvitge

Imatge d'arxiu de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona. | Roger Segura/ACN
per TarragonaDigital, Tarragona | 25 de setembre de 2023 a les 13:58 |
El TSJC ha condemnat l'Institut Català de la Salut (ICS) per la mort d'Enrique Gheron, farmacèutic de Torreforta, el dia de Nadal de l'any 2014. Gheron va patir un infart i va ser traslladat des de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona al de Bellvitge, perquè la unitat cardíaca d'hemodinàmica estava tancada en aquell horari, morint durant el trajecte.

Els fets van tenir lloc el 25 de desembre de 2014 quan l'home, de 76 anys, va ser atès al servei d'urgències del Joan XXIII. Després de diverses proves i d'activar el protocol per infart, unes hores més tard, Gheron va ser derivat amb ambulància a Barcelona, morint durant el trajecte, a l'altura del Vendrell.


La magistrada considera que hi va haver una "actuació negligent" i es va fer en "retard". L'ICS haurà d'indemnitzar econòmicament la família de la víctima.
 

El pacient hauria d'haver ingressat a la unitat d'hemodinàmica de Joan XXIII

La sentència apunta que el pacient va arribar entre les sis i les set de la tarda i hauria d'haver estat ingressat a la unitat d'hemodinàmica per fer una angioplàstia abans de les vuit del vespre, quan el servei es tancava, perquè ja s'havia fet l'electrocardiograma. Això, però, no va succeir i va ser traslladat a Bellvitge en una ambulància.


També assenyala que la persona va ser atesa amb retard, ja que els metges primer el van tractar com si patís un edema agut pulmonar a causa de la dificultat per respirar i un dolor toràcic abdominal.

La resolució judicial arriba gairebé nou anys després dels fets. El 2015, després de diverses protestes, el servei d'hemodinàmica de l'Hospital Joan XXIII va passar a ser de 24 hores.
Participació