Canvis dràstics al carrer Ample i al 'Condesito' de Reus en la pròxima reforma de la zona

El projecte preveu que el carrer Ample canviï el sentit de circulació i que la plaça del Víctor sigui per a vianants

Es vol reduir la circulació de vehicles i que els vianants guanyin protagonisme
Es vol reduir la circulació de vehicles i que els vianants guanyin protagonisme | Ajuntament de Reus
23 de març del 2023
Actualitzat el 01 d'agost a les 10:41h
El carrer Ample de Reus canviarà la direcció de circulació i la plaça del Pintor Fortuny, el Condesito, es convertirà realment en una plaça per a vianants. Són dos dels canvis més notables que presenta el projecte executiu de la reforma urbanística de la zona. Serà el pròxim govern local qui decideixi si s'executaran les obres i quan es faran, i es calcula que el pressupost rondarà els dos milions d'euros, un per al carrer Ample i un altre per a la plaça del Pintor Fortuny.

El juliol del 2021 el govern de Reus va presentar l'avantprojecte de la gran reforma al nord de la ciutat. Inclou el passeig de Mata, el carrer Ample i la plaça del Pintor Fortuny, i es plantejava dividit en fases. Es va anunciar que, abans d'acabar el mandat, es volia començar la primera fase d'obres —les obres a la plaça del Víctor estan en marxa— i tenir enllestit el projecte executiu de la segona, presentat aquest dijous.

L'ha redactat l'estudi d'arquitectura Batlle i Roig i preveu canviar notablement la dinàmica que ara mateix es viu a la zona afectada. A grans trets es vol reduir el pas de vehicles i facilitar el dels vianants. A més, també es guanyaran espais d'estada amb mobiliari urbà i possibles zones per a terrasses de restauració, tot plegat amb un augment, també, de la vegetació.
 

El carrer Ample serà de baixada quan es faci la reforma

Un dels canvis més destacats és que el carrer Ample canviarà la direcció de circulació. Si ara s'hi passa des de la plaça de la Llibertat cap al passeig de Mata, quan es faci la reforma es convertirà en un carrer de baixada. A diferència del que passa fins ara, però, si s'hi passa en cotxe, no es podrà arribar a la plaça de la Llibertat, sinó que s'haurà d'agafar el carrer de Gaudí.

També es convertirà en un vial a un sol nivell, amb voreres diferenciades pel paviment, però sense desnivell respecte de la calçada. Sí que s'ha previst que prengui protagonisme el paviment que es col·loqui al carrer. Segons ha detallat Roger Mermi, arquitecte de Batlle i Roig, per exemple, el material, el color i la trama del terra s'instal·larà per destacar espais emblemàtics del carrer, com la Palma o l'Institut de Puericultura.

S'haurà de fer un estudi de mobilitat per concretar-ho, però també es preveu reduir el nombre de places d'aparcament de zona blava existents. Tal com s'ha ideat el projecte, el carrer ample es podria reformar en tres fases diferents.

Amb la plaça del Víctor al mig, ara en obres, una fase serviria per actuar al tram inferior, i una altra, al superior. La darrera se centraria en la unió del carrer Ample amb la plaça del Pintor Fortuny, eliminant l'actual circulació de vehicles des de la plaça de la Llibertat.
 

La plaça del Víctor serà per a vianants i l'estàtua guanyarà protagonisme Foto: Ajuntament de Reus / Batlle i Roig

 

El Condesito es convertirà en una gran plaça per a vianants

El projecte compta amb una altra fase, la de la plaça del Pintor Fortuny. Coneguda com el Condesito, ara mateix fa de nexe d'unió entre el carrer de Llovera, el de l'Amargura, la plaça de la Llibertat i l'avinguda de Prat de la Riba. Roger Mermi, ha apuntat que "avui en dia no és una plaça i el projecte vol convertir-la en una plaça com a tal".

Per una banda, quedarà a un sol nivell amb el carrer de Llovera, deixant-hi marcat un carril de circulació del carrer de l'Amargura cap a l'avinguda de Prat de la Riba. En segon lloc, també quedarà a un sol nivell fins a la plaça de la Llibertat, on hi ha l'entrada a peu al pàrquing subterrani. Per aquesta part deixaran de poder-hi circular cotxes i, per tant, des de la plaça de la Llibertat no es podrà accedir a l'avinguda de Prat de la Riba.
 

La plaça de la Llibertat (a la dreta) deixarà de tenir accés al carrer Ample i a l'avinguda de Prat de la Riba Foto: Ajuntament de Reus / Batlle i Roig


Els cotxes tornaran a circular pel carril, suprimit fa uns anys, entre l'entrada per a vianants al pàrquing i les columnes del Kursaal. La plaça del Pintor Fortuny també quedarà a un sol nivell fins al carrer Ample, per on deixarà de circular-se al tram que queda per sota del carrer de Gaudí. Des del carrer Amargura es podrà circular cap a l'avinguda de Prat de la Riba i cap a la plaça de la Llibertat, com fins ara.

Des de la plaça, en canvi, no s'accedirà ni al carrer Ample ni a l'avinguda de Prat de la Riba. En aquesta zona hi haurà com a sortida el carrer del Doctor Joan Abelló que connecta amb el carrer de Gaudí. Tots aquests canvis en la mobilitat persegueixen un sol objectiu, reduir el volum de trànsit que passa per la zona.

Més enllà de la mobilitat, al Condesito es preveu encara un altre canvi que vol "reforçar la monumentalitat i la importància del memorial del pintor Fortuny", ha explicat Mermi. L'estàtua actual es desplaçarà lleugerament per quedar alineada amb l'edifici on, als baixos, hi ha una oficina de La Caixa.
 

Un "projecte estratègic" per al govern

El govern actual (Junts per Reus, ERC i Ara Reus) considera aquesta gran reforma "un dels projectes estratègics de ciutat", segons l'ha definit l'alcalde, Carles Pellicer. Considera que permetrà donar continuïtat a l'eix que formen els carrers de Monterols i de Llovera cap al nord. De fet, ha recordat que és una peça clau per a l'eix per a vianants que es va anunciar a principis del mandat per estructurar el centre de la ciutat de nord a sud.

Va vinculat a l'anunciada reforma de l'àrea del Carrilet, que no només ha de connectar el tomb de ravals amb l'estació d'autobusos. També es preveu, segons el projecte actual, que acabi convertint-se en una connexió fins a la futura estació de Bellissens. La vicealcaldessa de Reus, Noemí Llauradó, apunta que la idea és "convertir la ciutat del segle XX, més centrada al voltant del cotxe, en una ciutat del segle XXI, amb els vianants al centre".

Per la seva banda, la regidora d'Urbanisme, Marina Berasategui, destaca el potencial de pacificació del trànsit que té aquest projecte. Per una banda, perquè "genera espais nous, que ara no tenim". Per l'altra, perquè es calcula que, amb la reforma, vora el 70% de l'espai estarà destinat als vianants i prop del 30% als vehicles, al revés del que passa ara.