La viabilitat i implantació de la moneda pròpia de Reus, a exposició pública

Dilluns es presentarà l'estudi de viabilitat i el plantejament que hi ha sobre com implantar-la

L'Ajuntament i les cooperatives de la ciutat impulsen aquesta iniciativa
L'Ajuntament i les cooperatives de la ciutat impulsen aquesta iniciativa | Flickr
Redacció
22 de febrer del 2023
Actualitzat a les 12:48h
Una hipotètica moneda local i pròpia de Reus és viable econòmicament tal com es presentarà dilluns vinent. Es tracta d'una eina per a impulsar l'economia local que treballa l'ecosistema cooperatiu de Reus, la Bresca, juntament amb l'Ajuntament. El pròxim 27 de febrer a la una del migdia es farà la presentació de l'estudi de viabilitat al Castell del Cambrer.

L'acte és obert al públic, però per al qual cal inscriure's a través del web municipal. Segons informa el consistori, l'estudi "analitza la viabilitat de la moneda local i avalua de forma objectiva les opcions d'implementació". En l'anunci de l'acte s'assegura que "s'ha identificat la destinació dels diners que reben les entitats, els comerços i les empreses en forma de subvencions públiques".

A partir d'aquí, "s'ha avaluat la capacitat de retenció d'aquests diners a l'interior del municipi". La possibilitat de crear una moneda local (i digital) de Reus és la mesura més destacada del Pla d'Economia Social i Cooperativa 2021-2023 presentat el passat mes de setembre. Quan es va presentar es va explicar que la idea era que fos una eina per a impulsar l'economia local.

Segons va explicar aleshores el regidor d'Empresa i Ocupació, Carles Prats, ja hi ha monedes com aquesta a altres municipis que s'han agafat com a referència. Perquè sigui realitat cal el vistiplau del Banc d'Espanya i del plenari de l'Ajuntament de Reus. A la pràctica suposarà que el consistori pagui una part dels ajuts públics en aquesta moneda local.

Sempre tindrà el mateix valor que l'euro, però només es podrà gastar a Reus. D'aquesta manera, l'Ajuntament tindria una eina per garantir que, almenys una part dels diners que aporta en forma d'ajuts i subvencions, es queden a la ciutat. Prats ho comparava amb els Bons Reus, amb la diferència que "no surten diners extres de l'administració, sinó que surt del que ja donem".

Es desconeix la concreció a la qual arriba l'estudi que es presentarà dilluns. Durant l'anunci del projecte es va plantejar un desplegament per fases, començant per estudiar la proporció dels ajuts i subvencions que, actualment, ja es queda al comerç local. Una possible futura expansió de la moneda ja s'ha estudiat a altres municipis. Podria consistir a pagar en aquesta moneda una part dels contractes o les nòmines de l'Ajuntament.