1 de 10
AEROPORT DE REUS

L'Aeroport de Reus posa a prova la seva resposta davant d'un accident aeri

Un centenar de persones i 200 efectius dels cossos d'emergències i seguretat han participat en el simulacre

Agents de la Guàrdia Civil supervisen el simulacre d'accident aeri de l'aeroport de Reus. | Mar Rovira/Eloi Tost/ACN
per TarragonaDigital, Reus | 16 de novembre de 2023 a les 16:40 |
L'Aeroport de Reus ha fet aquest dijous 16 de novembre un simulacre d'un accident aeri a les seves instal·lacions per assajar la resposta en cas d'un sinistre. L'exercici ha aplegat prop d'un centenar de figurants i més de 200 efectius dels cossos d'emergències que han participat en la simulació d'un l'incendi d'un avió que es dirigia cap a un aeroport d'Irlanda.
 
En l'operatiu, s'han activat, primer, el pla d'Autoprotecció de l'Aeroport i després el pla Aerocat, dirigit des de Protecció Civil. "És complex per la seva coordinació i ens va molt bé fer aquest tipus de simulacres per veure en cas que hi hagués un accident com ens hem de coordinar els diferents cossos", ha afirmat el delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré.

 

Un accident amb nombrosos ferits i alguns morts

L'exercici ha simulat l'accident d'una aeronau comercial amb una setantena de passatgers i sis tripulants a bord just durant l'enlairament quan es dirigia cap a un aeroport irlandès. L'avió s'ha incendiat en el camp de vol a les onze en punt del matí d'aquest dijous. El sinistre ha provocat nombrosos ferits de diversa gravetat i alguns morts.

l cap de pocs minuts, els bombers de l'aeroport han arribat i han apagat les flames d'un cotxe, que ha simulat l'aeronau. Després de l'activació de l'alarma per part de la Torre de Control, s'ha activat el Pla d'Autoprotecció de l'Aeroport, i s'han avisat als mitjans interns, a través del telèfon d'emergències 112 i al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil de la Generalitat.


També s'ha constituït el comitè de crisi, el qual està format per la direcció de l'aeroport, la Subdelegació del Govern a Tarragona, la Delegació del Govern, els cossos policials i pels Ajuntaments de Reus i Constantí, entre altres.

Seguidament, han aparegut una desena de dotacions del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) a la zona de l'accident i han començat a atendre els ferits. Segons la seva gravetat, els han traslladat cap a l'àrea de triatge o a l'hospital de campanya, que han muntat a escassos metres, o bé els han derivat cap als centres hospitalaris del territori.


En l'exercici, s'han activat 49 professionals del SEM i setze unitats, entre elles: 1 helicòpter medicalitzat, 3 Unitats de Suport Vital Avançat (SVA), 4 Unitats de Suport Vital Bàsic (SVB), 2 Comandaments, 2 Unitats d'Intervenció i Suport (UIS), 2 unitats de Logística 2 unitats de Transport Sanitari No Urgent i diversos equips de psicòlegs.

Tot seguit, han actuat la resta de cossos de seguretat. A tall d'exemple, la Guàrdia Civil ha acordonat el perímetre de seguretat a la zona restringida i ha controlat els accessos a les instal·lacions aeroportuàries. Els agents també han participat en la identificació de les suposades víctimes.

Pel que fa als Mossos d'Esquadra hi han intervingut amb 35 efectius i han executat els controls d'accés per tal de garantir el control i l'ordre del trànsit. A més, han elaborat les llistes de persones a la sala d'il·lesos i familiars, els quals també han disposat d'una sala habilitada per l'ocasió.
 

Valoració positiva de la coordinació

El delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré, ha assumit la direcció de l'emergència del comitè de crisi, que ha passat a mans de la Generalitat, un cop s'ha activat el pla AEROCAT. "La coordinació ha estat molt bé per part dels cossos de seguretat, els bombers han estat els primers a intervenir, han passat l'emergència al SEM, han fet la classificació dels diferents accidentats dins de l'avió, i també s'han atès els familiars; fins ara fem una valoració molt positiva de com ha anat el simulacre", ha subratllat.

També ha destacat que a través d'aquests exercicis posen "en practica allò que està sobre paper". "Per nosaltres, és molt important aquest simulacre i sobretot valorar la coordinació que hi ha hagut entre l'aeroport, els cossos de seguretat de l'estat i els cossos d'emergències de la Generalitat", ha tancat.
Participació