«Perill per als infants»: Una escola de Reus fa 9 anys que demana millores

L'AFA de l'Escola Montsant de Reus assegura que «l'Ajuntament de Reus no compleix amb el deure»

Imatge de la façana de l'Escola Montsant de Reus.
Imatge de la façana de l'Escola Montsant de Reus. | Ajuntament de Reus
04 de maig del 2023
Actualitzat a la 13:32h
L'Associació de Famílies d'Alumnes (AFA) de l'Escola Montsant de Reus ha denunciat que les instal·lacions del centre pateixen "deficiències que posen en risc la integritat dels infants". En un comunicat, l'AFA ha assegurat que "l'Ajuntament de Reus no compleix amb el seu deure de preservar la integritat física dels usuaris dels serveis públics".

Segons els representants de les famílies del centre escolar, el passat 24 d'octubre de 2022, van entrar per registre a l'Ajuntament de Reus i als Serveis Territorials del Departament d'Educació de Tarragona, la sol·licitud de renovació de les finestres de l'escola, que segons afirmen "són antigues i no compleixen la normativa".

En aquest sentit, han manifestat que "diverses vegades s'han trencat, provocant alguna lesió en el personal educatiu i posant en greu perill la integritat física de tota la comunitat educativa, especialment dels infants". A més, entre altres demandes, sol·licitaven la presència dels serveis tècnics per tal que emetessin un informe sobre l'estat de l'edifici.

Segons el comunicat de l'AFA, la petició per substituir les finestres que consideren perilloses es va fer per primera vegada l'any 2011 i es va fer, parcialment, l'any 2014. La resta, però, van quedar sense renovar fins el dia d'avui.
 

"Les administracions es van passant la pilota i cap d'elles és resolutiva"

El 15 de febrer de 2023, davant el silenci tant per part de l'administració local com de l'administració autonòmica, l'AFA va enviar un correu electrònic als grups municipals amb representació a l'Ajuntament de Reus, tot comunicant-los la situació i adjuntant les instàncies entrades en els respectius registres administratius.

El PSC, Junts i Ciutadans van respondre el correu electrònic de l'AFA, mostrant-se disposats a reunir-se amb l'entitat. Finalment, només el partit taronja es va trobar amb l'AFA i ha fet seguiment de la qüestió. Després de la reunió, Ciutadans va portar el tema a la comissió informativa corresponent i traslladant la informació obtinguda a l'entitat.

A finals de març, els regidors del govern municipal Noemí Llauradó (ERC) i Carles Prats (ERC) van anar a l'Escola Montsant i van citar la directora i la presidenta de l'AFA a una trobada amb el regidor d'Educació, Daniel Recasens, que va ser president de l'AMPA de l'Escola Montsant i és pare d'exalumnes del centre.

Aquesta trobada es va produir el 28 de març i en ella, Recasens va explicar que la substitució de les finestres era competència de la Generalitat perquè és una inversió i no manteniment.

A més, el regidor els van manifestar que citaria la directora de l'escola i la presidenta de l'AFA a una reunió amb la Regidoria d'Educació i els Serveis Territorials. De moment, un mes després, la trobada no s'ha produït i des de l'entitat han lamentat que "les administracions es van passant la pilota i cap d'elles és resolutiva".
 

L'Ajuntament reitera que la reposició de les finestres és competència de la Generalitat

L'Ajuntament de Reus ha assenyalat que "sempre estem amatents i donem resposta a les peticions de la comunitat educativa", alhora que ha recordat que es va reunir "amb la direcció de l'Escola Montsant i amb la representació de l'AFA per atendre la petició i explicar l'estat de la situació".

En aquest sentit, el consistori ha explicat que està redactant un pla director per detectar les necessitats de manteniment i d'inversió dels edificis municipals destinats als usos escolars. El document ha d'avaluar l'impacte econòmic de les actuacions necessàries, la disponibilitat i la priorització.

Una vegada elaborat el document, s'haurà d'atribuir cada una de les necessitats detectades a l'administració competent, en funció dels treballs a executar; i, a partir d'aquí, planificar les inversions d'acord amb les disponibilitats pressupostàries.

Pel que fa a la reposició de totes les finestres de l'Escola Montsant, han afirmat que "és una actuació d'inversió que correspon al Departament i no a nivell municipal. Així s'ha fet saber al Departament en les ocasions que l'Ajuntament ha tingut l'oportunitat de fer-ho".