1 de 10

El Castell de Calafell que hi ha a dins del Museu Pau Casals del Vendrell

La nova museografia de la casa d'estiueig del Mestre incorpora el quadre 'Calafell' de Joaquim Mir

per Marc Guitart, 30 d'agost de 2022 a les 09:20 |

El Museu Pau Casals de Sant Salvador, al Vendrell, va reobrir portes el passat mes de juny després de la seva renovació. La casa d'estiueig del Mestre ha estat objecte d'una important intervenció arquitectònica i museogràfica. El renovat museu mostra bona part dels objectes personals i les obres d'art que Casals havia anat adquirint al llarg de la seva vida.

 

Un dels quadres que es pot veure és el que porta per nom 'Calafell', obra del pintor barceloní Joaquim Mir (1873-1940). Segons han explicat des de l'Ajuntament de Calafell, es tracta d'una pintura molt coneguda de l'autor. Retrata el Castell de la Santa Creu des de la zona de la Masia de la Font.

 

Una part de l'obra de Mir, que és considerat un dels paisatgistes catalans més rellevants, està inspirada en Calafell. El motiu és que el pintor es va instal·lar a Vilanova i la Geltrú l'any 1921. En aquell moment va començar a retratar els paratges costaners i interiors del Baix Penedès i del Garraf.

 

El quadre formava part de la col·lecció personal de Pau Casals, que està formada per arts decoratives, instruments o mobiliari. El seu fons d'art era molt extens, amb obres de Ramon Casas, Martí Alsina, Joaquim Mir, Lluïsa Vidal o Josep Llimona, entre d'altres.

 

Un museu pel segle XXI

La casa d'estiueig de Pau Casals es va construir el 1910 al davant de la platja de Sant Salvador. Un edifici noucentista que va tenir una ampliació als anys trenta del segle XX, incorporant l'ampli jardí i el mirador al mar. Al final de la vida del Mestre, la casa es va obrir al públic per iniciativa de la Fundació Pau Casals.

 

Distingit com a Museu d'Interès Nacional per la Generalitat el 2020, l'actual remodelació ha servit per posar al dia la museografia. Els elements audiovisuals i interactius han guanyat pes, oferint també una visió més polièdrica del músic. 

Participació