1 de 10
Patrimoni

Aigües de Reus recuperarà el Pont dels Calderons, antic rec d'Almoster

La zona presenta actualment un important estat de deteriorament derivat de l'ús de la infraestructura i el pas dels vehicles pel pont

Imatge virtual del projecte de recuperació del Pont dels Calderons, al camí antic de Castellvell | Ajuntament de Reus
per TarragonaDigital, Reus | 10 de novembre de 2023 a les 10:31 |
Aigües de Reus acaba de treure a exposició pública el projecte de reparació, recuperació i posada en valor de l’aqüeducte de l’antic rec d’Almoster que portava aigua a Reus, així com del mateix pont i del seu entorn.

El Pont de Calderons, situat al camí antic de Castellvell, és un pont de pedra que just a tocar, i en un mateix nivell, compta amb un aqüeducte que es va construir entre el 1444 i el 1449. En el seu moment, formava part del reg que conduïa l'aigua del minat d’Almoster per a l’abastament de la ciutat de Reus.


Actualment, la zona presenta un important estat de deteriorament derivat de l’ús de la infraestructura i el pas de vehicles pel pont. El projecte preveu una inversió aproximada d’uns 125.000 euros (IVA inclòs) i tres tipus d’intervencions.

Tres aproximacions

D’una banda, es proposa l’arranjament i recuperació́ de la part superior del pont pel que fa a la seva qualitat estètica i funcional. D’una altra, hi ha previst el canvi de paviment del camí que permet l’accés a aquesta infraestructura.


Finalment, es planteja l’adequació d’una zona nova com a mirador de l’antic aqüeducte creant un espai d’aturada, descans i refugi climàtic per als vianants que circulen pel camí, que és bastant concorregut. 

Pont dels Calderons, aqüeducte de l’antic rec d’Almoster que portava aigua a Reus Foto: Ajuntament de ReusEs tracta d’habilitar el mirador per tal de permetre una millor vista de l’aqüeducte i de l’arc del Pont de Calderons i del barranc que du el mateix nom, alhora que es treballa la integració de tots aquests elements  i la creació d’un entorn paisatgístic adequat per als usos actuals d‘aquest camí, que s’utilitza com a zona de GR i de pas d’esportistes i vianants.

Revaloritzar el patrimoni

Així mateix, “la ciutat de Reus té una llarga història d’aprofitament de l’aigua, i posar en valor espais com el Pont dels Calderons és una bona manera de tenir cura d’aquest patrimoni, alhora que es millora la qualitat de vida de la ciutadania”, afirma el regidor responsable del servei, Daniel Rubio.
Participació