Nou pas endavant per al trasllat de la facultat de Medicina de la URV

L'Ajuntament de Reus ha presentat l'estudi previ, que esbossa com seran les futures instal·lacions al Campus Bellissens

La nova facultat de Medicina ha de consolidar l'àrea de Bellissens
La nova facultat de Medicina ha de consolidar l'àrea de Bellissens | Ajuntament de Reus
22 de febrer del 2023
Actualitzat a les 12:36h
El projecte de traslladar la facultat de Medicina de la URV al Campus Bellissens de Reus ha fet un pas més. Aquest dimecres s'ha presentat l'estudi previ, que servirà d'esbós quan s'hagi de redactar el projecte arquitectònic. Segons les estimacions actuals, es preveu que entre la redacció, les obres de construcció i l'adequació de les instal·lacions la nova facultat costi entre 60 i 80 milions d'euros.

Amb l'estudi presentat avui, tant l'Ajuntament de Reus com la Universitat Rovira i Virgili començaran la recerca de finançament. És precisament per això que no hi ha cap calendari sobre la taula. L'objectiu final és que la facultat de Medicina deixi la plaça de la Patacada i es traslladi a la zona de Bellissens, entre l'actual edifici del campus universitari i l'Hospital Sant Joan.
 

La futura facultat, un espai de ciutat

El futur edifici quedarà dividit en quatre mòduls que ocuparan uns 35.000 metres quadrats i tindran dues plantes de soterrani, la planta baixa, i tres plantes superiors. Els soterranis de la façana que donarà a l'avinguda de Bellissens es preveu que tinguin llum natural gràcies a l'extracció de terres. Serà el mòdul on hi haurà les aules, l’aulari singular, la sala de dissecció, el centre de simulació i, el deganat.

El següent mòdul acollirà despatxos i zones comunes, i el tercer, el Centre de Recerca Biomèdica. El quart i últim mòdul tindrà més despatxos i zones comunes. A l'estudi previ s'ha deixat un espai sense edificació hipotètica que, en un futur, podria acollir el CRAI. L'estudi previ l'ha fet l'arquitecte riudomenc Xavier Gallego, corresponsable, també, del Centre Social El Roser.

Segons ha detallat, l'esbós de la futura facultat es pot dividir fàcilment en fases. "Es talla per permetre la connexió visual dins del campus", ha explicat. El cas és que, tot i que urbanísticament serà un sol edifici, el formaran quatre mòduls.

Quedaran connectats per passeres i escales, però permetran creuar-los a peu. L'objectiu és que el campus es converteixi en "un pas de ciutat", un element de connexió entre la futura estació de Bellissens i l'Hospital Sant Joan. "Ha de ser un edifici molt obert i relacionat amb l'entorn", insisteix Gallego.

En una primera fase s'hi podrà construir la facultat de Medicina, però el projecte ja contempla tenir espai per afegir-hi més elements. Principalment, un CRAI (Centre de Recursos per a l'Aprenentatge i la Investigació) i una plaça.

La plaça naixerà a l'espai que quedarà entre l'actual edifici del Campus Bellissens i el futur equipament. "Serà el cor del campus", ha sentenciat l'arquitecte. "Hem intentat estudiar que s'acoti molt a les necessitats que requereix una facultat d'aquestes característiques", ha assegurat.
 

El futur Campus Bellissens, un element d'àrea metropolitana

La idea és que la relació entre la formació, la recerca bàsica, la recerca aplicada, el centre tecnològic i l'atenció sanitària sigui molt més cohesionada, natural i fàcil. Així ho ha afirmat el rector de la URV, Josep Pallarès, que ha assegurat que "serà la part final d'un campus que ha de tenir la visió de complex sanitari complet". De fet, ha plantejat que el trasllat de Medicina és "la gran obra que ens queda per completar el desplegament territorial de la URV, és la gran peça que fa falta".

Per tot plegat, considera que l'estudi previ presentat avui "va més enllà de les expectatives inicials". Per a Reus suposa un pas més "per al desenvolupament del Campus Bellissens i la consolidació de la universitat a la ciutat". Així ho valora l'alcalde, Carles Pellicer, que reivindica que "la URV és la nostra universitat i volem continuï sent aquesta universitat potent que tenim al territori".

"Ens dona prestigi internacional i capacitat de formació per a les generacions futures", ha subratllat. Pallarès ha afegit que, a més de consolidar la URV, "és un pas més per contribuir a la consolidació de la ciutat de Reus i, en definitiva, de la nostra regió". En concret, ha detallat, en una zona com la de Bellissens i el Tecnoparc, que cal que tingui pes com un element més que permeti "tindre l'àrea metropolitana que realment som".

Pel que fa a l'actual facultat de Medicina, a la plaça de la Patacada, l'espai és municipal. L'Ajuntament el té cedit a la URV perquè hi tingui aquests estudis, però quan es faci el trasllat, "els pròxims governs disposaran d'un espai al bell mig de la ciutat", ha afegit Pellicer.