1 de 10
Municipals 2023

EN DIRECTE: La informació de la campanya de les eleccions municipals a Tarragona

Seguiment de l'actualitat informativa d'aquest dimarts, 16 de maig, sobre la campanya electoral a la demarcació de Tarragona

Les eleccions municipals se celebran el 28 de maig. | Laia Solanellas
per TarragonaDigital, Tarragona | 16 de maig de 2023 a les 08:58 |
Arrenca una nova jornada de campanya electoral a la demarcació de Tarragona. Els partits polítics compten amb una apretada agenda amb diverses convocatòries de premsa i actes polítics que podreu seguir en directe a TarragonaDigital.com

 20:20 

La CUP de Reus ha presentat les promeses electorals en l'àmbit del feminisme del seu programa Foto: CUP Reus


Mònica Pàmies, cap de llista de la CUP, ha etzibat aquest dimarts que "tenir una alcaldessa no és sinònim de feminisme; cal que hi sigui la CUP per fer polítiques transformadores". L'escenari polític deixa molt altes les probabilitats que l'alcaldia recaigui en una dona el pròxim mandat, però la cupaire considera que no és garantia que el feminisme tingui pes al govern municipal. És per això que la formació aposta per crear una regidoria feminista i amb perspectiva LGTBI+ "que faci polítiques transversals i elimini les desigualtats".

Pàmies també s'ha compromès a oferir un recurs residencial públic i d'emergència per a dones que surtin d'un context de violència masclista. Aposta per destinar recursos a la prevenció per abordar les violències patriarcals i masclistes, amb elements clau com el currículum escolar o el contingut dels mitjans locals. A l'àmbit escolar vol crear protocols i mesures "per acabar amb l'assetjament escolar per raó d'orientació sexual o identitat de gènere".

També ha promès, aquest dimarts, proves d'infeccions de transmissió sexual gratuïtes "perquè la salut és un dret i ha de ser pública". L'ha acompanyat Meritxell Díaz, número vuit de la llista de la CUP i membre de l'Hora Violeta, que ha reivindicat la col·laboració amb els moviments feministes davant de "l'intent institucional de copsar el discurs feminista d'una manera superficial per debilitar-lo".

L'actual portaveu de la formació, Marta Llorens, que ha reivindicat mesures proposades per la CUP durant aquest mandat com habilitar punts violeta o implantar tallers a secundària. Alhora, ha criticat que el govern no acceptés l'aposta d'habilitar parades d'autobús intermèdies o la de trencar els convenis públics amb entitats antiavortistes.

 20:05 

ERC Reus ha anunciat els compromisos electorals en matèria de seguretat amb la presència del conseller d'Interior Foto: Jordi Olària Gras


Noemí Llauradó ha presentat les propostes electorals d'ERC Reus en matèria de seguretat. Inclouen una aplicació que permeti a la ciutadania contactar amb la Guàrdia Urbana i un increment de la plantilla del cos. També aposten per l'"urbanisme feminista" per reduir la sensació d'inseguretat.

 18:32 

La CUP de Tarragona ha presentat diverses propostes aquest dimarts. Foto: TarragonaDigital

 

TARRAGONA | La Candidatura d'Unitat Popular ha presentat aquest dimarts les seves propostes en matèria d'habitatge a la ciutat. De fet la seva candidata, Eva Miguel, és l'actual consellera d'Habitatge al consistori tarragoní, és per això que la formació aposta per una línia continuïsta en aquesta àrea.

La CUP de Tarragona ha explicat que la seva voluntat és seguir comprant habitatge perquè SMHAUSA el gestioni, fomentar els ajuts per a rehabilitar pisos que després es puguin destinar a la "borsa de mediació", i promocionar que l'habitatge social en sòl públic sigui de lloguer.

 17:10 

Imatge de la roda de premsa d'aquest matí Foto: Albert Oliva


El Partit Socialista de Valls ha presentat avui diferents propostes de treball per a la creació de riquesa en l’àmbit de polígon, comerç, turisme, agricultura i economia verda. Concretament, des de 2015 el PSC reivindica que el polígon hauria d’estar més ben cuidat i acompanyat per l’Ajuntament. Per aquest motiu, proposen fer una diagnosi de com està i un pla estratègic per saber els serveis que cal reforçar.

