1 de 10
HABITATGE

La Generalitat podrà expropiar habitatges buits de 4 municipis de Tarragona

El Govern demanarà als propietaris que acreditin que estan ocupats i els oferirà destinar els pisos a lloguer social

Imatge d'arxiu d'un bloc de pisos. | Cedida
per TarragonaDigital, Tarragona | 9 de maig de 2023 a les 13:50 |
El Govern iniciarà accions per expropiar fins a 189 habitatges buits propietat de grans tenidors de 14 municipis declarats de demanda forta i acreditada i amb demanda de meses d'emergència per destinar-los a lloguer social. Així ho reflecteix l'acord de Govern aprovat aquest dimarts en el Consell Executiu.

En aquest sentit, hi ha quatre municipis de la demarcació de Tarragona que s'inclouen en aquest acord: Tarragona, Reus, Roda de Berà i Valls. Així mateix, també hi ha Cornellà de Llobregat, Figueres, Lloret de Mar, Mataró, Mollet del Vallès, Rubí, Salt, Vic, Viladecans i Vilanova i la Geltrú.


En aquest sentit, la Generalitat requerirà als propietaris d'aquests prop de 200 habitatges que acreditin que el seu pis no està desocupat i, si no ho poden fer, s'iniciarà un procés de negociació perquè els destinin a lloguer social i en última instància s'optarà per l'expropiació forçosa.
 

La Generalitat disposa uns 5 milions d'euros per expropiar entre 50 i 70 pisos

El Govern preveu que podrà disposar dels primers habitatges a partir del 2024. Per ara, la Generalitat disposa ara d'uns 5 milions d'euros que servirien per expropiar, de moment, entre 50 i 70 habitatges per destinar-los a lloguer social, tot i que no es descarta obrir una nova línia de crèdit per augmentar aquesta xifra.


La gran majoria dels habitatges pertanyen a grans propietaris com bancs i fons d'inversió i provenen d'execucions hipotecàries o dacions en pagament, tot i que la Generalitat ha declinat especificar la identitat dels tenidors.

A tot Catalunya, hi consten 31.198 habitatges buits, inclosos els de Barcelona, que té una mesa d'habitatge pròpia; i hi ha 1.800 casos a les meses d'emergència. Per detectar els pisos buits, es creuen dades com el padró i els consums i també es fa una inspecció física.

 

Passos abans d'arribar a l'expropiació forçosa

Els pisos que poden ser expropiats consten en el registre d'habitatges buits i que un cop s'hagi detectat que fa dos anys que no estan habitats, es farà un requeriment al propietari perquè en el termini d'un mes acrediti que no està desocupat. Si certifica que està ocupat o que per exemple està en el mercat de lloguer ordinari, l'expedient quedarà tancat.

En cas contrari, s'obrirà un període de tres mesos per tancar un acord entre les parts sobre el destí de l'habitatge. Una de les opcions és que el propietari i l'administració arribin a una entesa per destinar-lo a lloguer social per als col·lectius amb vulnerabilitat acreditada.


Però si després dels tres mesos no es tanca un acord, el procés d'expropiació tirarà endavant i passaran a mans de la Generalitat després d'abonar una quantitat equivalent al valor cadastral a la Caixa General de Dipòsits a disposició del propietari.
Participació