La llet d'Albert Rivera

Fa una setmana, Albert Rivera es feia viral amb el seu vídeo amb el gos Lucas, el cadell d'un dels seus assessors, abans de la celebració del debat a cinc. Segons explicava el líder taronja, Lucas «aún huele a leche». Una frase que, vista ara en perspectiva, va ser premonitòria.

 

La llet d'Albert Rivera i Ciutadans aquest 10N ha estat antològica. Rivera ha passat de potencial vicepresident del govern després dels comicis del 28 d'abril (si hagués pactat amb Pedro Sánchez) a la ruïna política, després de perdre gairebé mig centenar d'escons i 2,5 milions de vots.

 

La seva caiguda als inferns serà matèria d'estudi de la ciència política. En només sis mesos el projecte de Ciutadans ha quedat reduït a la irrellevància, després d'obtenir en les eleccions d'ahir una desena de diputats a tota Espanya, 47 menys que en l'anterior cita amb les urnes. Entre altres noms il·lustres que s'han quedat fora hi ha Juan Carlos Girauta, José María Espejo Saavedra o el secretari general dels taronges, José Manuel Villegas.

 

Altres dos derrotats aquest 10 de novembre han estat Pedro Sánchez i el seu assessor Iván Redondo, tot i la victòria del PSOE. La repetició electoral pretenia acabar amb el bloqueig existent i la dependència vers els independentistes. Però, parafrasejant Monterroso, «quan Pedro Sánchez va despertar, el bloqueig i els independentistes continuaven allí».

 

Els grans triomfadors dels comicis han estat VOX i Santiago Abascal. Els ultradretans han doblat la seva presència al Congrés dels Diputats, passant de 24 a 52 escons., convertint-se en la tercera força política. Si el 28 d'abril es va considerar una anècdota molesta, a partir d'ara un de cada set diputats del Congrés defensarà, entre altres coses, la derogació de la Llei de Violència Gènere i de la Llei de la Memòria Històrica, la suspensió de l'autonomia de Catalunya, la promoció de la tauromàquia i la caça o la recentralització de competències.

 

El Partit Popular ha recuperat cert espai, amb una vintena d'escons més, tot i que lluny de les previsions més optimistes que els situaven per sobre dels 100 diputats. Així, tot i enfilar-se als 88 escons, els de Pablo Casado han aconseguit el segon pitjor resultat de la seva història.

 

A casa nostra, a Tarragona, Esquerra i el PSC s'han endut la victòria amb dos escons cadascun, mentre que Junts x Catalunya i En Comú Podem han sumat els altres dos diputats en joc. Aquests resultats, com deia el company Toni Cabanillas en la seva crònica, han enterrat la ja extinta Tabàrnia, representada per PP, VOX i Ciutadans, que han quedat sense representació.

 

Hem tornat a votar de nou aquest diumenge i, com deia Julio Iglesias, amb alguns matisos, 'La vida sigue igual'. Els votants han parlat i han dit que ara és el torn dels polítics. Senyors i senyores polítics, la campanya ha acabat. La gent ha parlat. Els toca guanyar-se des d'avui mateix els 5.000 euros mensuals que començaran a cobrar a partir del mes de desembre. Seguin en la mateixa taula, parlin i facin política. Arribin a acords i governin. La ciutadania no els perdonaria unes terceres eleccions.