Comença, oficialment, la precampanya electoral de les municipals

Aquest dilluns s'han de convocar oficialment els comicis, que se celebraran el 28 de maig

Amb la convocatòria electoral es dona el tret de sortida, oficialment, a la precampanya
Amb la convocatòria electoral es dona el tret de sortida, oficialment, a la precampanya | Laia Solanellas
J. Olària / M. Guitart / A. Ramos / A. Oliva
01 d'abril del 2023

Aquest dilluns es convocaran, oficialment, les eleccions municipals del 28 de maig a l'Estat espanyol. Aquestes darreres setmanes els partits de tots els pobles i ciutats han anat presentant les llistes amb les quals concorreran als comicis. Amb incògnites importants en alguns Ajuntaments, altres han reduït força els possibles escenaris a partir del 19 de maig.
 

ERC i PSC es disputaran l'alcaldia de Tarragona

A la ciutat de Tarragona, hi ha dos clars favorits: l'actual alcalde, Pau Ricomà (ERC), i el socialista Rubén Viñuales. Les poques enquestes que han anat apareixent donen una curta victòria al PSC, deixant l'escenari obert als possibles pactes postelectorals. En aquest sentit, En Comú Podem podria tenir de nou la clau del govern.

El partit entre republicans i socialistes està molt obert. Els de Pau Ricomà intentaran minimitzar el desgast de quatre anys de govern i explotar "el mandat del canvi". Per la seva banda, el PSC ha renovat de dalt a baix la llista per recuperar el govern de la ciutat. En aquest sentit, aspiren a guanyar amb un marge superior al de 2019.

Dels partits amb representació, només ERC repeteix el cap de llista de fa quatre anys. Així, el PSC canvia Josep Fèlix Ballesteros per Viñuales, que va ser el candidat de Ciutadans el 2019. Enguany, els taronja presenten Lorena de la Fuente, mentre que el PP ha substituït José Luis Martín per Maria Mercè Martorell.

A la CUP, Eva Miguel agafa el relleu de Laia Estrada, mentre que En Comú Podem ha apostat per Jordi Collado, quan fa quatre anys la candidata va ser Carla Aguilar. Finalment, Dídac Nadal deixa la política i el relleu de Junts x Tarragona l'agafarà el PDeCAT, que té els drets electorals, i que encara no ha anunciat l'alcaldable.

Pel que fa als partits sense representació i que aspiren a entrar al consistori tarragoní, Valents ha escollit el president de l'ADT, Robert Hernández, mentre que Vox presenta l'advocat Javier Gómez León. Pel que fa a Junts per Catalunya, Jordi Sendra és el cap de llista de la formació que aspira a ocupar l'espai que deixa orfe Dídac Nadal.
 

L'adeu de Pellicer obre l'escena electoral a Reus

Després de dotze anys a l'alcaldia, Carles Pellicer no es tornarà a presentar per liderar l'Ajuntament de Reus. Una situació que ha obert l'escenari, almenys pel que fa als principals partits del consistori i que ha coincidit amb una gran majoria de dones encapçalant les llistes electorals. L'entorn postconvergent s'ha aplegat sota el paraigua de Junts per Catalunya, amb Teresa Pallarès al capdavant.

A més d'ella, tres membres més de l'actual govern municipal seran als cinc primers llocs de la llista. Els seus socis principals han sigut ERC, que aspira, amb Noemí Llauradó, a arribar, aquesta vegada sí, a l'alcaldia reusenca. També es postula amb opcions de tornar al govern local el PSC, que després del pas enrere d'Andreu Martín ha trobat en Sandra Guaita la seva aposta.

Combinada amb el mediàtic fitxatge de Josep Baiges per al segon lloc, els socialistes presenten una llista amb força cares noves. De les formacions amb representació, Ara Reus vol fer valer la seva experiència de govern per superar, amb Daniel Rubio al capdavant, els dos regidors que la formació ha obtingut de manera estable des que es va presentar per primer cop l'any 2011. Ciutadans optarà per repetir candidata amb Débora García, mentre que a la CUP serà l'actual regidora Mònica Pàmies qui encapçali la butlleta.

Fora del plenari municipal també hi ha incògnites, com el possible retorn del PP al consistori, o el resultat que pugui acnseguir l'excupaire Davi Vidal. El 28 de maig encapçalarà una nova candidatura, Reus en Moviment. L'atenció també podria girar-se cap a Vox, que intentarà entrar a l'Ajuntament, com ho faran també En Comú Podem, Valents, Entre Veïns i Tu Patria.
 

