1 de 10
Patrimoni

L'Espai Mammuthus, a la Canonja, un viatge d'un milió d'anys enrere que obrirà el 2024

El Centre d'Interpretació del jaciment del Barranc de la Boella mostrarà restes de mamuts i dents de sabre, entre d'altres, així com una col·lecció d'eines de pedra elaborades per homínids fa més d'un milió d'anys

L'espai a la Canonja s'està acabant de museïtzar. | IPHES
per TarragonaDigital, La Canonja | 8 de novembre de 2023 a les 09:19 |
El Centre d'Interpretació del Jaciment Arqueològic del Barranc de la Boella de la Canonja, batejat com a Espai Mammuthus, està acabant el procés de museïtzació i obrirà al públic el primer trimestre del 2024.

Durant aquests dies s'han rebut els materials arqueopaleontològics des de l'IPHES, que s'exposaran a les sales permanents. L'Espai Mammuthus serà un equipament "inèdit" a Catalunya destinat al públic familiar i escolar i tindrà un cost de 3 MEUR. S'ubicarà a l'hort del Mas de l'Abeurador, que s'ha rehabilitat i ampliat fins als 1.000 m2.


Actualment, s'està duent a terme l'última fase d'aquest important projecte a la Canonja, col·locant els materials arqueològics originals a les vitrines de les sales permanents. Sota la supervisió tècnica de la Unitat de Restauració i Conservació de l'IPHES-CERCA, s'ha dut a terme amb èxit el trasllat de gran part del material original recuperat al jaciment del Barranc de la Boella, el qual es trobava a les instal·lacions del Centre de Recerca situat al Campus Sescelades de Tarragona.

Aquest trasllat inclou aproximadament 40 restes de defenses i extremitats de mamuts, hipopòtams, rinoceronts, dents de sabre i fòssils, així com una col·lecció d'eines de pedra elaborades per homínids fa més d'un milió d'anys.

Un museu inèdit a Catalunya


L'Espai Mammuthus és un museu únic a Catalunya, dissenyat principalment per a l'aprenentatge de públic familiar i escolar. Té com a objectiu convertir-se en un pol d'atracció per al turisme cultural a les comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Aquest projecte ha estat finançat amb recursos de l'Ajuntament de la Canonja, la Diputació de Tarragona i la Unió Europea mitjançant el Projecte PECT "TurisTic en família". L'alcalde de la Canonja, Roc Muñoz, ha destacat la importància d'aquest equipament tant per als arqueòlegs i professionals del sector com per al turisme local.

Basat en la recerca científica


L'espai de la Canonja té el seu contingut museogràfic basat en els resultats de la recerca científica realitzada al jaciment del Barranc de la Boella pel grup d'investigació de l'IPHES-CERCA. Des que es va descobrir aquest jaciment l'any 2007, s'ha convertit en una referència internacional per conèixer les primeres poblacions humanes d'Europa, proporcionant una gran quantitat de restes d'animals i presència humana que tenen més d'un milió d'anys d'antiguitat.


Aquest conjunt arqueològic pertany a un període de la prehistòria molt poc conegut a la nostra regió i a tot el continent europeu, cosa que li confereix una gran importància. És per això que l'Ajuntament de la Canonja ha decidit apostar fermament per conservar aquestes troballes en el seu terme municipal, creant un centre d'interpretació que ha sigut habilitat a partir de la restauració d'una masia preexistent, a l'hort del Mas de l'Abeurador. L'arquitecte municipal, Miquel Orellana, ha destacat la importància de la rehabilitació d'aquesta masia amb un alt valor patrimonial, a més de l'ampliació de mil metres quadrats.

Un viatge a la prehistòria


Un cop el centre obri les portes, els visitants podran fer un viatge en el temps fins un milió d'anys enrere per conèixer i experimentar com es vivia en aquest període prehistòric. El nou centre d'interpretació estarà equipat amb recursos museogràfics i interactius adaptats a diferents públics, combinant l'ús de tecnologies de la informació i la comunicació amb reconstruccions, audiovisuals, exhibició de fòssils originals recuperats al jaciment, rèpliques per manipular i fins i tot sons i olors.
Participació