1 de 10
JUDICIAL

Rebaixen de 18 a 11 anys la condemna a dos homes per abusar d'una dona a Salou

L'Audiència Provincial de Tarragona ha estimat el recurs de la defensa en aplicació de la llei del 'només sí és sí'

L'Audiència Provincial ha rebaixat la condemna de dos homes dels 18 als 11 anys de presó. | Cedida
per TarragonaDigital, Tarragona | 20 de març de 2023 a les 15:30 |
La Secció Segona de l'Audiència de Tarragona ha estimat el recurs de la defensa de dos homes condemnats a 18 anys de presó cadascun per violació i cooperació necessària per a agressió sexual rebaixant la pena final a 11 anys, en aplicació de la llei del 'només sí és sí'. Els fets van tenir lloc l'agost de 2020 a Salou, molt a prop d'una coneguda discoteca.

L'executòria dictada pels magistrats aplica les penes previstes en la nova llei del 'només sí és sí', com a més favorable per als condemnats, i les revisa en tots dos casos situant-les en la forquilla més baixa perquè en la comissió dels fets "no s'aprecia una violència excessiva".


Tots dos van ser condemnats originalment, en una sentència de febrer de 2022, a 12 anys de presó, per violació, i sis anys més per cooperació necessària per a agressió sexual, dos delictes que van tenir lloc l'agost de 2020.
 

Els magistrats afirmen que "no s'aprecia una violència excessiva" en els fets

La revisió de penes de l'Audiència de Tarragona amb l'aplicació de la nova llei del 'només sí és sí' és una de les quantitativament més importants acordades pels òrgans judicials durant els últims mesos. L'executòria feta pública accepta l'argument del "canvi del marc punitiu" que s'ha produït amb l'aplicació de la llei recentment aprovada.


Les penes per violació, que anteriorment eren d'entre 12 i 15 anys segons el Codi Penal, van passar amb la reforma a una forquilla d'entre 7 a 15 anys. Pel que fa a les de cooperació per a agressió sexual es rebaixen dels entre 6 i 12 anys als entre 4 i 12 anys de presó.

Així les coses, i partint del principi d'aplicar la "retroactivitat de la llei penal més favorable", els magistrats de la Secció Segona rebaixen substancialment les condemnes en tots dos casos. Dels dotze anys per violació es passa als set. Els sis per cooperació necessària per a agressió sexual es converteixen en quatre.


En aquest sentit, apliquen la part més baixa de la forquilla perquè "no s'aprecia una violència excessiva" en els fets. "Considerem que resulta proporcionada i ajustat a equitat la imposició de la pena mínima legalment prevista en ambdues fraccions, per a cadascun dels acusats", apunten.
 

L'agressió sexual va tenir lloc el 17 d'agost de 2020

Els fets pels quals van ser condemnats els dos homes van tenir lloc el 17 d'agost de 2020 en les proximitats de la discoteca City Hall de Salou. De matinada, van trobar un grup de persones, entre els quals, es trobava la víctima. Ella i un dels condemnats es van apartar i van començar a intimar fins que l'home la va violar bruscament. L'altre acusat va aparèixer poc després i es va afegir a l'agressió sexual de comú acord amb l'altre.


La sentència conclou que la víctima no va poder oposar "suficient resistència davant la conducta d'ambdós acusats, al trobar-se durant tot el temps acorralada, amb els braços immobilitzats, el que va provocar que es bloquegés, entrant en un estat de xoc".

Va patir diverses lesions —principalment al coll, al braç, les cervicals i l'àrea genital— que van trigar vuit dies a curar-se. A conseqüència dels fets, va haver de fer front a un trastorn per estrès posttraumàtic que va alterar greument la seva vida ordinària.
Participació