En aquest sentit, Rosa Maria Ibarra remarca que al polígon cal treballar en l’asfaltatge, il·luminació, neteja, seguretat i millora de l’aparcament. La candidata també vol crear una comunitat energètica. Pel que fa al comerç, els socialistes creuen que cal potenciar i vitalitzar el comerç, per evitar que tanquin locals.
 

 15:16 

Pau Ricomà ha presentat aquest dimarts les seves propostes en matèria de mobilitat. Foto: Cedida


L'alcalde de Tarragona i candidat a la reelecció, Pau Ricomà, aposta per una mobilitat sostenible basada en diferents accions com l'ampliació de la xarxa de carrils bici, l'augment de les freqüències del busos, més aparcaments dissuasius i crear més espais per als vianants. Aquestes accions estan emmarcades en dos eixos principals: la cohesió, que permet donar vida a la ciutat i connectar diverses zones, i la sostenibilitat, que genera una millor qualitat ambiental.

El republicà ha presentat les propostes que porta al seu programa electoral en matèria de mobilitat, destacant que "el pròxim mandat serà el de la implementació absoluta dels carrils bicicleta i la connexió entre tots ells". En aquest sentit ha anunciat noves connexions per anar de punta a punta de Tarragona en bicicleta.

Ricomà també ha manifestat la seva aposta pel transport públic, amb la renovació de la flota amb vehicle d'emissions zero, i l'ampliació de la xarxa d'aparcaments dissuasius.

 14:58 

El PSC de Tarragona ha presentat les seves propostes en l'àmbit de la cultura. Foto: Cedida


El candidat del PSC a l'alcaldia de Tarragona, Rubén Viñuales, vol aconseguir una ciutat viva els 365 dies de l'any de la mà de la cultura. El cap de llista ha explicat que "la defensa de la cultura és una aposta per la qualitat de vida i per la cohesió social, però també per una economia emergent que genera llocs de treball de qualitat".

L'objectiu dels socialistes és que Tarragona sigui capital cultural del Mediterrani. "Tenim una ciutat amb un gran potencial i una gran diversitat d'oferta. És important potenciar i promocionar els grans esdeveniments com el Carnaval, la Setmana Santa, els Castells i les festes de Sant Magí i Santa Tecla", ha dit Viñuales.

Una de les apostes claus del PSC és que la setmana de celebració del Carnaval esdevingui la Festa Major d'Hivern de Tarragona. El candidat ha manifestat que "apostarem de forma decidida pel Carnaval, amb un augment de pressupost i una millor promoció, sempre acompanyats de les comparses i entitats".

Una de les altres propostes del PSC, és potenciar la resta de festivals culturals de la ciutat com poden ser el Tarragona Sona Flamenc o el Festival d'Estiu, una aposta per portar espectacles de qualitat al gran públic. Així mateix, ha defensat dotar de més diversitat Sant Magí i Santa Tecla.

 14:26 

Oliver Klein durant la presentació del programa electoral d'NMC. Foto: Cedida


L'actual alcalde de Cambrils i candidat a la reelecció, Oliver Klein, ha presentat aquest dilluns a la tarda les línies mestres del programa electoral de NMC de cara a les eleccions municipals del pròxim 28 de maig. El cap de llista de NMC ha destacat l'obra pública, "autèntic motor de l'economia i el desenvolupament present i futur de Cambrils".

Klein també ha assenyalat la mobilitat sostenible —amb obres de millora i la construcció de dos nous aparcaments dissuasiu—, el benestar i l'atenció a les persones o l'aposta pel turisme esportiu, amb la construcció "del nou Palau d'Esports i la nova piscina olímpica".

 14:04 

Ara Reus manté l'aposta que ja defensava l'any 2019 per als terrenys en desús damunt de l'estació de trens Foto: Jordi Olària Gras


Ara Reus aposta perquè els terrenys que Adif té en desús entre l'estació de trens i l'avinguda del Comerç es converteixin en un "pulmó verd" amb habitatge de renda lliure. L'alcaldable Daniel Rubio recorda que ja ho proposaven l'any 2019 i assegura que ara serà condició innegociable per formar govern. Considera que cal negociar amb Adif una compensació perquè permeti a l'Ajuntament desenvolupar urbanísticament els 35.000 metres quadrats que té l'àrea.

