La CUP posa en dubte el darrer informe sobre la qualitat de l'aire de Tarragona

«Complir amb la normativa vigent no vol dir que s'estigui garantint la salut», aprecia la formació anticapitalista
La regidora i portaveu de la CUP a l'Ajuntament de Tarragona, Laia Estrada | Gerard Recasens

Poques hores després de conèixer els resultats de l'Informe-Observatori sobre la qualitat de l'aire al Camp de Tarragona, elaborat per l'Institut Cerdà a petició de la companyia Repsol, la política municipal ja comença a moure fitxa al voltant de les conclusions de l'estudi. «Cap emissió supera els límits legals» a l'aire de Tarragona, resol l'informe. «No ens ho creiem», s'ha avançat a valorar la CUP Tarragona a través d'un comunicat, com a primera reacció política.

 

 

«No ens creiem la imparcialitat de l'estudi», s'ha refermat el grup municipal. La CUP ha manifestat, de nou, la seva preocupació envers la qualitat de l'aire del territori. En el mateix comunicat, recorden que l'informe de l'Institut Cerdà «només té en compte les mitjanes, i no els pics de contaminació i els límits permesos» i també critiquen sense matisos «la deixadesa absoluta del govern de Ballesteros i de la Generalitat» sobre aquesta qüestió ambiental. «Complir amb la normativa vigent no vol dir que s'estigui garantint la salut de la normativa», afegeix la CUP en relació als resultats de l'observatori.

 

La CUP Tarragona reivindica l'estudi de la UPC que va encarregar l'Ajuntament del Morell

Imatge d'arxiu del Polígon Nord, a tocar del Morell i Constantí | Cedida

Els anticapitalistes valoren que «saber què respirem a Tarragona encara és una qüestió pendent» i demanen «que s'exigeixin les mesures pertinents per a garantir una bona qualitat de l'aire i una efectiva protecció de la salut de les persones». La CUP s'allunya dels resultats del darrer informe, i reivindica l'estudi que recentment va presentar la UPC i que, a petició de l'Ajuntament del Morell, va analitzar també la qualitat de l'aire tarragoní. Aquesta anàlisi tampoc detectava cap component que superi els límits legals de concentració, si bé alertava sobre pics d'emissió puntuals que sí que sobrepassen aquest llindar.

 

Malgrat els pics puntuals elevats, la mitjana no superava en cap cas els límits que marca la llei o els que assenyalen les recomanacions europees, en els casos de compostos no legislats. «Com han afirmat diversos científics de la UPC, ens trobem davant d'una normativa obsoleta», han exposat els cupaires, qui no donen per bo el darrer informe de l'Institut Cerdà i accentuen el seu escepticisme envers la qualitat de l'aire del Camp de Tarragona.

 

També et pot interessar: