1 de 10
Pesca

El Grup d'Acció Local Pesquer explica a Tarragona els ajuts a l'economia blava

Els ajuts destinats a empreses, associacions i entitats amb projectes al voltant del mar ascendeixen al 1.956.368,30 euros

El Museu del Port va acollir la presentació dels ajuts. | TarragonaDigital
per TarragonaDigital, Tarragona | 9 de febrer de 2024 a les 11:32 |
El Museu del Port de Tarragona ha acollit l'acte de presentació de la convocatòria d'ajuts per al 2024 de la conselleria d'Acció Climàtica, Agenda Rural i Alimentació juntament amb el Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP), i executat pel Grup d'Acció Local Pesquer Costa Daurada (GALP Costa Daurada). Aquest grup, integrat per les Confraries de pescadors de Cambrils, Calafell, Torredembarra, Tarragona i l'entitat privada Compestar, així com els Ajuntaments de Cambrils, Calafell, Torredembarra i Tarragona, i la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Tarragona, té com a objectiu principal el desenvolupament sostenible de les zones pesqueres en diversos àmbits.

L'objectiu de la reunió informativa ha estat proporcionar als interessats la informació necessària sobre els procediments, tràmits i calendari de la convocatòria, en consonància amb l'Estratègia de Desenvolupament Local Participatiu (EDLP) 2023-2029 del GALP Costa Daurada. Les empreses, associacions i entitats amb projectes al voltant del mar podran optar a ajudes que en conjunt sumen 1.956.368,30 euros en cinc anys. Està previst que la primera convocatòria surti aquest mateix mes de febrer.


Durant l'acte, van prendre la paraula Saül Garreta, president de l'Autoritat Portuària de Tarragona; Clàudia Masdeu, secretària de la Confraria de pescadors de Cambrils i gerent del GALP Costa Daurada; Anton Ballvé, responsable de Pesca Marítima de Tarragona dels Serveis Territorials de la Generalitat de Catalunya; Montserrat Adan, primera tinenta d'alcalde a l'Ajuntament de Tarragona i consellera de Turisme, Promoció Econòmica i Comerç; i Àngel Xifré, delegat del Govern de Catalunya.

Garreta va destacar l'orgull que suposava per al Port de Tarragona acollir aquest acte, que coincideix amb menys d'un any des de la creació del GALP. A més, es va posar de manifest que aquesta convocatòria d'ajuts representa una oportunitat per a l'impuls de la pesca i l'economia blava al territori. Garreta va informar sobre un recent projecte de regeneració del fons marí al Parc Subaquàtic de Tarragona, licitat pel Port de Tarragona, com a exemple de les accions destinades a dinamitzar l'economia blava des de l'àmbit portuari.

La missió del GALP

El GALP Costa Daurada, constituït el 2023, abasta una superfície de 122 km2. Amb aquest acte al Museu del Port de Tarragona, s'inicia l'elaboració de l'estratègia de desenvolupament per optar als ajuts dels fons europeus destinats a aquesta finalitat.


Les estratègies de desenvolupament local pesquer tenen com a objectius principals la creació de llocs de treball en el sector pesquer, amb un enfocament especial en la incorporació de dones i joves, la formació i capacitació dels professionals del sector, l'augment del valor afegit dels productes de la pesca i l'aqüicultura, la diversificació de l'activitat pesquera (incloent-hi el turisme pesquer i la pesca turisme), el foment de l'economia blava, la protecció del medi ambient, la preservació i recuperació del patrimoni cultural, i la promoció de la participació local i nous models de governança a les comunitats pesqueres.
Participació