«No podem més»: El Gremi de Forners parla clar sobre la situació límit que viu el sector

L'encariment de les matèries primeres i la crisi energètica han posat el sector contra les cordes

Imatge d'un forner a l'obrador
Imatge d'un forner a l'obrador | Juanma Peláez
23 de març del 2023
Fa un any, la guerra entre Rússia i Ucraïna va provocar un augment considerable del preu de moltes matèries primeres i dels aliments bàsics. També va derivar a una crisi energètica sense precedents i a una inflació que, a dia d'avui, segueix en nivells desorbitats. En aquest context, un dels sectors més perjudicats i que viu una situació realment agònica és el dels forns i les pastisseries.

Des del gremi asseguren que la situació és insostenible i que si la situació es prolonga en el temps, no saben com s'ho faran. Ramon de la Fuente, de la Pastisseria Huguet de Reus i president del Gremi de Forners de Reus i Baix Camp, en declaracions a TarragonaDigital explica que tot i l'augment del cost de producció, en la majoria de casos aquesta realitat no s'ha traslladat en el preu final del pa. Per aquest motiu, «qui assumeix la pujada és el forner i no pas el client i això no ho podem aguantar massa més», diu amb preocupació.
 

«L'IVA no aporta res als botiguers»

Una de les mesures per intentar pal·liar l'augment de preus ha estat rebaixar l'IVA d'alguns productes. En aquest sentit, a partir de l’1 de gener del 2023, el govern espanyol va eliminar l’impost dels productes més bàsics, com el pa, la farina, la llet, la fruita i la verdura. També va abaixar l’IVA del 10% al 5% en oli i pasta durant un període de sis mesos. Aquesta és una de les mesures estrella de l'executiu d'Espanya per tal de frenar l'encariment dels productes de primera necessitat. Ara bé, a la teulada dels productors, aquesta acció no repercuteix en res en una millora de la situació econòmica del sector, asseguren.
 

Imatge d'un obrador de pastisseria Foto: Juanma Peláez

 

Tanquen el forn de Blancafort i Rodonyà

El cert és que el del pa i la pastisseria, és un sector que cada vegada ho té més difícil per sobreviure. A més, l'actual inflació i la crisi energètica ha accelerat el procés fins al punt que s'estan produint tancaments a un ritme molt accelerat. És el cas, per exemple, del forn de Blancafort, a la Conca de Barberà.

L'establiment ha tancat recentment les portes, ja que la família gestionava el negoci té l’obrador i una altra botiga a Solivella i «és totalment inviable poder mantenir dues botigues amb el cost actual de l'electricitat, amb el forn, les neveres i els congeladors». Ara, porten el pa fet des de Solivella i el venen a l'única botiga que queda oberta al poble. Un cas semblant ha passat a Rodonyà, on per primera vegada en dècades, aquest municipi de l'Alt Camp no compta amb un forn obert i només es pot comprar pa en un petit supermercat que serveix pa congelat.

Ramon de la Fuente exposa que aquesta és una dinàmica habitual que s'accentuarà en els propers mesos, ja que els problemes que arrossega el sector, lluny de solucionar-se, cada vegada s'accentua més. «Fa un any, jo mateix pagava una factura de subministrament de 1.000 euros, i ara en pago 3.000 sense haver apujat els preus de venda dels productes», exposa a aquest mitjà.
 

El forn Mariné de Reus fa pocs dies que ha abaixat la persiana, després de més de 75 anys Foto: Cedida

 

Poc relleu generacional

De fet, una altra de les casuístiques negatives que es troben els forns és el poc relleu generacional que hi ha en l'ofici. Aquest fet és degut per diverses raons, com la manca de formació en la professió, les dures condicions laborals de treballar tots els dies de la setmana i en torns de nit, o el poc marge de benefici que hi ha en la venda amb el context de crisi econòmica actual.

Per aquest motiu, des del sector auguren que, tot i la valorització a l'alça que hi ha per part del consumidor del pa artesanal i cuit amb llenya, cada vegada hi haurà menys establiments que ofereixin un pa de qualitat en detriment dels productes industrials.