1 de 10
Alt Camp

Mà dura contra l'abandonament del centre històric: Anuncien més inspeccions i sancions als propietaris d'edificis de Valls

Les darreres dades de diagnosi revelen que 55 immobles presenten patologies molt greus i en 176 les patologies són de caràcter greu

Imatge d'un immoble en mal estat al carrer Sant Antoni | Albert Oliva
per Albert Oliva, Valls | 28 de setembre de 2023 a les 06:00 |
El centre històric de Valls és un dels barris antics més extensos de Catalunya. Aquest fet, juntament amb múltiples factors socials, econòmics i demogràfics que arrossega la zona de fa dècades, fan que també sigui una la zona urbana més degradada de la ciutat.

En aquest sentit, les darreres dades de la diagnosi sobre l'estat de cobertes i façanes dels edificis del centre històric vallenc revelen que el 5,51% (55 immobles) encara presenten patologies molt greus, mentre que a un 17,64% (176) les patologies són de caràcter greu.


Amb aquestes dades, es posa en relleu que un 9,6% dels edificis tenen problemes a la seva coberta, sobretot per humitats, teules mal col·locades o trencades, acumulació de materials i falta de manteniment. Un 48% dels immobles també presenten deficiències de consideració en façanes, tot i que en nivells de gravetat molt diversa, entre elles humitats, així com remats, revestiments o lloses de balcó en mal estat.
 

S'intensificaran els expedients

L'Ajuntament de Valls adverteix que amb les dades obtingudes amb la diagnosi, s'intensificarà encara més la inspecció i incoació d'expedients a propietaris pel mal estat de les edificacions. En el cas que no es reparin les deficiències, es durà a terme la imposició de multes i l'execució per part del mateix Ajuntament de les obres de reparació a càrrec de la propietat.


En aquest sentit, una part important dels edificis en mal estat són propietat de bancs i grans tenidors i l'Ajuntament ja intensificat les sancions pel mal estat dels edificis.
 

Mapa amb les actuacions fetes en els darrers anys Foto: Cedida

 

Ajuts per a la rehabilitació d'edificis

La ciutat compta amb una sèrie d'ajuts municipals per a la rehabilitació i recuperació d'edificis en l'àmbit del Centre Històric. Això ha permès que en els darrers 5 anys s'hagi actuat en un total de 58 immobles. L'evolució de les subvencions ha tendit, any rere any a incrementar-se i, d'aquesta manera, el 2022 s'ha assolit el rècord d'inversió privada per part dels propietaris, amb 206.000 euros i un total de 13 obres efectuades en 12 edificis de diferents zones del Centre Històric.


L'Ajuntament obrirà aquesta setmana la nova convocatòria de subvencions a la que s'hi podran acollir tots les obres de rehabilitació finalitzades entre l'1 d'octubre de 2022 i el 30 de setembre de 2023. Com a novetat, aquesta convocatòria augmenta fins als 80.000 euros la partida municipal de subvencions.
Participació