Els millors Pastorets de Nadal de les comarques de Tarragona

TarragonaDigital t'apropa una selecció dels millors Pastorets de la demarcació de Tarragona.

Els pastorets son una obra de teatre popular català de caire nadalenc
Els pastorets son una obra de teatre popular català de caire nadalenc | Cedida
09 de desembre del 2023
Actualitzat a les 10:59h
Si hi ha alguna activitat que defineix les festes de Nadal, aquesta és la representació dels Pastorets. En molts municipis catalans, aquests dies les entitats i companyies d'espectacles ultimen els preparatius per les funcions d'enguany. En molts casos, la venda d'entrades va a bon ritme i hi ha localitats que ja s'han exhaurit. Avui, TarragonaDigital t'apropa una selecció dels millors Pastorets de la demarcació de Tarragona.

Pastorets de Valls

Nadal, a Valls, és sinònim dels Pastorets Principals. De fa dècades, el Grup del Teatre Principal s'encarrega de portar a escena les representacions, que comencen el dia 26 de desembre i acaben el dia de Reis. En aquesta edició, el GTP aposta per un muntatge de major qualitat, tant per l'espectador com per als intèrprets, i per això s'ha comptat amb la col·laboració de la ballarina vallenca Elisenda Nadal, que ha assessorat el grup en les coreografies més infernals, muntant el Ball de l'Infern.

També els visita la Gemma Amorós, actriu i docent, que treballarà amb els actors temes de dicció i projecció de veu. En la mateixa línia d'anar més enllà en la qualitat de l'espectacle, els membres del GTP fa setmanes que treballen en la part tècnica. A l'escenari es jugarà a diferents nivells per crear la sensació de perspectiva i tenir elements per poder jugar teatralment, a la vegada que facilitarà els canvis entre escenes. Un cop més es trencarà la quarta paret, baixant a platea per fer que el públic sigui més partícip de l'espectacle.

L’estructura del llibret és la de les últimes edicions, amb algunes petites novetats. Es recupera i actualitza l'obertura que es va poder veure fa uns anys, poc després del retorn del grup al Teatre Principal després del temps que va estar tancat. 
 

Pastorets de Valls Foto: Cedida

 

Pastorets de Reus

A Reus, els Pastorets venen de la mà de l'Orfeó Reusenc. Són una adaptació única a Catalunya amb text de Josep Morera i música d’Emmanuel Bosser. Coneguts com Els Pastorets «de la casa», aquesta versió d’Els Pastorets és la que més vegades s’ha escenificat al Teatre de l’Orfeó Reusenc des de 1930. Després de la seva última representació al Teatre Fortuny el 2003, amb motiu del 75è aniversari de la Secció de Teatre; les aventures de Belluguet i Bieló es van recuperar l’any 2013 al teatre de l’entitat.

Any rere any, aquesta tradició nadalenca de Reus uneix grans i petits per passar una bona estona amb les peripècies dels dos pastors més famosos de l’Orfeó que, perseguits pel temible Llucifer, van a l’adveniment del nen Jesús.

Pastorets del Vendrell

Els Pastorets del Vendrell és una de les entitats més vives i dinàmiques del Vendrell amb 1.200 socis. Cada any s'apleguen un total aproximat de 175 voluntaris i col.laboradors per poder representar l'obra: es repassen decorats, els actors des del mes d´octubre assagen i es comprova tot el material electrònic i tècnic.

El dia de cap d'any del 1966, els Pastorets es va representar per primera vegada al Vendrell. Més de 40 anys després la tradició segueix viva. Des de la primera representació l'espectacle s'acaba amb la interpretació del Glòria a Déu, fragment d'El Pessebre del mestre vendrellenc Pau Casals. En els últims 30 anys, els Pastorets s'han escenificat al teatre La Lira, però gràcies a la seva remodelació, les dues últimes temporades s'han representat al Teatre Casal Familiar.
 

Pastorets de Montblanc Foto: Cedida

Pastorets de Montblanc

Els dies de representació dels Pastorets de Montblanc són el 25 de desembre a les 18:30 h i el 26 de desembre a les 18:00 h. Pel que fa a la colla infantil, seran els dies 1 de gener a les 18:00 h i 7 de gener a les 18:00 h. Es representen al Centre Cultural Sant Jordi, carrer Major, 109.

Les entrades es poden adquirir en línia a la pàgina web www.pastoretsmontblanc.com o de forma presencial a la Impremta Requesens, al carrer Mare Vedruna, 14. També des de la mateixa web es pot fer arribar un cuplet. És a dir, uns versos amb rima al ritme de la popular cançó L’Hereu Riera per a què siguin cantats el dia de l’obra. Han de tractar sobre l’actualitat montblanquina, catalana o mundial.

Els Pastorets de Montblanc són una tradició molt arrelada a la capital de la Conca de Barberà. Es representen des del segle XIX i des de 1939 amb la versió de Folch i Torres, només interromputs els anys 2020 i 2021 a causa de la pandèmia.

Pastorets de Tarragona

Els pastorets de Tarragona, de la Companyia La Golfa, tornen al Teatre Metropol amb un espectacle fonamentat en els clàssics Pastorets de Folch i Torres però “tarragonitzats”, reinventats i modernitzats, amb uns diàlegs plens d’ironia i la  crítica desfermada dels Pastorets més canalles de Tarragona.

Els rabadans més coneguts de l’imaginari teatral estan perduts pel Pont del Diable, i la celebració del casament de Josep i Maria es durà a terme al Serrallo, entre altres espais de la ciutat.