Tots contra el PSC al Vendrell i Calafell

Al Baix Penedès, la situació als dos principals municipis —el Vendrell i Calafell— és gairebé idèntica. El PSC va guanyar els comicis del 2019 amb una forta pujada de vots i regidors en ambdues ciutats, el que els va deixar el govern local en safata. De cara a aquest 2023, les dues formacions socialistes no amaguen que tenen com a objectiu aconseguir la majoria absoluta, repetint amb els seus candidats, Kenneth Martínez i Ramon Ferré.

Al Vendrell, formacions com SP-ERC i Junts-Primàries miraran d’aconseguir un resultat que els permeti teixir una alternativa de govern, alhora que Podem batallarà per mantenir la representació. La caiguda de Ciutadans pot obrir la porta a la tornada del PP al ple municipal. Formacions com Ara Pacte Local, Valents o Fem Vendrell també esperen aconseguir representació.

A Calafell, la majoria dels rivals del PSC han renovat els seus candidats, amb l’objectiu de retallar l’àmplia distància del 2019. Com al Vendrell, formacions com el PP o Valents podrien aprofitar la crisi de Cs. Al tercer municipi, Cunit, es preveu una lluita igualada entre el PSC de Dolors Carreras i Impulsem Cunit de Jaume Casañas.
 

Escenari obert a l'Ajuntament de Valls

A Valls, les eleccions municipals tenen nom de dona. Per primera vegada a la història, els tres partits amb més representació tenen una alcaldable femenina. En el cas de Junts per Valls, que actualment ostenta l’alcaldia, Dolors Farré repeteix com a cap de llista i ho fa acompanyada d’una candidatura continuista, amb el manteniment de la majoria de regidors actuals, i amb la incorporació d’uns pocs noms independents.

Pel que fa a ERC, Teresa Rull, que fins ara ha estat regidora d’Ensenyament i Política Lingüística, ha agafat el lideratge de Jordi Cartanyà i es postula com a rival principal de Farré. Amb tot, sembla que qui tindrà la capacitat de decisió en el govern referendat el 28 de maig, i que possiblement necessitarà un pacte per governar, serà Rosa Maria Ibarra, l’alcaldable del PSC, actual regidora i també diputada al Parlament de Catalunya.

Pel que fa als altres partits amb representació actual al plenari, la CUP va escollir, aquesta setmana Pere Vidal, regidor fins ara a l’oposició, com a candidat. En el cas de Ciutadans, Cristina Laíz fa uns mesos va anunciar que «estava desencantada de la política municipal i, per aquest motiu, la formació taronja no presentaria cap candidatura».

Estarà per veure si, amb la retirada de la candidatura d’aquest partit, el PP torna a recuperar el regidor que havia tingut en legislatures anteriors. També, si VOX o Valents fragmenten encara més el vot espanyolista i, per contra, cap dels tres partits unionistes obtenen representació a l’Ajuntament de Valls.
 

Escissions i trencaments escalfen l'ambient a Montblanc

A la capital de la Conca de Barberà fa mesos que la cursa de fons per a les municipals del maig ha començat. Les disputes continuades entre els diferents regidors del plenari, els trencaments de pactes i les escissions dels diferents partits han marcat el dia a dia polític de l’últim any. Per aquest motiu, la campanya arriba més viva i ferotge que mai, a Montblanc.

Josep Andreu, l’actual alcalde, es presenta per primera vegada sota el nom de Montblanc Progressa, una formació que ja ha rebut el suport explícit de Junts per Catalunya, Toni Comín o el mateix Carles Puigdemont. Així, en els comicis del 28 de maig, Andreu compta en la candidatura amb els regidors que no el van abandonar mesos enrere i amb noves incorporacions que han estat sonades i que han portat cua, com la de l’actual secretari de l’Ajuntament, Marià Gomis.

La resta de regidors, han passat a formar part de la candidatura d’ERC, amb Oriol Pallissó al capdavant. El jove republicà és el rival més fort i amb més possibilitats de prendre l’alcaldia a Pep Andreu, i per aquest motiu, la campanya d’Esquerra ha estat pensada i executada al detall.

Pel que fa a la proposta electoral de Marc Vinya, de Junts per Montblanc, ha estat escenificada mitjançant un tàndem de manera literal. Per aquest motiu, durant la roda de premsa de presentació de la llista va arribar en bicicleta, acompanyat de la seva mà dreta, Raquel Huguet.