1 de 10

Els treballs del futur tren-tramvia del Camp de Tarragona ja tenen data d'inici

La primera fase unirà Cambrils i Vila-seca | Posteriorment, s'enllaçarà amb Tarragona i Reus

per Albert Fuertes, 24 de gener de 2022 a les 16:05 |

Els treballs per posar en marxa el nou tren-tramvia del Camp de Tarragona començaran l'any vinent. La primera fase tindrà un cost estimat de 150 MEUR i unirà Cambrils i Vila-seca.

 

Més endavant, Vila-seca connectarà amb Tarragona i Reus amb un traçat nou que s'haurà de definir en els propers mesos però que no utilitzarà la línia ferroviària actual d'Adif.

 

Aquest dilluns representants del Departament de Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori han exposat als alcaldes de la regió els resultats de les al·legacions que van presentar els municipis.

 

Les novetats a l'entorn d'aquest projecte s'han tractat durant una reunió aquest dilluns al matí a Tarragona, presidida pel secretari general del Departament, Ricard Font, i amb la participació de Noemí Llauradó i dels alcaldes de Cambrils, Oliver Klein; de Vila-seca, Pere Segura; de Salou, Pedro Granados; de la Canonja, Roc Muñoz; de Reus, Carles Pellicer, i de Tarragona, Pau Ricomà, a més de la delegada territorial de la Generalitat a Tarragona, Teresa Pallarès, i representants d'altres agents del territori. Durant la trobada, s'ha tractat sobre el projecte i la seva licitació, en les pròximes setmanes, i s'ha informat sobre els treballs per a la definició de l’actuació.

 

Estació de tren de Vila-seca
La primera fase unirà Cambrils i Vila-seca | TarragonaDigital

 

El tren-tramvia al Camp de Tarragona

Segons ha exposat Font, el Departament ha optat per un traçat independent de la xarxa ferroviària d'Adif en servei. Això permet adoptar l'ample estàndard europeu i ofereix més possibilitats a l'hora d'adquirir el material mòbil i gestionar el servei.

 

El disseny d’aquest nou sistema de tren-tramvia tindrà característiques tramviàries, tant pel que fa al material mòbil com per a la infraestructura als nuclis urbans, i permetrà assolir velocitats de fins a 100 km/h als trams interurbans.

 

Durant la redacció del projecte constructiu, s’analitzarà el sistema d’energia, amb l’objectiu de disposar d’un sistema sense catenària als àmbits densament poblats.

 

Segons dades del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, actualment el 90% de la mobilitat al Camp de Tarragona és interna i la quota modal global del transport públic és del 18%.

 

L’objectiu principal de la nova xarxa és fer créixer la quota modal del transport públic fins al 25% mitjançant l’establiment de serveis ràpids per a la mobilitat interurbana, accessibles als centres i als barris de les ciutats i connectors dels pols estratègics d’activitat d’aquest àmbit, per a la mobilitat tant de residents com de visitants.

 

La demanda estimada és de 9 milions de viatges anuals, un cop estigui plenament en servei la xarxa i tenint en compte els desenvolupaments previstos i l’aplicació de mesures de promoció del transport públic i la mobilitat activa. Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) operarà aquest sistema de tren-tramvia.

 

El pressupost previst per a la implantació del tren-tramvia entre Cambrils i Vila-seca, que inclou també un centre de control-cotxeres i material mòbil és de 150 MEUR. 

 

La valoració de la Diputació de Tarragona

La Diputació de Tarragona valora molt positivament l'anunci de la imminent licitació, per part del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat, de la redacció del projecte constructiu del primer tram del tren-tramvia del Camp de Tarragona, entre Cambrils i Vila-seca.

 

Aquest nou pas endavant es du a terme un cop analitzades les al·legacions i informes rebuts durant el tràmit d’informació pública, audiència, informació institucional i consulta de l’estudi informatiu.

 

En aquest sentit, la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, ha mostrat la seva satisfacció pel fet que el projecte reculli les aportacions del territori i, en concret, dels municipis per on transcorrerà la línia: «Quan es treballa des del consens i a partir de la suma de diferents visions, els projectes avancen. Avui rebem amb molta satisfacció la notícia de la propera licitació de les obres, en les pròximes setmanes, de la primera fase del tren-tramvia del Camp de Tarragona, un projecte que ha sabut integrar les inquietuds dels diferents agents d'aquesta àrea metropolitana en què vivim».

 

Segons ha afegit, aquest nou servei ferroviari representarà un nou impuls per al transport públic, «imprescindible per fer front a un futur més sostenible en tots els sentits».

Participació