 13:18 

Imatge de la candidatura del PP a Valls Foto: Cedida


El Partit Popular a Valls ha presentat una sèrie de propostes del seu programa electoral per tal de millorar la seguretat a la ciutat i fer front a la delinqüència, l’okupació d’habitatges i la problemàtica a associada a aquestes situacions. La primera proposta té a veure amb la Policia Local; des del PP de Valls es proposa l’augment de la plantilla per tal que aquesta compleixi amb els ràtios mínims recomanats per la Unió Europea. Per altra banda, el PP vol promoure que des de l’Ajuntament s’insti al Departament d’Interior de la Generalitat per tal que la plantilla de Mossos d’Esquadra, com a policia amb competències exclusives en seguretat ciutadana.

Quant el fenomen de l’okupació, des del PP de Valls es promourà la creació d’una oficina per assessorar i ajudar els petits propietaris afectats per situacions d’aquest tipus, per tal d’ajudar-los a iniciar els passos per tal de recuperar la seva propietat; en paral·lel se’ls hi bonificaran al 100% els impostos associats a l’habitatge okupat mentre duri aquesta situació. Així mateix, es crearà un reglament per tal de poder sancionar a qui permeti, promogui o alimenti l’okupació indiscriminada de la propietat privada.

 13:18 

Teresa Pallarès ha desafiat Sandra Guaita a mantenir un cara a cara per contraposar models de ciutat Foto: Junts per Reus


Teresa Pallarès, cap de llista de Junts per Reus, ha reptat Sandra Guaita, alcaldable del PSC, a tenir un cara a cara "per debatre sobre dos projectes de ciutat clarament oposats". La candidata juntaire considera que, després del debat d'aquest dilluns, s'ha evidenciat la diferència entre els seus models i vol abordar-ho "en un debat serè i constructiu". Pallarès defensa "la gran feina que hem fet en els últims anys" a la ciutat i a la qual considera que Guaita vol "posar fi".

És per això que ha afirmat que el seu equip de campanya proposarà un cara a cara a l'equip socialista. Com ha fet evident als debats sectorials i al debat general d'aquest dimarts, la formació postconvergent es presenta com l'única alternativa a un govern socialista durant el pròxim mandat.

 13:14 

Jordi Sendra és el candidat de Junts per Catalunya a l'alcaldia de Tarragona. Foto: Junts per Catalunya


Jordi Sendra, cap de llista de Junts per Catalunya a l'alcaldia de Tarragona, ha presentat aquest dimarts la seva proposta per acabar amb la massificació de coloms que hi ha a la ciutat. Sendra ha dit que "Tarragona s'ha convertit en patrimoni dels coloms i no hi ha cap ciutadà que no hagi estat afectat per aquesta problemàtica".

El cap de llista juntaire ha posat sobre la taula la creació de l'Agència de Salut Pública de Tarragona, així com diverses mesures per combatre els coloms, com "evitar la nidificació, fer recollides d'ous i fer captures amb gàbies específiques".

 13:15 

El PSC de Reus ha presentat, aquest dimarts, les principals promeses en seguretat ciutadana Foto: Jordi Olària Gras


El PSC de Reus ha presentat, aquest dimarts, les principals promeses electorals sobre seguretat ciutadana. Inclouen una aplicació de contacte directe amb la Guàrdia Urbana i un increment de la seva plantilla. Sandra Guaita també es compromet a reclamar més dispositius als Mossos d'Esquadra.

 13:11 

Imatge de la roda de premsa Foto: Cedida


La CUP de Valls segueix exposant les seves propostes de cara als comicis del 28 d’abril d’aquest mes. Pel que fa a les polítiques de joventut, l'objectiu és empoderar a la població jove i fugir del paternalisme. En l’àmbit de mobilitat, els cupaires proposen adequar horaris i freqüències de transport públic als interessos dels joves que per feina o estudis es desplacen a altres municipis de forma habitual. Els cupaires també aposten per una ampliació dels horaris d’obertura de la biblioteca coincidint amb l’època d’exàmens, i l’habilitació d’altres sales d’estudi als barris; i per la desmilitarització de l’Espai de l’Estudiant i dels espais educatius.

