Primera jornada de vaga dels treballadors d'IQOXE: ball de xifres

El sindicat CCOO assegura que el seguiment és de gairebé el 100%, mentre que l'empresa afirma que s'ha impedit l'accés a diversos empleats i directius

Imatge de diversos manifestants a les portes de les instal·lacions d'IQOXE a la Canonja.
Imatge de diversos manifestants a les portes de les instal·lacions d'IQOXE a la Canonja. | Arnau Martínez/ACN
12 d'abril del 2023
Actualitzat a les 12:06h
Els treballadors d'IQOXE han iniciat a les sis del matí d'aquest dimecres una jornada de vaga que s'allargarà durant 24 hores. Segons CCOO, el seguiment és de gairebé el 100% i només han accedit a les instal·lacions de Tarragona vuit persones. Els sindicalistes només han deixat entrar aquests treballadors, muntant un piquet informatiu a l'entrada de la planta.

L'empresa havia decretat uns serveis mínims que des de CCOO s'han considerat "abusius". Cal recordar que el sindicat ha convocat dues jornades de vaga aquest dimecres i el pròxim divendres 14 d'abril per reclamar la readmissió del president del comitè d'empresa, Fran Pizarro, acomiadat fa tres setmanes per una discussió amb un company d'UGT.

El secretari general de CCOO d'Indústria de Tarragona, José Manuel Martín, ha avançat que portaran a Inspecció de Treball els serveis mínims que havia establert la companyia.
 

IQOXE assegura que el seguiment de la vaga ha estat "escàs"

Per la seva banda, en un comunicat, IQOXE ha assegurat que la vaga "ha tingut un seguiment escàs per part de la plantilla". Segons l'empresa, només 11 dels 132 treballadors han secundat la vaga, tot i que "només han pogut accedir a les instal·lacions aquelles persones designades com a serveis mínims, atès que el piquet ha impedit l'accés".

El text assegura que "en el cas de les persones que han vist vulnerat el seu dret al treball per part del piquet, han comunicat a l’empresa la impossibilitat d’accedir a les instal·lacions i aquesta, evitant qualsevol tipus de conflicte, els ha autoritzat a tornar a casa seva, tot establint jornada de teletreball per a aquelles posicions laborals que així ho permeten".

Finalment, IQOXE ha condemnat "l'actitud dels organitzadors de la vaga i del piquet, els quals aquest matí han vulnerat de manera reiterada un dret essencial com és el del treball".
 

Pizarro denuncia un "ataca a la llibertat sindical" i a la "democràcia"

El fins ara president del comitè, Fran Pizarro, s'ha mostrat "satisfet" del seguiment de la jornada de vaga i ha lamentat que el seu cas és un "atac a la llibertat sindical" i a la "democràcia". Pizarro també ha fet una crida a la societat tarragonina recordant que "la seguretat de la ciutadania comença amb la seguretat dels treballadors".

Per la seva banda, José Manuel Martín ha insistit que es tracta de "persecució sindical", tot i que l'empresa ha reafirmat que l'expedient obert a Pizarro i el seu acomiadament responen a la baralla que va protagonitzar després d'una reunió del comitè d'empresa. Des de CCOO han indicat que, en tot cas, la sanció és "desproporcionada".