1 de 10

Els castells tornen a omplir les places: les claus que marquen la represa

Algunes colles tenen dificultats per fer actuacions però encara és prematur parlar de dissolucions

per Albert Fuertes, 29 de maig de 2022 a les 10:28 |

Els castells tornaran a les places aquest 2022 després de dos anys de dificultats per la pandèmia. Sobre el paper, el nombre de colles es manté estable amb un centenar d'actives, però tot fa pensar que la pandèmia els passarà factura.

Segons la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, n'hi ha una quinzena que tindran dificultats per fer actuacions però encara és aviat per parlar de dissolucions.

Entre els reptes que tenen sobre la taula, les colles destaquen la falta d'un relleu per a la canalla i la dificultats per recuperar tots els membres que tenien abans de la covid. La radiografia definitiva del fet casteller arribarà durant el Concurs de Tarragona, que torna a l'octubre després de quatre anys.

La xifra oficial de colles és ara mateix de 104, tres més de les que abans de la pandèmia, amb la incorporació dels Xiquets de Torredembarra, els Castellers del Foix-Cubelles i la Colla Castellera de Vacarisses. Els Castellers de les Gavarres han abandonat l'activitat.

D'aquestes, 82 són considerades convencionals, 12 són universitàries i 10 en formació —de les quals dues en qüestió de dies algunes podrien passar a ple dret.

Per a la Coordinadora de Colles Castellers de Catalunya (CCCC), però, la importància no radica tant en el nombre oficial de colles, sinó en la participació dels castellers a les actuacions i la realitat de cada colla en la post-pandèmia.

«El panorama és d'incertesa i la sensació és que ha minvat una mica, si bé encara és aviat per valorar-ho», apunta a l'ACN el president de la CCCC, Joan Ibarra, membre de la Colla Vella de Valls.

Les colles castelleres a la Tarraco Arena Plaza de Tarragona durant el Concurs de Castells
Una quinzena de colles tenen dificultats per fer actuacions però encara és prematur parlar de dissolucions | Laia Solanellas

Colles petites a la corda fluixa i grans que volen retrobar-se amb els 10 pisos

Mentre les colles grans inicien temporada amb garanties, a les petites els costa més. Es preveu un degoteig de colles que acabin tirant la tovallola per no assolir els mínims.

«Els donem aquest any de carència perquè s'ho prenguin amb calma i l'any que ve decideixin què fer; cal arribar a uns mínims —estructures no inferiors als 6 pisos ni pilars per sota dels 4— per dignitat i respecte al món casteller», diu Ibarra.

El fet casteller, alliberat de restriccions, veu el Concurs de Castells de Tarragona com  una bona prova de foc per prendre el pols al col·lectiu i calibrar l'estat de forma de les colles.

«Sóc optimista i crec que els castells grans tornaran a arribar, es tracta de mantenir la massa social que teníem al 2019, és més important tenir un bon gruix de colles que no pas fer el 3 de 10, que també ho és, d'important!», conclou.

'Les colles castelleres de Tarragona reprenen els assajos'
Els castells tornen a les places: la falta de canalla i de membres a les colles marquen la represa | Àngel Ullate

Arrossegar massa social i intensificar el treball a l'assaig: la clau per la Joves de Valls

A Valls, bressol del món casteller, la temporada arrenca tradicionalment per Sant Joan, però la Colla Joves dels Xiquets de Valls ja s'ha estrenat, com altres colles, amb castells de 8.

Arrossegar massa social i intensificar els assajos és la clau per recuperar l'estat de forma de fa dos anys enrere, segons explica la presidenta de la Joves, Montse Solé.

«Malgrat els entrebancs de la pandèmia, hem intentat mantenir viva la flama a la colla per evitar que els castellers es desenganxessin», afegeix. A més, aquesta temporada s'està treballant intensament amb la canalla, un dels sectors en què s'ha notat més el canvi a causa de les noves posicions que han d'ocupar.

Aquells petits que feien d'acotxadors o enxanetes ja no ho són tant i ara han de recol·locar-se en posicions del tronc.

«Som conscients que, pas a pas, amb hores de treball, d'assaig i constància per agafar confiança, els resultats a plaça arribaran segur», diu Montse Solé. Segons la presidenta de la Joves, a part de les colles, també caldrà prendre el pols al públic i constatar que la gent té les mateixes ganes i il·lusió que els castellers de retornar a les places.

Participació