Qui és qui en aquestes eleccions?: Totes les claus del 28M a Montblanc

Avui TarragonaDigital desgrana els entrellats de les candidatures polítiques de les eleccions municipals a la capital de la Conca de Barberà

Imatge dels candidats de Montblanc
Imatge dels candidats de Montblanc | Cedida
22 de maig del 2023
La vila de Montblanc arriba més crispada i polaritzada que mai a les eleccions municipals. En els últims mesos, la capital de la Conca de Barberà ha viscut una autèntica cursa de fons dels diferents partits per tal d’aconseguir el convenciment dels electors. A diferència de fa 4 anys, alguns dels candidats es presenten amb partits nous, diferents o creats per a l’ocasió, un fet que ha creat certa confusió entre l’electorat atesa la similitud dels noms i la seva proximitat ideològica. Per tal que ningú es perdi en aquest entrellat, avui TarragonaDigital desgrana qui és qui el 28M a la vila ducal.

 
Pep Andreu és alcalde de Montblanc des de 2007. Amb un desgast més que evident, busca revalidar el càrrec al capdavant d'un partit de nova creació, Montblanc Progressa, després de trencar la seva històrica vinculació amb ERC. Integrant de la Crida, Andreu va estripar aquest mandat el carnet per desavinences amb la cúpula del partit. Això va suposar el trencament de l'equip de govern i que el batlle hagi governat en minoria. Tant Junts com ERC comparteixen línia vermella i rebutgen pactar amb Andreu.
 

De majoria absoluta a minoria

El 2019, Andreu va obtenir set dels tretze regidors en joc sota les sigles d'Agrupament Catalanista de Montblanc, formació vinculada a ERC. Amb aquella nova majoria absoluta, va revalidar l'alcaldia per quarta vegada consecutiva. Ara bé, un dels moments més crítics d'aquesta legislatura ha estat el trencament de l'equip de govern després que el batlle es fes militant de la Crida, moviment liderat per l'expresident Carles Puigdemont.

A l'abril de l'any següent, quatre dels seus exregidors van formar grup propi d'ERC i el juliol del mateix any van marxar del govern municipal, formalitzant així la ruptura. Des de llavors, Andreu ha governat amb minoria, amb quatre regidors no adscrits i amb el socialista Juanma Cabello. Després de la ruptura del grup, Josep Andreu ha optat per constituir un nou partit, Montblanc Progressa.
 

Imatge de la candidatura de Montblanc Progressa Foto: Cedida

 

Junts i ERC aspiren a l'alcaldia

Marc Vinya encapçala la candidatura de Junts per Montblanc per segona vegada. L'any 2015 es va presentar de número dos. En les passades eleccions, la formació va millorar els seus resultats i va passar de dos a cinc regidors, assolint més de 1.350 vots. En aquests comicis, fa tàndem amb Raquel Huguet, amb qui comparteix lideratge. Quant als pactes, el cap de llista de Junts té claríssim el veto a la nova formació d'Andreu i defensa que no són la "marca blanca" de Montblanc Progressa. En canvi, es mostra obert a confrontar programes i pactar amb la resta de partits.

Pel que fa a ERC, Oriol Pallissó és el cap de llista. Es presenta per primera vegada com a alcaldable, tot i que ha estat regidor des del 2015 i, des de fa mig any, també és diputat al Parlament de Catalunya. Entre el seu equip s'hi apleguen Carme Pallàs i Judit Pere Cantó, regidores en aquest mandat. Confia plenament que poden esdevenir la força guanyadora de la nit electoral i, així  impulsar un canvi d'era a la vil·la, el qual no passa per pactar amb el nou partit de l'alcalde. De fet, subratlla que el pacte és impossible després del trencament com a grup.
 

El PSC com a soci de govern

Juanma Cabello torna a liderar el PSC i es presenta per segona vegada com a cap de llista. En les eleccions de fa quatre anys, els socialistes van ser la tercera força i van aconseguir un regidor que els va permetre retornar al consistori. Ara, després d'entrar a formar part del govern municipal, confia que la feina feta durant aquest darrer any i mig hagi servit per posicionar el partit i els permeti obtenir uns bons resultats electorals. A diferència d'altres candidats, Cabello afirma que no té línies vermelles i que negociarà amb tots els partits.
 

Imatge de l'edifici de l'Ajuntament de Montblanc Foto: Albert Oliva


Finalment, Despertem, Poble- FIC, amb Ramon de Domingo com a candidat, també concorre als comicis del 28-M. Fa quatre anys, la FIC va obtenir 179 vots, però va perdre la representació que havia assolit durant la nit electoral després que es resolgués una errada feta en una mesa electoral durant el recompte.