Citen al jutjat un activista tarragoní pel suposat robatori d'una placa franquista

L'expresident de GEPEC és un altre dels investigats, que acumula tres denúncies dels Regants de Riudecanyes

És el tercer activista citat per la mateixa causa.
És el tercer activista citat per la mateixa causa. | TarragonaDigital
TarragonaDigital
16 de febrer del 2023
Actualitzat a la 13:01h
El jutjat de Falset ha citat a declarar un tercer activista, membre de la plataforma pel Riu Siurana, com a investigat en el cas del suposat robatori d'una placa franquista al pantà de Riudecanyes. La citació és el pròxim dimecres al matí.


El grup ecologista GEPEC-EdC ha convocat una manifestació de suport a les portes del jutjat. Els fets es remunten al 2018, però la Comunitat de Regants de Riudecanyes ho va denunciar el 2021, per la publicació d'una fotografia en una revista digital.


Un altre dels investigats és l'expresident de GEPEC, Andreu Escolà, que ja va declarar el maig passat que a la imatge mostren una rèplica de la placa robada, "més gran que l'original", una còpia que havien usat en altres accions reivindicatives.
 

Una còpia de la placa franquista


L'any 2017, la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes i l'Ajuntament de Reus van denunciar a dos persones, l'expresident de GEPEC i un activista de Riu Siurana, per haver manipulat i bloquejat l'assut, una causa pendent d'assenyalament de judici. Escolà ja va ser citat al maig de l'any passat per la desaparició de la placa franquista (de 1966) al pantà de Riudecanyes, una causa per la qual s'enfronta a una pena de 2 a 5 anys de presó.


L'altra denúncia contra Escolà és per una acció que l'entitat ecologista va fer al parc eòlic de Vedat del Pany, a Puigcerver.



Des de GEPEC denuncien que "se'ls vol atacar i afeblir" judicialment i "desviar l'atenció del que realment està passant al Priorat i al riu Siurana", del qual "es transvasa" aigua cap a l'embassament, per la concessió de la CHE (Confederació Hidrogràfica de l'Ebre) als Regants de Riudecanyes (Baix Camp). La concessió es va donar el 1935 i es va començar a executar el 1950, segons detallen.
 

La lluita del GEPEC pel riu Siurana


GEPEC denuncia que el cabal ecològic marcat llavors, uns 200 litres per segon, es va modificar el 2001 per l'Agència Catalana de l'Aigua "en benefici de la Comunitat de Regants de Riudecanyes" i que actualment, el riu té un cabal un cabal de 20 litres per segon.


"El 80 o 90% de l'aigua que baixa pel Siurana es desvia del seu curs natural cap al pantà", segons alerten els ecologistes, i el riu queda "sec" molts mesos de l'any. El Siurana forma part del Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) de la Generalitat de Catalunya i la Xarxa Natura 2000 de la Unió Europea, juntament amb les Planes del Priorat.