1 de 10

El Port licita l'actuació arqueològica al jaciment de la vila romana de Cal·lípolis

Els treballs tindran una durada de cinc mesos i un cost de més de 160.000 euros

per Antonio Ramos Llauradó, 16 d'agost de 2022 a les 12:45 |

El Port de Tarragona ha licitat aquest mes d'agost la primera fase del projecte de neteja i re-excavació del jaciment arqueològic de Cal·lípolis. L'obra té un termini d'execució de cinc mesos i un pressupost de licitació de 161.425,23 euros (IVA exclòs). L'actuació s'ha definit conjuntament amb el Departament de Cultura i, segueix les indicacions dels informes del Pla Especial d'Ordenació de la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) del Port.

 

En aquest sentit, el projecte licitat fa referència a la primera de les dues fases dels treballs proposats pel Departament de Cultura en el seu informe respecte al 'Projecte constructiu de la restauració i ordenació de la zona dels Prats d’Albinyana'. Els objectius d’aquest projecte d’intervenció al jaciment arqueològic de la vil·la romana de Cal·lípolis és el de dur a terme la primera de dues actuacions, denominada fase 1.

 

Aquests primers treballs abasten la neteja i re-excavació del jaciment, fins a assolir els nivells de circulació, paviments i estrats descoberts en les excavacions de finals dels 90 i inicis dels 2000.

 

La primera fase dels treballs

En aquesta primera fase es preveuen tres tasques. La primera és la neteja, desbrossament i re-excavació, amb control arqueològic, de tots els terrenys excavats al llarg dels anys fora de l’àmbit del projecte Xarxa Natura 2000. Una vegada fet això, es farà una neteja manual de les rases i sectors positius.

 

Una vegada feta la neteja, es comprovarà la documentació gràfica existent de les estructures excavades. En aquest sentit, possiblement caldrà completar alçats de murs que es podran fer amb mitjans fotogràfics de qualitat. Finalment es farà un cobriment de les rases i sectors positius.

 

Aquest rebliment s’haurà de fer amb una primera capa de malla anti-herbes disposada sobre aquelles parts on es conserven estructures i/o nivells d’interès arqueològic i una segona capa d’ús 15 cm de graves o arena de riu rentada (materials que no compactin) i acabar amb terres del lloc.

 

Cal·lípolis, un jaciment amb més de dos mil·lennis d'història

El jaciment arqueològic de Cal·lípolis, amb una història de més de vint segles, està ubicat avui en dia en terrenys propietat del Port de Tarragona al terme municipal de Vila-seca.  Entre 1996 i 2005 es va fer una excavació a la vil·la romana, amb el vistiplau de la Direcció General del Patrimoni Cultural i de l'Autoritat Portuària de Tarragona com a entitat finançadora, i amb l'aval del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona.

 

Les restes més antigues del jaciment daten entre els segles II i I aC. En destaquen les termes o banys privats, decorats originalment amb marbres i mosaics, com el gran mosaic de temàtica marina, conegut com a 'mosaic dels peixos', que actualment s'exposa al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona.

Participació