Maria Mercè Martorell (PP): «La gent ens diu que ha tornat la foscor a Tarragona»

La cap de llista dels populars ha tornat a la política activa després de 16 anys i aposta per la indústria, el Port i el patrimoni com a motors de la ciutat

Maria Mercè Martorell torna a la política activa després de 16 anys.
Maria Mercè Martorell torna a la política activa després de 16 anys. | Laia Solanellas/Europa Press
19 de maig del 2023
Maria Mercè Martorell (Tarragona, 1967) va ser la gran sorpresa entre els caps de llista de les eleccions municipals de Tarragona del pròxim 28 de maig. El passat mes de gener, el Partit Popular va designar Martorell com a candidata a l'alcaldia de Tarragona, en una decisió que va provocar sorpresa, ja que tot apuntava que José Luis Martín seria l'alcaldable per segona vegada.

El cop de volant dels populars va arribar de la mà d'una Maria Mercè Martorell que l'any 2007 va deixar la política activa i que va acabar trencant el carnet. Ara, 16 anys després, el PP s'ha posat en mans d'aquesta advocada tarragonina per recuperar terreny, ja que el 2019 van igualar els pitjors resultats de la seva història, amb només dos regidors.
 

"Torno perquè el partit i moltes persones m'ho han demanat"

- Per què torna 16 anys després a la política?
- Hi ha dues raons que m'han mogut a tornar. Perquè el partit m'ho demana i perquè feia temps que moltes persones em deien que havia de tornar, que no podia ser que la ciutat estigués en les condicions que estava, alguns, fins i tot, asseguraven que en un punt de no retorn.

- La seva designació va ser tota una sorpresa i en la seva llista no hi ha ni el José Luis Martín ni la seva gent. Això suposa un trencament amb l'Alejandrisme?
- Jo crec que no, perquè hi ha diversos elements a la llista que entronquen amb totes les èpoques. Hi ha l'Elisa Vedrina de número 2, que va estar amb l'Alejandro i també amb el José Luis. Hi ha l'Esteve Ortiz, que vam ser companys, i també la Pilar Juárez, que va ser regidora amb l'Alejandro. Per tant, jo no veig cap trencament.
 

Imatge de la candidatura del PP de Tarragona de cara a les eleccions municipals del 28 de maig. Foto: Antonio Ramos


- Però sobta que José Luis Martín sigui ara el candidat de la Canonja.
- Jo li vaig reservar el lloc d'honor de tancar la llista, però ho va declinar. Ell és una persona de partit i si se'l necessita com a candidat a la Canonja, farà més servei que com a número 27 a Tarragona.

- Què ha copsat entre la ciutadania durant aquesta campanya?
- Doncs tothom reclama que se solucionin les mateixes mancances: la falta de neteja, la brutícia, pintades arreu, la inseguretat, les ocupacions, els robatoris. La gent ens diu que ha tornat la foscor a Tarragona, que és una ciutat amb poca llum, especialment a l'hivern, quan, fins i tot, l'arbre de Nadal és trist.

La gent vol que la ciutat estigui neta i polida, que sigui segura i que si té un pis no patir per si l'ocuparan. Després cada zona té les seves particularitats, però hi ha demandes que són generals a tota la ciutat.
 

"La indústria, el Port i el patrimoni són les tres potes d'aquesta ciutat"

- Molts dels temes pendents que tenim a la ciutat són gairebé els mateixos que quan vostè va marxar. Què s'ha de fer perquè Tarragona faci aquest salt endavant?
- Que torni a governar el Partit Popular. En el primer debat de precampanya, organitzat per la Reial Societat Arqueològica i el Col·legi de Periodistes, va semblar un deja-vú. Tenim espais com el Banc d'Espanya, la Tabacalera o Ca la Garsa, tots ells apostes meves quan vam governar, que estan exactament igual que fa 16 anys. Hem de buscar els recursos per posar-los en marxa.

La indústria, el Port i el patrimoni són les tres potes d'aquesta ciutat. També el comerç és important, així com la retenció del talent. Però hem d'aconseguir que la gent vulgui viure aquí, i per això s'ha d'invertir.

"La gent està preocupada pels robatoris i pel fet de no poder anar tranquil·la pel carrer segons a quines hores"


- Què proposa a la Tabacalera?
- Ha de ser el motor de la Part Baixa. És un espai que et permet tot. Els jardins són ideals per fer presentacions de llibres, concerts de petit format, cinema a la fresca, complementant l'espai amb cafeteries i petits restaurants. També ha de ser una visita complementària a la Necròpolis, perquè és el mateix subsol i es pot excavar.

I pel que fa a l'interior dels edificis, espais expositius, on s'expliqui la història de la nostra ciutat, la seva evolució, així com la història de la mateixa Tabacalera, molt important per a les dones de la nostra ciutat. Finalment, també es poden programar exposicions temporals, perquè no perdem moltes de les col·leccions privades que hi ha a casa nostra.

- I el Banc d'Espanya, que s'han deixat perdre els Feder i no s'han atorgat els Next Generation?
- El més important és posar en funcionament els equipaments. En la zona en què està, l'ús que volem donar al Banc d'Espanya és com a seu del Patronat Municipal de Turisme, en un lloc molt cèntric, que sigui punt de partida de les visites guiades a tota la ciutat.

En aquest espai, també proposem que es pugui veure un audiovisual, que faci una visió global de la ciutat i de tot allò que s'hi pot veure. Així mateix, podem exposar tots aquells fons del Museu d'Història que no es poden veure actualment per falta d'espai.
 

