1 de 10

Vocació d’universalitat

per Sandra Guaita Esteruelas, Reus | 25 de juny de 2023 a les 06:00 |

«Voldria sobretot expressar l'agraïment pel lligam que des de la creació artística va establir Artur Aldomà entre Reus i el món»

Avui, el dia que fa tot just 171 anys que va néixer, és el moment de recordar i fer valdre un cop més la vinculació de Gaudí amb la ciutat on en els anys d'infantesa i joventut va començar a forjar la seva mirada visionària. La seva estreta vinculació amb el paisatge del Camp, l'amistat amb altres reusencs com Eduard Toda i el context general d'una ciutat emprenedora com el Reus de la segona meitat del s. XIX per força van deixar impacte en la seva manera d'interpretar l'arquitectura i la seva vocació d'universalitat.

L'escultura de Gaudí nen, instal·lada a tocar de la seva casa natal el 2002, Any Internacional dedicat a l'arquitecte, ens recorda aquesta etapa. Una obra que té una rèplica al vestíbul del saló de plens de l'Ajuntament, i que des d'aquest emplaçament dissabte passat va ser testimoni de la presa de possessió del nou consistori. Just el dia en què ens deixava el seu autor, Artur Aldomà, a qui la ciutat deu també altres obres escultòriques, com les bugaderes de la plaça de les Basses o les escultures de record a Josepa Giner i Ferré Revascall, que formen part d'un paisatge urbà que ens singularitza.
Nascut a Reus el 1935, Artur Aldomà Puig va iniciar la seva carrera artística a la dècada dels anys 50 com a dibuixant de còmics i d'historietes, una activitat que el va dur a treballar per a editorials nacionals i sobretot estrangeres, en col·laboració amb guionistes com Víctor Mora o Jean-Charlier. Després d'una llarga etapa a Barcelona i de fer estades a França i Bèlgica, el 1975 es va centrar exclusivament en la pintura i l'escultura. Reconegut especialment com a escultor, va exposar en diversos països i és autor d'un gran nombre de peces, vora 300, moltes de les quals són presents en espais públics, especialment a Catalunya.


En nom de la ciutat on va néixer, voldria reconèixer la seva trajectòria artística i expressar el condol per la seva mort. I voldria sobretot expressar l'agraïment pel lligam que des de la creació artística va establir entre Reus i el món, expandint aquesta vocació d'universalitat que seguint les petjades de Gaudí ens identifica com a reusenques i reusencs, i que és el millor llegat que tenim per afrontar els grans projectes que tenim al davant.

Sandra Guaita Esteruelas

Alcaldessa de Reus
Sandra Guaita Esteruelas
Alcaldessa de Reus
Sandra Guaita Esteruelas (Reus, 1976) és alcaldessa de Reus (PSC) des del 17 de juny del 2023. Ha sigut regidora municipal a l'oposició i diputada al Congrés, on ha ocupat càrrecs en diferents comissions internes. És llicenciada en Biologia i doctora en Ciències Experimentals i de la Salut.
@sandrage76
Més articles de l'autor
25/06/2023

Vocació d’universalitat

Participació