Detenen el tarragoní Alejandro Cao de Benós, reclamat per la justícia dels Estats Units

El delegat especial de Corea del Nord a occident ha quedat en llibertat hores després del seu arrest

Alejandro Cao de Benós, en una imatge d'arxiu.
Alejandro Cao de Benós, en una imatge d'arxiu. | Europa Press
01 de desembre del 2023
Actualitzat a les 17:56h
La Policia Nacional ha detingut aquest divendres 1 de desembre a Madrid a Alejandro Cao de Benós, reclamat per la justícia dels Estats Units. El tarragoní s'enfronta a un delicte d'estafa comès el 2018 per organitzar diverses conferències sobre criptomonedes i blockchain a la capital de Corea del Nord, saltant-se així la prohibició de les sancions imposades pels EUA.
 
Cao de Benós ha estat localitzat i detingut a l'estació d'Atocha de Madrid. Segons la Policia, la recerca per a la seva localització va començar a mitjan octubre, quan els agents van rebre informació per part d'Interpol apuntant al fet que el fugitiu, requerit per les autoritats nord-americanes, podria estar a Espanya.

Els fets dels quals s'acusa Cao de Benós es remunten a 2018, quan el fugitiu va fundar l'Associació d'Amistat amb Corea del Nord. Presumptament, va organitzar diverses conferències sobre criptomonedes i blockchain a Pyongyang, amb l'ajuda d'un ciutadà estatunidenc, saltant-se així la prohibició de les sancions imposades pels Estats Units.

El Grup de Localització de Fugitius de la Policia va confirmar la presència del tarragoní a Catalunya. Els investigadors van esbrinar que havia pujat en un tren des de Barcelona direcció Madrid, sent identificat i detingut a la seva arribada a la capital espanyola.

Després d'unes hores detinguts, Alejandro Cao de Benós ha passat a disposició judicial i ha quedat en llibertat amb càrrecs. El jutjat ha pres la decisió a petició de la Fiscalia, que no ha demanat presó.
 

Delegat especial de Corea del Nord a occident

En el passat, Cao de Benós va fer d'enllaç a molts periodistes hispanoparlants per a realitzar reportatges a Corea del Nord. Així mateix, ell mateix va participar en documentals o tertúlies defensant sempre el règim del país asiàtic.

Alejandro Cao de Benós és el delegat especial de Corea del Nord a occident. En el seu missatge a les xarxes ha manifestat que  ell mateix ha indicat que "no hi ha extradició".