En la mateixa línia, la candidatura també creu en la necessitat d’impulsar un servei fix d’atenció en l’àmbit de l’acompanyament a la salut mental. Per tal de desenvolupar totes aquestes propostes, la formació anticapitalista defensa la incorporació de la figura del tècnic de joventut, que Valls mai a tingut, per tal de consolidar una plantilla de personal estable per articular totes aquestes tasques, i la dotació dels recursos econòmics i de personal necessaris per desplegar el Pla de Joventut aprovar el desembre de 2022.

 12:39 


Primer el Vendrell Junts ha anunciat que una de les seves propostes pel pròxim mandat és fer una comissaria nova per a la policia local, que creuen que s'hauria de fer al solar que hi ha al costat de la caserna dels Mossos d'Esquadra. També volen incrementar els efectius policials, recuperar la policia de barri i millorar els recursos materials. 

 12:34 


Som Poble-ERC del Vendrell ha presentat algunes mesures que s'inclouen en la seva visió del model de ciutat que volen desplegar. Són, entre d'altres, les d'apostar per l'educació com a eix transversal, fer camins escolars segurs, impulsar un pla d'habitatge públic, fomentar el cooperativisme, crear una regidoria específica per a persones amb discapacitat i diversitat funcional, i ampliar els espais verds

 09:19 


Ara el Vendrell Pacte Local ha presentat els punts del seu programa electoral referents a Hisenda, Serveis Públics i Sostenibilitat. La formació que encapçala Lídia Rodríguez aposta per una fiscalitat variable en la taxa d'escombraries, fent pagar menys a qui més recicli. També afirmen que impulsaran mesures per a l'estalvi d'aigua i per millorar la neteja viària. En sostenibilitat, aposten per la instal·lació de plaques solars als edificis municipals.

 09:17 

David Vidal és el candidat de Reus en Moviment per les municipals. Foto: TarragonaDigitalREUS | El candidat de Reus en Moviment, David Vidal, ha presentat els eixos principals pel que fa a la gestió mediambiental i ecològica. Vidal aposta per un Pla Integral per a la Gestió de l'Aigua, el qual hauria de liderar la regidoria de Medi Ambient i Aigües de Reus.

El candidat creu que s'hauria d'impulsar l'Anella Verda de Reus, una idea que va presentar-se fa uns anys a la ciutat, i també el reaprofitament de les aigües residuals de la depuradora de Reus.

Vidal ha aprofitat per denunciar "la hipocresia de l'equip de govern municipal", ja que mentre "demana un consum responsable a la ciutadania, al mateix temps buiden l'aigua de les piscines municipals", afegint que aquesta s'hauria pogut reutilitzar per netejar carrers o altres usos".
 
Reus en Moviment presenta 50 propostes dins del seu eix mediambiental, les quals han estat creades per un grup de treball format per experts i ciutadans. D'entre les propostes destaquen el pla per la gestió de l'aigua, fomentar la mobilitat elèctrica a Reus, un pla de reutilització dels residus, estudiar la possibilitat de bonificar les empreses amb una gestió responsable dels seus residus, crear un estudi "real" de l'aigua subterrània de la ciutat, potenciar la 'V verda' i rebutjar el traspàs d'aigua del pantà de Siurana, entre d'altres.

 09:11 


ENQUESTA | Deu partits es presenten a les municipals de Cunit. A l'enquesta de TarragonaDigital pots mostrar les teves preferències abans de fer-ho el 28 de maig.

 08:55 

Primer debat general per les municipals a Reus. Foto: Jordi Olària

 

Dimarts, 16 de maig, i la campanya per les eleccions municipals del 28 de maig continua a Tarragona

A Reus, aquest dilluns al vespre es va celebrar el primer debat general de la campanya electoral, a la Sala Santa Llúcia. Hi van prendre part tots els partits que actualment tenen representació al consistori.

Podeu llegir la crònica del debat, de la mà de Jordi Olària, en aquesta notícia.
 

Participació