1 de 10

Les colles de Valls celebren Santa Úrsula amb castells de 'gamma extra'

Les construccions més destacades que s'han vist a la plaça del Blat han estat un 4d9 net descarregat de la Joves i un 2d8 net descarregat de la Vella

per TarragonaDigital, 23 d'octubre de 2022 a les 17:22 |

Els grans castells s'han tornat a veure i s'han tornat a intentar en la Diada de Santa Úrsula que tanca la temporada a la plaça del Blat de Valls, el quilòmetre zero del món casteller. La Joves Xiquets de Valls ha tornat a demostrar el seu bon estat de forma, després de quedar segons en el Concurs de Castells de Tarragona, obrint la jornada amb un controlat 4d9 net.

 

[tweet]1584136937635737601[/tweet]

 

La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha agafat força amb el 4d9 amb folre i agulla, per descarregar un 2d8 net en segona ronda, un castell que no ha pogut carregar la Joves. Les caigudes han marcat l'última ronda amb la caiguda del 5d9 amb folre dels vermells i la caiguda del 3d9 net dels rosats. La Vella ha acabat amb un 3d9 amb folre i les colles s'han acomiadat amb pilars de cinc.

 

La jornada ha començat amb una estelada passejada per sobre els caps a la plaça del Blat mentre s'ha tocat i s'ha cantat els Segadors. També han tornat els crits per la independència davant de les autoritats, al balcó de l'Ajuntament. La il·lustradora Pilarín Bayés ha presidit la jornada de Santa Úrsula i ha estat l'encarregada de fer el sorteig de l'ordre d'actuació.

 

Espectacular primera ronda i una segona ronda marcada pel 2d8

La Diada de Santa Úrsula ha començat amb una gran primera ronda. La Joves ha iniciat el pols amb autoritat tornant a descarregar el 4 de 9 sense folre, després de desmuntar un primer peu. Ja el van aconseguir al Concurs de Castells de Tarragona i és l'única colla que ha aconseguit corona i descarregar aquest castell aquesta temporada.

 

La Vella ha respost amb el seu primer 4 de 9 amb folre i agulla coronat i descarregat d'enguany. La fita ha estat una injecció de moral davant del bon moment dels diables vermells. El castell també s'ha fet després d'un peu desmuntat, però els rosats han aconseguit aixecar una construcció inèdita a plaça aquesta temporada.

 

[tweet]1584157516732080128[/tweet]

 

'La bèstia indomable' ha protagonitzat la segona ronda, que s'ha iniciat amb l'intent del 2 de 8 net de la Jove que ha caigut quan la canalla desmuntava. La Vella, amb control i bona execució, ha aconseguit descarregar l'espectacular castell de gamma extra. L'emoció i els crits s'han desfermat entre els rosats, que no s'han estalviat càntics i crits d'ànim.

 

Abans, en el segon intent, els de camisa vermella han optat pel 3 de 9 amb folre que han descarregat per vuitena vegada aquesta temporada.

 

La Diada, aturada més d'una hora

La Joves ha mirat de tancar la temporada carregant i descarregant un dels castells de gamma extra, el 5 de 9 amb folre, 'la súper catedral'. Han desmuntat un primer peu i en l'intent definitiu els l'han aconseguit carregar, però el castell ha acabat caient, amb males conseqüències, ja que la pinya s'ha obert.

 

La diada ha quedat aturada a la plaça del Blat mentre els equips mèdics feien la valoració dels ferits amb totes les lliteres ocupades. Els de la camisa rosada han esperat el seu torn, que s'ha reprès una hora més tard, a les quatre de la tarda.

 

'El castell impossible'

La Vella ha tancat la tercera ronda amb el 3 de 9 net, 'el castell impossible', carregat només dues vegades i mai descarregat. Els de la camisa rosada l'han controlat fins a l'acotxador, però l'enxaneta s'ha acabat fent enrere i el castell ha acabat caient. Finalment, la Colla Vella Xiquets de Valls ha acabat la jornada amb un 3 de 9 amb folre sense complicacions.

 

Les dues colles vallenques s'han acomiadat de Santa Úrsula amb un pilar de cinc. El balanç de ferits provisional de les dues colles és de 13 persones que han estat traslladades a l'Hospital Puis de Valls pels Serveis d'Emergències Mèdiques (SEM).

Participació