"Durant molts anys el patrimoni ha viscut de rendes, però arriba un moment que s'acaben"

- Vostè va ser regidora de patrimoni quan es va aconseguir ser Patrimoni de la Humanitat. Què proposa en aquest àmbit?
- S'ha de fer una gran inversió i també conservació. Durant molts anys s'ha viscut de rendes, però arriba un moment que s'acaben. S'han fet algunes coses, però més valdria que no s'haguessin fet.

Crec que no s'està explotant l'aportació d'empreses privades en el patrimoni, cosa que en el seu moment vam fer. Tenim un teixit petroquímic impressionat que podrien fer aportacions, que cal recordar que tenen unes importants desgravacions fiscals. També lluitar per les subvencions de fons europeus, de l'1,5% Cultural.

Hem de conservar i invertir, perquè el nostre patrimoni estigui en condicions òptimes i no donar una imatge de deixadesa i de poca estima per allò que és nostre. I si no ens ho estimem nosaltres, ningú vindrà a estimar-s'ho.

"Volem el Banc d'Espanya com a seu del Patronat Municipal de Turisme"


- Tarragona ha perdut població. Hi ha barris que volen marxar de la ciutat. Com s'ha de revertir aquest fenomen?
- Precisament amb amor a la ciutat i amb uns impostos que no siguin una barbaritat. A mi no m'estranya gens ni mica que puguin haver-hi barris que diguin que se'n volen anar al poble del costat. Hem de fer que la ciutat sigui atractiva, que la gent hi vingui a viure. Perquè més gent pagant menys impostos suposa recaptar més.

Evidentment, hi ha barris que tenen sensació que no se'ls cuida com se'ls ha de cuidar i amb una pressió fiscal tan brutal, llavors és normal que perdem població. I no només població, perquè també perdrem teixit empresarial, teixit comercial, empenta.

- Sorprèn que no aposti de sortida per rebaixar impostos i parli de congelació.
- Primer hem de veure on estem. La voluntat és rebaixar-los, però primer hem de veure on estem, i per això la primera mesura és congelar. I a partir d'aquí, ja veurem si es pot anar rebaixant. En unes eleccions crec que no hem de fer-nos trampes al solitari.
 

"Hem d'apostar per una policia de proximitat que conegui les problemàtiques de cada zona"

- En el tema de la seguretat, quines propostes fan des del Partit Popular?
- És un tema cabdal per nosaltres perquè és una preocupació que hem copsat en tothom. Més enllà de les ocupacions, la gent està preocupada pels robatoris i pel fet de no poder anar tranquil·la pel carrer segons a quines hores.

El primer que s'ha de fer és cobrir totes les vacants que hi ha a la Guàrdia Urbana. I després hem d'apostar per una policia de proximitat, que coneguin les problemàtiques de cada zona, els veïns, els botiguers i que detectin qualsevol problema amb facilitat.

- Què faran per millorar la neteja i l'espai públic?
- El tema de la neteja és patètic. A ningú ens agrada pagar, però si tu pagues un bon servei, doncs et fa menys mal. Però estem pagant un servei molt car amb una ciutat espantosa. S'han de netejar les pintades i fer una ordenança que responsabilitzi els autors. No pot haver-hi una veda total a pintar i embrutar.

"Perquè Tarragona faci un salt endavant cal que el Partit Popular torni a governar"


Si tens la ciutat neta, és més difícil que s'embruti. Si la ciutat la tens bruta, la brutícia crida a la brutícia. Pel que fa als espais públics, només cal mirar els carrers, amb rajoles aixecades i una Rambla Nova amb la pavimentació de fa moltíssims anys.

També cal potenciar de nou la Brigada Municipal i facilitar la mobilitat de la gent gran i de les persones amb mobilitat reduïda.

- Com veuen la cultura des del Partit Popular?
- Tenim una ciutat en què les festes i la cultura popular —Santa Tecla, Sant Magí o la Setmana Santa— funcionen, però és gràcies a les entitats privades i les associacions. Des de l'Ajuntament cal donar més suport i continuar treballant. Però també ho hem de fer amb la cultura de cada barri, un exemple d'això seria la Feria de Abril, que sembla vulguin eliminar segons quina cultura.

Tenim un festival internacional com Tarraco Viva, que ara té menys dotació pressupostària que quan jo era consellera. Hem de dotar aquest festival, no empobrir-lo. Sembla que la cultura no interessi i l'hem d'impulsar a tots els nivells. En aquest àmbit tampoc hem d'oblidar les cases regionals, que fan una feina extraordinària.
 

"L'administració ha d'estar al servei dels ciutadans"

- S'ha de modernitzar l'administració municipal?
- El ciutadà necessita un Ajuntament proper, perquè el ciutadà és el que paga. Els polítics som els interins i els funcionaris són els treballadors fixos, però a tots ens paga el ciutadà. Per tant, no pot ser que en un moment que ja no fa cap falta, s'hagi de demanar cita prèvia. L'administració ha d'estar al servei dels ciutadans.
 

Maria Mercè Martorell ha tornat a la primera línia política. Foto: PP Tarragona



A més, el ciutadà ha de tenir facilitat en els tràmits, que són molt feixucs. No tothom té facilitat amb les noves tecnologies i hi ha persones que necessiten atenció presencial. També s'han de reduir els tràmits, perquè una llicència que en un altre municipi triga dos mesos aquí trigui un any.

- L'últim plenari ordinari va ser bastant esperpèntic i el mandat no ha estat gens plàcid. És conscient d'on s'ha ficat?
- Fa una miqueta de vertigen, però no només és al plenari, hi ha una deixadesa total i absoluta. És una situació curiosa, però en la meva etapa anterior vam tenir moltes situacions similars, amb el tancament de la Guàrdia Urbana o dels Bombers, per exemple. Entenc que la situació serà complicada, sí, però amb una bona gestió se superarà.