Descobrim el Museu Casteller de Valls, el KM0 dels castells, amb la influencer Laia Díaz

Món Casteller, el Museu Casteller de Catalunya, va obrir portes durant el mes de setembre de 2023

Imatge del Museu Casteller
Imatge del Museu Casteller | Cedida
20 de desembre del 2023
Actualitzat el 21 de desembre a les 16:42h
Valls és la ciutatbressol dels castells i el quilòmetrezero del móncasteller. Per això, MónCasteller, el MuseuCasteller de Catalunya, només pot ubicar-se a tocar de la plaça del Blat, a la capital de l'Alt Camp, l'àgora on batega, amb força, la seva essència en les diadescastelleres. En aquest sentit, el MuseuCasteller es troba situat on tot es va iniciar fa 200anys, just a Valls, on es va començar a construir la personalitatcastellera: la força, l'equilibri, el valor i el seny.

És un museu amb identitatpròpia per protegir el que li és propi. Un patrimoni original i únic que et trasllada als seus orígens. Un espai que mou i commou. Un somni amb seny, un repte emocionant. El MuseuCasteller vol fer teu el món casteller i que te l'emportis a casa.

Explorem aquest recentment inaugurat equipament amb la influencer de Tarragona, LaiaDíaz. Periodista i comunicadora, Díaz compta amb una gran comunitat a Instagram,@derutaenfamilia, on a través de la seva experiènciarecomanaindrets i activitats de Catalunya i tot el món per visitar en família.
 

El quilòmetre zero dels castells

La Laia ens cita al cor de Valls, la plaça del Blat. Tal com ens explica, aquest és el punt que es considera l'origen dels castells i on cada any es poden veure algunes de les millorsdiades amb la CollaVella i la Joves de Valls, les dues locals. Des d'allí també podem veure el Campanar de l'església de SantJoan de Valls que, com ens explica la Laia, és el mésalt de Catalunya.

Des d'aquest punt, ens endisem en un carrer i ja veiem el MuseuCasteller, un edifici imponent que per dins és encara més espectacular. La Laia ens recomana iniciar la nostra visita per algun dels audiovisuals. Després d'impregnar-nos del fet casteller és hora de posar-nos a prova i fins i tot podem formarpart d'un castell en un espai on demostrem el nostre equilibri i força.
 

El Museu Casteller compta amb un ampli desplegament d'audiovisuals. Foto: Laia Díaz

De Valls al món

El MCC es projecta cap a fora, des de l’origencasteller cap al món. És patrimoniimmaterial de la Humanitat i vol compartir i fer de pont, dialogar i debatre els valors del fet casteller, per ser el portaveu dels castells i plataforma d’aquesta expressió humana.

Des de la seva obertura, ha esdevingut seu del móncasteller, inclusiva i plural. És un punt de trobada solidari on tothom es troba com a casa. És una colla que acull als de dins i als de fora. La seu dels xiquets i de les xiquetes, per a joves i vells, de Valls, dels pobles i de les ciutats castelleres i, també, d’aquelles persones que no han fet mai un castell, que viuen i que venen. El Museu és per a totes i tots, i és tan acollidor com una colla, per això és la seu de tothom.

Una eina per transformar els visitants i el centre històric vallenc

També és un museu i un instrument, el mitjà per assolirbenestar i canvi. Vol servir i fer-se servir, transformar els visitants i el centre històric de Valls, on s’aixeca com a nou equipamentdinamitzador. En aquest sentit, el MCC pretén funcionar com una eina de cohesiósocial que busca motivar i fer participar. Per tot això és un museu compromès amb l’entorn i les persones.
 

Poseu a prova el vostre equilibri i la vostra força al Museu Casteller. Foto: Laia Díaz



És un edificiemblemàtic, amb un relat modern i un equipamentd’avantguarda. Es tracta de la imatge més contemporània per descobrir la tradició més arrelada. El MCC és un espai per a la reflexió i l’estudi, per l’avanç i per a la ciència.

Pel que fa a la visita del Museu, es converteix en una càrrega de sensacions, vital i optimista, com una collacastellera. El visitant s'ha de deixar portar, que es traslladi al cor de la festa, que la conegui i l'entengui, però sobretot, que la senti.