El Mercadal tornarà cent anys enrere amb la Festa Modernista Reus 1900

Visites guiades al patrimoni modernista, recreacions històriques i un espectacle de gran format omplen la programació

Entitats, empreses i administracions s'han implicat en una proposta que vol quedar fixada al calendari anual de la ciutat
Entitats, empreses i administracions s'han implicat en una proposta que vol quedar fixada al calendari anual de la ciutat | Jordi Olària Gras
27 de març del 2023
Actualitzat a les 19:13h
La plaça del Mercadal de Reus tornarà a l'any 1900 el cap de setmana del 15 i el 16 d'abril. Ho farà en el marc de la Festa Modernista que organitzen l'Agència Reus Promoció i la Casa Navàs. S'ha previst un ampli programa d'actes, amb molt de pes de les visites a espais modernistes, però també amb recreacions històriques a peu de plaça i un espectacle de gran format.

El pressupost de tot plegat és de 80.000 euros dels quals 50.000 els aportaran l'Ajuntament de Reus i, indirectament, la Diputació de Tarragona. Com ha passat en la resta de commemoracions d'anys de fills il·lustres de la ciutat, la institució supramunicipal fa una aportació al consistori, que és qui la distribueix entre els actes que es programen durant l'any. La regidora de Promoció de Ciutat, Montserrat Caelles, ha detallat que "una gran part d'aquest pressupost, s'ha considerat que havia d'anar destinat a aquesta activitat".

Una decisió que s'ha pres "per la importància d'aquest projecte i per la implicació de la ciutat en aquest projecte". Els 30.000 euros restants del pressupost total del cap de setmana els aportarà Casa Navàs, i 9.500 d'aquests provenen de patrocinis privats a la Festa Modernista. Pel que fa al programa, compta amb més de cinquanta activitats en dos dies, segons s'ha presentat aquest dilluns.
 

La Festa Modernista de Reus neix per quedar-se al calendari anual

La directora de Casa Navàs i codirectora de la Festa, Sílvia Sagalà, ha explicat que "neix amb l'objectiu de reivindicar els anys més esplendorosos que va tenir Reus". Assegura que "la festa no tindrà èxit si la ciutadania no se la feia seva". La manera d'aconseguir-ho, segons s'ha presentat, ha sigut a través de les entitats que la faran possible i de les empreses que també s'hi han implicat.

Des del govern de Reus, aquesta Festa Modernista es veu com "un dels plats forts de l'Any Domènech i Montaner", segons ha sentenciat Caelles que, a més, té "vocació de continuïtat" si l'edició d'enguany té èxit. La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, aposta perquè "això ha de créixer" de cara als anys vinents. Ho veu, a més, com "una bona manera que la ciutadania conegui el potencial que tenia Reus en aquella època i aquest patrimoni cultural tan ric alhora que ens promocionem com a ciutat".
 

Un espectacle de gran format, punt àlgid del cap de setmana

Les visites guiades, teatralitzades i amb diferents formats tindran molt de pes, però també algunes propostes de carrer, com els espectacles previstos a la plaça del Mercadal. Tot plegat s'ha preparat, segons se subratlla des de l'organització, amb una cura especial per al rigor històric. "La idea és que tot aquest entorn torni a com era a principis del segle XX", ha resumit David Fernández, codirector de la Festa Modernista.

Hi ha diversos espectacles programats, un dels quals de gran format a la plaça del Mercadal. Serà dissabte 15 d'abril amb dos passis, a les nou del vespre i a dos quarts d'onze de la nit, i amb el títol Benvingut de nou, amic Lluís!El text és obra de Rosa Pagès i repassa l'amistat entre l'arquitecte i Pau Font de Rubinat, que va ser qui el va introduir a la burgesia reusenca.

La direcció anirà a càrrec de Lucky Luke i comptarà amb cinc personatges que exposaran aquesta relació i el seu impacte històric des de diferents punts de la plaça del Mercadal. Ja durant tota la jornada, el rovell de l'ou reusenc s'haurà traslladat a 1900 o, més concretament, a 1915. Així s'ha detallat des d'una de les entitats que ho farà possible, l'Associació Mandrilia.
 

El Mercadal de Reus tornarà cent anys enrere

Xavier Mèlich ha explicat que durant tot el cap de setmana, "transformarem la plaça del Mercadal pràcticament en un plató de cine". "El que veuríem un dia de 1900 en aquesta plaça no seria només senyors i senyores ben vestits, sinó també molta gent treballadora", ha recordat. És per això que "volem donar pes a tota aquesta gent anònima que no surt als llibres, però que va fer, per exemple, que es fessin cases com aquesta (Cal Navàs)".

Volen reconèixer la importància del moviment obrer en aquella època, bàsic, ha subratllat, per guanyar els drets laborals que es van aconseguir. Per fer-ho s'han centrat en un episodi de vaga de 1915, "un dels anys més conflictius a tot el país". Aquesta Festa Modernista es veu, per part de tots els implicats, amb voluntat que quedi fixada al calendari anual.

És per això que, enguany, s'anima la ciutadania perquè la visqui, però sense arribar a la participació directa d'altres esdeveniments. Sílvia Sagalà ha fet una crida als reusencs; "vesteixin-se, surtin al carrer i gaudeixin de les activitats que hem preparat". És per això que, al web de la Festa Modernista, s'hi ha penjat un protocol de vestuari adequat a cada classe social de l'època.