Aprovada l'ordenança de pisos turístics de l'Hospitalet de l'Infant

El Ple de l'Ajuntament va estimar parcialment algunes de les al·legacions presentades per l'Associació d'Apartaments Turístics Costa Daurada i Terres de l'Ebre

La platja de l'Arenal, de l'Hospitalet de l'Infant.
La platja de l'Arenal, de l'Hospitalet de l'Infant. | MBO
04 de maig del 2023
Actualitzat a les 14:50h
El Ple de l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, celebrat aquest dimarts va aprovar definitivament l'ordenança municipal reguladora dels habitatges d'ús turístic (HUT), amb els vots a favor del PSC i de Ciutadans, l'abstenció de JxCat i els vots en contra de la FIC, ERC, la CUP i el PP.

Aquesta nova ordenança, segons ha explicat el consistori, "servirà per regular les obligacions dels propietaris i les empreses gestores dels habitatges d'ús turístic del municipi, tant pel que fa a la formalització de la comunicació prèvia de l'activitat a l'Ajuntament com pel que fa a al compliment de les obligacions".

Així mateix, "la normativa també permetrà fixar uns límits màxims d'habitatges turístics per zones, per garantir un equilibri just entre l'exercici d'aquesta activitat i l'activitat diària dels veïns".

Segons estableix l'article 1 del text, "els objectius d'aquesta ordenança són garantir la prevalença del dret a l'habitatge, assegurar l'equilibri del teixit social existent i permetre un desenvolupament urbanístic i econòmic sostenible i equilibrat».
 

Al·legacions rebutjades

Abans de l'aprovació definitiva de l'ordenança, es va sotmetre a votació l'escrit d'al·legacions presentat per l'Associació d'Apartaments Turístics Costa Daurada i Terres de l'Ebre (AAT). En aquest punt, els vots a favor del PSC i de Ciutadans, l'abstenció de JxCat i els vots en contra de la FIC, ERC, la CUP i el PP, van decidit estimar parcialment algunes de les al·legacions i desestimar-ne la resta.

En concret, no s'ha acceptat cap aspecte que posi en dubte la legalitat d'alguns apartats de l'ordenança. Així mateix, es mantindrà la delimitació de quatre zones de regulació i l'establiment d'un percentatge màxim d'habitatges d'ús turístic autoritzats en cadascuna d'aquestes zones, que s'havien posat en qüestió en l'escrit de les al·legacions.
 

S'estimen parcialment algunes de les al·legacions presentades

Per altra banda, s'han estimat les al·legacions que proposen simplificar la tramitació prèvia a l'inici de l'activitat. També se simplificarà el títol VI, referent a la classificació i graduació de les infraccions, de manera que només quedarà un article (el 28) que remetrà al règim sancionador de la Llei i el Decret de turisme de Catalunya.

També es modificarà l'ordenança en aquells punts on s'establia un termini de temps concret per a la resposta dels titulars o les empreses gestores dels pisos turístics davant un requeriment policial o d'inspecció municipal (de 30 minuts); o per a l'abandonament de l'habitatge per part dels usuaris que atemptin contra les regles de convivència o incompleixin les ordenances municipals dictades a aquests efectes (de 24 hores).

És a dir, se substituirà la concreció de temps per la terminologia que s'utilitza en la llei de turisme, que és "manera immediata" i "immediatament".

Finalment, s'ha acceptat modificar la redacció de l'article 24, on es parlava de supòsits on l'autoritat municipal "pressuposi" que uns fets són delictius. En el nou redactat, es farà referència als supòsits en què l'autoritat municipal "constati indicis fonamentats de fets o conductes delictives".